Cinci modalități de transport prin care poți să-ți ajuți planeta


transport ecologic

Transportul este un aspect de care nu ne putem lipsi în zilele noastre. Cu toate acestea, sistemele actuale de transport vin împreună cu o gamă largă de probleme, inclusiv degradarea mediului, încălzirea globală, influență asupra sănătății și emisiile de gaze cu efect de seră.

Astfel este timpul pentru a exclude povara grea care intervine asupra mediului și pentru aceasta îți propun să te informezi despre cele mai eco friendly moduri de a te transporta. 

1. Transportul public

Este una dintre cele mai ecologice modalități de a ajunge undeva rapid. Transportul public reduce riscul de accidente și poluare pe străzi, fiind de asemenea și economic. Un mare plus pe care îl aduce acesta este existența diferitor alternative pe care le poți utiliza în funcție de destinație și timp, cum ar fi troleibuzul – mai puțin poluant decât mașina, deoarece funcționează cu energie electrică (deci fără emisii de gaze cu efect de seră).

O altă variantă este trenul care te ajută să eviți călătoriile lungi și plictisitoare sau autobuzul care are un nivel deficitar de poluare.

2. Biciclete

Se știe că mersul pe bicicletă te menține în formă, deoarece în primul rând arde calorii, în al doilea rând, construiește mușchi și menține sănătatea plămânilor, totodată ajutând și la reducerea riscului unor boli grave.

Însă cel mai important – bicicletele sunt considerate unul dintre cele mai prietenoase mijloace de transport, deoarece au nivelul de poluare zero. Și anume, 20 de biciclete pot fi parcate în același spațiu pentru doar 1 mașină. Este nevoie de aproximativ 5% din materiale și energia utilizate în producerea unei mașini pentru a construi o bicicletă.

3. Automobile electrice

Optarea pentru vehicule ecologice alimentate cu combustibili alternativi pune mai puțin presiune asupra mediului în comparație cu vehiculele convenționale cu motor cu ardere internă care funcționează pe benzină sau motorină. Automobilele electrice alimentate în totalitate de electricitate nu emit gaze periculoase, sunt mult mai ecologice și surprinzător de puternice și eficiente. Având în vedere și concurența în creștere pe piață, costurile scad, iar opțiunile devin tot mai variate.

4. Vehicul ELF

ELF este un vehicul hibrid solar și cu pedale alimentat de pedale și de soare. Descris drept „cel mai eficient vehicul de pe planetă”, ELF este considerat legal o bicicletă și poate fi utilizat pe piste de biciclete, parcuri și trotuare, fără a necesita benzină, licență, înregistrare sau asigurare. Bateria are o autonomie de aproximativ 25 km fără pedale și 48 de km cu pedale. Încărcarea durează aproximativ 2-3 ore folosind o priză de perete standard normală. Evident, timpul de încărcare solară depinde de disponibilitatea luminii solare. La lumina directă a soarelui, acesta poate fi complet reîncărcat în aproximativ 8 ore.

5. Mașini hibride

Mașinile hibride se bazează inclusiv și pe electricitate. Marea majoritate a mașinilor hibride sunt concepute pentru a-și reîncărca automat bateriile, iar emisiile gazelor cu efect de seră la autoturismele hibride sunt extrem de reduse. Electricitatea care încarcă și alimentează bateria electrică și vehiculele hibride conectate provine din rețelele electrice, care se bazează pe o gamă largă de surse – de la combustibili fosili la energie regenerabilă curată, astfel aceste automobile sunt combinația perfectă între motor și putere electrică.

Adoptarea modurilor de transport enumerate mai sus înseamnă că industria transporturilor poate elimina eticheta de a fi cel mai mare poluator și poate contribui la un mediu mai ecologic. Sper că varietatea de opțiuni alternative disponibile te va face să alegi o formă de transport „mai verde”, dar și să te informezi despre alte lucruri utile pe pagina noastră de Facebook sau Instagram.

Reporter Youth.md: Vașciuc Cristina

Previous Concursul Internațional „Jurnal de toamnă” invită toți doritorii de a participa
Next Maratonul Internațional Chișinău, ediția 2020 într-un format inedit
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *