Cinci concepții filosofice și ideologii. Cu care te identifici tu?


Fiecare om trece prin viață, în căutare sensului lumii și a sinelui în lume. Filosofia este o materie complexă, ademenitoare și interesantă, iar fiecare ideologie sau concepție vine cu propriile interpretări asupra vieții. Află în articolul de mai jos mai multe despre 5 concepții filosofice și vezi dacă te identifici cu vreuna!

Nihilism

Nihilismul este o concepție filozofică, prin care existența umană nu are nicio valoare esențială. Așadar, conform acestei ideologii, viața nu conține adevăr și nicio acțiune nu este preferabilă oricărei alteia, în mod obiectiv. Nihilismul nu numai că demite valorile morale existente, ci respinge moralitatea cu totul.

Nihilism and Technology. Nihilism and Technology author Nolen… | by Rowman  & Littlefield International | Colloquium | Medium

Solipsism

Solipsismul este o concepție filozofică extremă, care declară existența doar a propriei individualități, restul fiind doar construcții ale intelectului. Originile solipsismului în filozofia occidentală aparţin grecului presocratic sofist Gorgias care pretindea că: nu există nimic; chiar dacă există ceva, nimic nu poate fi cunoscut despre el; și, chiar dacă s-ar putea cunoaşte ceva despre acesta, cunoștințele nu pot fi comunicate altora.

Clown World Chronicles: What Is 'Solipsism'? – VJMP

Failibism

Failibismul integrează ideologia, potrivit căreia cunoașterea absolută este imposibilă sau că afirmațiile privind cunoașterea pot fi, în principiu, greșite. Spre deosebire de scepticism, failibilismul nu implică nevoia de a abandona cunoștințele noastre – nu trebuie să avem justificări consistente din punct de vedere logic pentru ceea ce știm. Se susține faptul că oricare dintre lucrurile pe care le luăm drept cunoștințe s-ar putea dovedi a fi false.

Abstract Word Cloud For Fallibilism With Related Tags And Terms Stock  Photo, Picture And Royalty Free Image. Image 16679194.

Agnosticism

Agnosticismul este o concepție filosofică potrivit căreia adevărul anumitor afirmații, de exemplu existența unui Dumnezeu sau a unor zei este fie necunoscută sau imposibilă de aflat. Termenul agnostic a fost creat de Thomas Henry Huxley în 1869 și este folosit și pentru descrierea celor neconvinși de existența zeităților sau altor aspecte religioase.

Agnosticism at Elon University - Elon News Network

Existențialism

Filosofia existențialismului este caracterizată printr-o accentuare a individualității, propagarea libertății individuale și a subiectivității. Originând în lucrările lui Kierkegaard, devine notoriu după cel de-al doilea război mondial prin operele lui Sartre. Scriitori de mare renume ca Dostoievski, Kafka și Camus au cochetat cu această concepție. În lucrările lor au integrat ideea absurdității existenței și un sentiment tragic al vieții.

Philosophy of Education: Existentialism

Nu ezitați să accesați alte articole marca Youth.md pentru mai multe informații utile și interesante și nu uitați să vă împărtășiți ideile pe paginile noastre de Facebook și Instagram!

Reporter: Lazari Delia
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Top 6 filme biografice pe care trebuie să le vizionezi
Next Înregistrează-te acum la Moldova Trade Forum 2021
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + one =