Cu toţii am avut momente când din cauza furiei am luat anumite decizii pripite sau am efectuat anumite acţiuni pe care după le-am regretat. Ce este de fapt furia?
Furia este un sentiment normal care îi ajută pe oameni să se elibereze de stres, îi motivează să-şi rezolve problemele şi le oferă şansa de a-şi discuta sentimentele negative.
O emoţie obişnuită, furia este uneori cel mai potrivit răspuns la acţiunile celor din jur. Când este gestionată corect şi ţinută sub control, furia poate deveni un aliat important al unui adult sănătos şi echilibrat.
Problemele de furie se pot manifesta prin:
- Sentimente persistente de frustrare din cauza altora sau a propriei persoane;
- Incapacitatea de a se bucura de viaţă sau de compania celor din jur;
- Un comportament temperamental sau o tendinţp de a ţipa sau a se certa cu alţii;
- Semne fizice precum dureri de cap, respiraţie sau ritm cardiac rapid.
Cum putem face faţă furiei?
Ce poţi să faci pentru a nu te lasă controlat de furie:
1.Focalizează-te pe senzațiile fiziologice
Observă pur și simplu unde există senzații puternice în corp în momentul în care apare furia. Descoperă natura și intensitatea lor, și păstrează-ți atenția asupra schimbărilor care se petrec de la un moment la altul în corp — odată cu dialogul sau monologul pe care îl ai în minte.
2.Respirație: 3-3-3 sau 3-5-7
- Inspiră adânc până numeri la 3.
- Ține aerul în piept, până numeri la 3.
- Expiră până numeri la 3. Fă acest lucru de 3 ori.
Tehnicile de respirație au darul de a calma sistemul nervos periferic și a topi ”vârful iceberg-ului” când vine vorba de furie. Astfel, ele te pot calma cu 10%-30% – prevenind genul de reacții și gesturi impulsive pe care le-ai regreta mai târziu.
O tehnică ceva mai ambițioasă este (1) să inspiri adânc până numeri la 3, (2) să ții aerul în plămâni până numeri la 5 și (3) să expiri foarte ușor, treptat, până numeri la 7.
3.Reality Check: Ce anume mă înfurie? Cum? De ce?
Oprește-te pentru câteva momente pentru a-ți reexamina propriile gânduri și a observa dialogul interior în momentele de furie. Adu partea ta rațională în ecuație. Și întreabă-te dacă toate acuzațiile și sentimentele sunt conforme cu realitatea și au vreo logică în spate. Există o șansă din mai multe să ne schimbăm perspectiva atunci când realizăm că furia noastră e irațională.
4.Ieși din context pentru câteva momente
Părăsește camera în care s-a întâmplat evenimentul. Ieşi la o scurtă plimbare în jurul blocului sau prin parc. Mergi în camera alăturată, stai puţin pe balcon pentru a te putea linişti mai bine – în absența stimulilor și contextului care ți-au provocat iritarea.
5.Verifică: Generalizez cumva? Are logică? Am sărit la concluzii?
Examinându-ți gândurile poți să descoperi și dacă nu cumva ai generalizat sau ai sărit direct la concluzii care să îți aprindă furia. Este un exercițiu de autocunoaștere foarte bun, al unor gânduri de care poate că nici nu erai conștient(ă) până în momentul examinării. Uneori, oamenii fac lucrurile pe care le fac nu pentru că vor să te sfideze sau să te rănească pe tine, ci din alte motive. Descoperă care sunt acele motive.
6.Apucă-te de meditație mindfulness
Ei bine, da, meditația mindfulness te poate ajuta să identifici acea milisecundă dintre Stimul și Reacția furioasă. Te poate ajuta să te trezești în acel moment și să realizezi puterea pe care o ai – aceea de a-ți direcționa gândurile și energia în ce direcție dorești. Altfel spus, vei ajunge să răspunzi mai degrabă decât să reacționezi.
Articol realizat de Erhan Doina, membru a Asociației Studenților PsyNation.
Descoperă mai multe oportunități și activități pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment