Informație utilă // Cum îți asiguri finanțare atunci când studiezi în străinătate?


Printre oportunitățile de a beneficia de finanțare în străinătate se numără împrumuturi guvernamentale pentru studii, burse și job-urile part time. Iată de ce am decis să vă prezentăm un ghid ce vă va fi de folos atunci când veți hotărî să studiați peste hotare.

De reținut! Recomandăm celor care vor începe primul an de studiu în străinătate să dispună de cel puțin €2.000-3.000, pentru primele luni în noua țară. În această perioadă este posibilă să întârzie bursa sau nu vei găsi un job atât de repede pe cât te-ai așteptat.

Finanțare guvernamentală

Marea Britanie

Pentru studii de licență sau Bachelor

Prin intermediul acestei modalități de finanțare guvernamentală – Tuition Fee Loan, îți poți acoperi integral taxa de școlarizare, valoarea acesteia fiind de £ 9.250.

Această metodă de finanțare funcționează în felul următor: aplicantul trimite prin poștă formularul de aplicație alături de o copie a buletinului. După admiterea la universitate și începerea programului de studiu, universitatea primește banii aferenți întregii taxe de școlarizare de la Guvern în numele studentului.

Condiții de aplicare:

✔️Acceptul unei universități britanice;
✔️Cetățenie UE;
✔️Reședință minim 3 ani în UK înainte de începerea cursului;
✔️Vârsta sub 60 de ani;

Avantajul împrumutului este faptul că acesta se achită după finalizarea studiilor, doar din momentul în care vei depăși pragul de £ 21.000 de lire, ca venit anual, iar tu va trebui să dai înapoi 9% din suma care depășește acest prag.  Pentru a avea o idee mai clară, să presupunem că vei avea un venit de £ 24.000 pe an. Suma care depășește pragul este de £ 3.000. Iar 9% din această sumă înseamnă £ 270/an. Taxa este luată lunar din salariu.

Dacă nu dorești să îți construiești o viață în Marea Britanie și dorești să părăsești țara, se va aplica același principiu de calcul în funcție de pragul stabilit de guvern, pentru țara în care te afli. Spre exemplu: pentru Romania pragul stabilit este de £ 10.000/an. Astfel, dacă câstigi 11.000 de lire pe an, vei plăti 9% pe an din cei 1000 de lire diferență dintre câștigul tău și pragul impus. În cazul în care nu vei restitui suma conform statusului sumei datorate i se va adăuga și dobânda de 6.1% aplicată sumei îndatorate.

Taxa de școlarizare nu se va modifica pe parcursul anilor de studiu. De asemenea, recomandăm contractarea împrumutului de la începutul studiilor, pentru a garanta acordarea acestuia indiferent de statutul Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Pentru studii de Master

Și pentru Master există un împrumut foarte similar cu Tuition Fee Loan, de mai sus. De această dată, studenții Europeni admiși la un program de master în Marea Britanie pot primi până la £10.609  pentru a-și finanța studiile.

Avantajul împrumutului este faptul că acesta, spre deosebire de Tuition Fee Loan, va fi primit direct de către student în contul personal și, implicit, poate fi folosit pentru taxa de școlarizare sau pentru orice altă cheltuială curentă. Împrumutul trebuie rambursat după terminarea studiilor în condiții similare cu cele ale Tuition Fee Loan.

Olanda

Costul școlarizării la universitățile din Olanda este cuprins de € 2.078/an. Studenții au, de asemenea, acces la Student Loan, un împrumut guvernamental menit să acopere cheltuielile de studii.

Suma acordată are valoarea totală a costului de școlarizare, fiind virată lunar în contul studentului în 12 tranșe egale după începerea studiilor.

Condiții de aplicare:

✔️Vârsta studentului trebuie să fie sub 30 de ani;
✔️Urmarea unui program de studiu full time;
✔️Deținerea numărului BSN (cod numeric personal) de înregistrare pe teritoriul Olandei, care se primește după înregistrarea adresei.

Împrumutul trebuie rambursat doar în momentul în care absolventul câștigă salariul minim pe lună declarant în Olanda pentru anul respective (€1.507 în 2018 de exemplu). Se va rambursa 4% din venitul brut pe lună până când datoria va fi achitată.

Danemarca

Optarea pentru un job part-time îți permite să accesezi ajutorul studențesc dedicat studenților care lucrează în timpul facultății, minimum 10 ore/săptămână (State Educational Grant SU), având valoarea de €700-90 /lună net.

Studenții trebuie să înapoieze acest SU Grant, încă din primul an după finalizarea studiilor. Iar rambursarea are o perioadă de 15 ani.

Suedia

Studenții din Suedia pot aplica pentru Student Aid oferit de către CSN. Jönköping University este inclusă pe lista instituților pentru care studenții pot beneficia de Student Aid.

Condiții de eligibilitate pentru Student Aid:

✔️Să fii student în Suedia și să lucrezi minimum 10-12 ore/săptămâna, pentru minimum 2-3 luni înainte de aplicare și în timpul primirii sprijinului financiar;
✔️Să ai între 20-47 ani la momentul aplicării;
✔️Împrumutul se poate obține pentru maximum 12 semestre (240 de săptămâni).

Condiții de rambursare pentru Student Aid:

Rambursarea va începe la 6 luni după terminarea perioadei de acordare a sprijinului financiar, însă începând cu luna ianuarie. Suma de rambursat va depinde de: suma împrumutată, în cât timp studentul dorește să ramburseze banii; dobânda (fixată de guvernul suedez pe baza datelor din ultimii 3 ani); vârsta studentului și venitul acestuia.

Burse de studiu sau de merit

Vestea bună este că aceste împrumuturi guvernamentale nu sunt singurele tale posibilități de finanțare. Astfel, ai posibilitatea de a primi din partea universităților burse de studiu sau de merit. Acestea nu te pot susține financiar în Marea Britanie. Valoarea lor fiind cuprinsă între £ 1.000-3.000, dar constituie un venit în plus.

Verifică dacă facultatea din UK pe care ai ales-o oferă burse la nivel licență sau master.

Finanțare 101: Job-uri part time

Marea Britanie

O altă modalitate de a câștiga bani sunt job-urile part-time, care pe lângă faptul că îți oferă un venit, sunt și o oportunitate de a câștiga experiență în perioada studiilor. Poate dura aproximativ 6 luni până să îți găsești un part-time job unde vei câștiga:

– £ 6.15/oră pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18-20 de ani;

– £ 7.70/oră pentru cei peste 21 de ani;

Cel mai important este să ai o discuție cu părinții tăi pentru a vedea dacă te pot susține financiar cel puțin în primul an de studiu, până îți vei găsi un loc de muncă part-time.

Danemarca

Programul de finanțare din cadrul facultăților din Danemarca îți va permite să ai și un part-time job unde ai șansa să înveți lucruri noi, să cunoști oameni noi și mai ales să câștigi bani. Venitul pentru o oră de lucru fiind cuprins între €13-15.

Decizia pentru un job part-time îți permite să accesezi și ajutorul studențesc dedicat studenților care lucrează în timpul facultății, de care am amintit mai sus.

Suedia

Salariul primit de către un student este în general de €14/oră, depinzând de munca prestată. Este o idee foarte bună să începi să cauți un loc de muncă încă din luna iulie, înainte de a pleca, pentru că atunci cei mai mulți studenți sunt în vacanță.

Olanda

Studiile nu îți vor ocupa tot timpul, așadar o altă modalitate prin care poți să strângi niște bani sunt job-urile part-time. Alegând job-ul potrivit, te vei putea bucura de un venit de aproximativ 5-6 €/oră și de experiența unui loc de muncă.

Sursă: link

Reporter Youth.md: Daniela Panico

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Uniunea Elevilor din Moldova recrutează: Fii parte a unei rețele naționale de tineri
Next Descoperă 5 stiluri ce definesc frumusețea domeniului de design interior!
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 16 =