În secolul XXI este imposibil să spui că oamenii nu folosesc dispozitive digitale, deoarece o facem cu toții pentru aproape orice – pentru a lucra, pentru a ne relaxa sau pentru a ține pasul cu viața de zi cu zi. Dacă ochii tăi se simt obosiți, vederea este neclară până la sfârșitul zilei sau te doare capul, gâtul și umerii, știm exact cauza acestor inconveniente.
Dar dacă vei schimba modul de utilizare a smartphone-urilor, computerelor, tabletelor și a altor ecrane, poți evita complicațiile enumerate mai sus. Iată deci câțiva pași simpli pe care îi poți face pentru a reduce riscul de oboseală a ochilor și alte simptome frecvente ale sindromului de „computer vision”.
1. Folosește o iluminare bună
Stresul ochilor este adesea cauzat de lumina puternică, de lumina solară exterioară care intră prin fereastră sau de lumina interioară slabă. Încearcă să reduci numărul de tuburi fluorescente sau becuri instalate deasupra spațiului de lucru al computerului dacă ești deranjat de iluminarea de sus. De asemenea, dacă este posibil, poziționează ecranul computerului astfel încât ferestrele să fie laterale, în loc să fie în fața sau în spatele acestuia.
2. Reglează setările de afișare ale calculatorului
Reglarea setărilor de afișare ale computerului poate ajuta la reducerea oboselii. În general, sunt benefice ajustările de luminozitate, astfel încât luminozitatea afișajului să fie aproximativ aceeași cu luminozitatea locului de lucru din jur. Totodată, dimensiunea și contrastul textului au o importanță mare mai ales atunci când citești sau scrii documente lungi. De obicei, imprimarea neagră pe fundal alb este cea mai bună combinație pentru confort.
3. Realizează exerciții pentru ochi
Pentru a reduce riscul de oboseală a ochilor din cauza concentrării în mod constant pe ecran, privește departe de calculator cel puțin la fiecare 20 de minute și fixează privirea pe un obiect îndepărtat (la cel puțin 20 de metri distanță) timp de cel puțin 20 de secunde. Unii medici oculari numesc asta „regula 20-20-20”. Privirea îndepărtată relaxează mușchiul din interiorul ochiului și reduce oboseala.
Un alt exercițiu este să privești un obiect de departe timp de 10-15 secunde, apoi să privești ceva de aproape timp de 10-15 secunde, iar după aceasta înapoi la obiectul îndepărtat. Realizează acest lucru de 10 ori. Acest exercițiu reduce riscul capacității de focalizare a ochilor după o muncă prelungită la computer.
4. Folosește ochelarii de protecție pentru calculator
Ia în considerare investițiile în ochelari sau lentile de contact concepute special pentru munca cu dispozitive digitale. Pentru acest lucru e nevoie să te adresezi medicului oftalmolog pentru detalii și sfaturi. Acești ochelari sporesc contrastul, blochează 65% din lumina albastră potențial dăunătoare, previn iritarea ochilor și relaxează mușchiul ocular.
5. Utilizează lacrimi artificiale
Lacrimile artificiale pot ajuta la prevenirea și ameliorarea uscăciunii ochilor. Utilizează-le chiar și atunci când ochii se simt bine pentru a-i menține reîmprospătați și pentru a preveni reapariția simptomelor. Medicul poate sugera care picături pentru ochi ar putea fi cele mai bune pentru tine. Iar dacă picăturile pe care le folosești conțin conservanți, acestea nu trebuie utilizate mai mult de 4 ori pe zi.
Acești pași vor atenua și chiar preveni acest tip de tulburare a ochilor, dacă vor fi urmați corect. Sper că te vor ajuta și pe tine, astfel încât lucrul cu dispozitive digitale să nu aibă un impact negativ.
Pentru alte informații la fel de utile, accesează pagina noastră de Facebook sau Instagram!
Reporter Youth.md: Vașciuc Cristina
No Comment