Cele 5 limbaje ale iubirii


Poate de multe ori ați ajuns în situația în care nu vă simțiți iubiți și apreciați, chiar dacă persoana dragă depune efort în relația voastră. Cauza acestui fenomen este diferența dintre limbajele iubirii.

Ce sunt cele cinci limbaje ale iubirii?

Cele cinci limbaje sunt modurile diferite în care fiecare dintre noi își manifestă iubirea, precum și moduri diferite prin care simțim că suntem iubiți.

Cuvintele

Cuvintele frumoase pot face pe cineva să se simtă în siguranță din punct de vedere emoțional și apreciat de persoanele dragi. Pentru a ajunge la inima celor ce folosesc acest limbaj folosește încurajări precum: am încredere în tine, știu cât de bun/bună ești!

Timpul

Persoanele care au timpul ca limbaj primar se simt iubiți atunci când desfășoară activități alături de oamenii la care țin. Astfel, în prezenta acestor persoane nu este recomandat să prioretizați alte activități precum navigarea pe rețelele de socializare.

Darurile

Pentru persoanele ce se simt iubite atunci când primesc daruri nu este important doar prețul, dar gestul făcut pentru a le arăta cât de mult îi prețuiți. Practic, în mintea acestora se creează asocierea dintre obiectul propriu-zis sau experiența dăruită (bilete la concertul trupei sale preferate) și aprecierea transmisă prin cadoul respectiv. 

Serviciile

Prin servicii înțelegem acțiunile pe care o persoană le face sau le preia de bunăvoie, din dorința de a-i transmite omului iubit că este acolo pentru el, că-i pasă de bunăstarea sa. 

Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens constă în „sarcinile gospodărești” (călcatul rufelor, dusul gunoiului, schimbatul așternuturilor etc.), pe care unul dintre parteneri le preia, pentru a lăsa cealaltă persoană să se relaxeze, să se odihnească, să se deconecteze la finalul unei zile pline.

Atingerile

Contactul fizic este esențial pentru persoanele iubite. Nu uita de  mângâieri, sărutări  sau îmbrățișări. Oamenii fac mereu asocierea între atingerile fizice și conexiunea emoțională, în sensul în care o îmbrățișare sinceră, o strângere de mână sau un masaj relaxant primit din partea omului drag este un mod prin care li se spune: “Sunt aici cu tine și te iubesc.”

De ce e important să știm propriul limbaj si al celor de lângă noi, apoi să îl folosim conștient?

  • Vei comunica mai eficient.
  • Vei evita conflictele inutile.
  • Vei înțelege mai profund motivele pentru care cei din jur reacționează într-un fel sau altul.
  • Vei avea relații mai armonioase, iar lucrurile vor fi mai fluide in interacțiunile tale.

Ce pierzi dacă nu iei in calcul diferențele?

  • Nu o să înțelegi de ce nu te simți iubit și valorizat.
  • Ai un risc mai mare ca relațiile tale să întâmpine probleme.
  • Comunicarea va fi deficitară, dacă tot vorbiți limbi diferite.

Sursa: fainsisimplu.ro

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Autoare: Cozonac Dominica

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous ACADEMIA PENTRU ADOLESCENȚI |DESCOPERĂ CULTURA AMERICANĂ
Next Linia Fierbinte „Telefonul Copilului” te poate ajuta
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − 3 =