Champions of Change, Alexandru Lopotenco: „Experiența și lecțiile învățate sunt cele mai de preț medalii și premii pe care le poți obține la olimpiade și concursuri”


Precondiția rezultatelor bune este voința și sârguința. Așa consideră Alexandru Lopotenco, un alt fost elev olimpic, acum student în peste hotare, ajuns printre cei 15 Campioni ai Schimbării 2020. Alexandru este pasionat de matematică, iar pasiunea sa, care l-a determinat să depună mult efort pentru a obține performanțe la această disciplină, i-a adus zeci de premii, medalii și mențiuni la olimpiade și concursuri internaționale pentru elevi. 

Am început să particip la concursuri în clasele primare, practic, din clasa a doua. Dar am început să mă ocup mai serios cu matematica prin clasa a noua. Fiecare concurs este în sine o experiență valoroasă. E ca și în sport – e important să te antrenezi; să înveți să lucrezi sub presiune, să devii mai dedicat unui anumit scop, să-ți materializezi motivația, ambițiile și disciplina. Iar experiența pe care o obții participând la asemenea competiții este foarte importantă în diverse circumstanțe și la diferite etape ale vieții. 

După ce a participat la atât de multe competiții internaționale, a înțeles că succesul trebuie valorificat ulterior prin transmiterea experienței pe care au obținut-o celor care-ți vor păși pe urme, iar țările unde echipele de participanți la olimpiade dintr-un anumit a îi antrenează ulterior pe potențialii viitori participanți obțin mereu rezultate remarcabile.

„Nivelul de dezvoltare a unei țări influențează foarte puțin la obținerea succesului la aceste olimpiade. Ceea ce este important e sinergia dintre generații și suportul pe care și-l oferă unele altora. Dacă nu împarți cunoștințele tale cu generațiile mai mici, nici nu te poți aștepta la rezultate mai bune”.

Fiind elev olimpic, a avut ocazia le împartă experiența sa de participare la competiții internaționale de matematică elevilor din Nepal, viitori participanți la olimpiade. „Le-am oferit îndrumări și sfaturi cum să rezolve probleme de la olimpiadele de matematică, cum să folosească diferite modele de rezolvare a acestora și această experiență a fost utilă și interesantă”. 

Din păcate, sistemul educațional din Republica Moldova nu stimulează elevii dotați i care vor să se dedice unei discipline anume pentru a o studia mai profund, este de părere Alexandru. 

„Programul școlar din Moldova este supraîncărcat. Chiar și la disciplina matematică, este multă materie superioară – limite, integrale, care în alte țări sunt studiate la facultate. Dacă cineva vrea să studieze mai aprofundat o disciplină, acest lucru trebuie să fie opțional. Și fiecare disciplină este încărcată de materiale care sunt învățate doar pentru a da un examen și apoi se uită. 

Elevilor trebuie să li se dea o anumită alegere, să fie întrebați ce anume vor ei să studieze mai aprofundat, după modelul celor din SUA, spre exemplu, unde elevii au această libertate de a selecta disciplinele pe care vor să le învețe. 

Aceeași opinie o am și despre examenele de BAC. După mine, acesta nu este un concurs în care poți să-ți demonstrezi aptitudinile, dar care de cele mai multe ori îi plafonează pe unii elevi care ar putea să obțină performanțe mai bune, dacă ar fi condiții mai flexibile de învățare”.

Cu toate acestea, Alexandru îi încurajează pe elevii din Moldova să profite de orice oportunitate au, dacă vor să obțină rezultate bune. 

„Indiferent în ce localitate trăiești sau în ce școală înveți, fie că e una din mediul rural sau una din Chișinău, acum, când avem acces la internet, posibilitățile sunt practic egale și pentru elevii din sate, și pentru cei din orașe. Există multe site-uri tematice, forumuri unde poți interacționa cu o mulțime de elevi din întreaga lume, care împart din cunoștințele și experiența lor. Important este să-ți dorești să devii bun și să obții rezultate pe măsură”. 

Studiile universitare Alexandru a ales să le urmeze la o universitate din SUA. Își propune să ia tot ce-i mai bun de la această facultate, să reușească să obțină și experiență de muncă în SUA, iar apoi să revină acasă, pentru a folosi aceste cunoștințe și experiențe la dezvoltarea țării în care s-a născut. 

Champions of Change 2020 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job full-time: Centrul de Drept al Avocaților angajează consilier juridic
Next Job full-time // Florentino Delure angajează Social Media Manager
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply