CDEC va implementa un proiect de alfabetizare mediatică pentru tineri


Începând cu luna septembrie 2021, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară  (CDEC) va implementa proiectul “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru  tineri”. 

Proiectul are drept scop sporirea alfabetizării mediatice, abilităților și competențelor de  consumatori media a 500 de tineri din diferite raioane ale țării, care prin participarea la un  program de instruire, implicarea în campanii de advocacy, dezvoltarea materialelor media  informativ-educative, vizită de studiu la instituții media, vor înțelege ce înseamnă fenomenul  știrilor false și diferența dintre dezinformare și informația veridică. 

Beneficiarii proiectului, tinerii/ele cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani din diferite raioane  ale țării, vor utiliza și interpreta într-un mod independent mesajul mass-mediei și cultiva  gândirea critică în raport cu conținutul media pe care îl consumă. 

La evenimentul de lansare al proiectului au participat reprezentanți ai societății civile, ai organizațiilor media, consilii/centre de tineret, activiști civici și viitori beneficiari ai proiectului. 

“De mai bine de 10 ani, Ambasada Finlandei la București susține obiectivele și principiile  politicii finlandeze de dezvoltare și domeniile prioritare ale programului Fondului pentru Cooperare Locală (FLC) prin oferirea de sprijin pentru libertatea de exprimare și  diversitatea mass-media. În privința educației media, în Finlanda credem cu tărie că un nivel înalt de alfabetizare media promovează o viață bună și semnificativă și este un stil civic care ne aparține tuturor. Ambasada Finlandei la București va susține CDEC în atingerea  obiectivului de a spori alfabetizarea mediatică pentru tinerii din diferite localități din Moldova”, a menționat dna Kerttu Auvinen, Coordonatoare de țară pentru Republica Moldova, Ambasada Finlandei la București. 

Prin participarea la acest proiect, beneficiarii (tinerii/ele cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de  ani) își vor cultiva gândirea critică în raport cu conținutul media pe care îl consumă și vor dobândi abilități cum să filtreze într-un mod independent mesajul mass-mediei. 

Obiectivele proiectului sunt: 

  • sporirea alfabetizării mediatice, rezistenței la fenomenul dezinformării și  îmbunătățirea gândirii critice/abilităților tinerilor din 20 de raioane ale țării;
  • creșterea gradului de conștientizare a lipsei alfabetizării mediatice a cetățenilor la  nivel local și sensibilizarea privind importanța gândirii critice în raport cu contentul  media consumat și filtrarea știrilor false de informația veridică; 
  • consolidarea cunoștințelor tinerilor în domeniul mass-media și alfabetizării  mediatice prin organizarea campaniilor de advocacy și a vizitelor de studiu la diferite  instituții media (asigurând participarea tinerelor fete din grupuri social-vulnerabile  în activitățile proiectului, a grupurilor minoritare și asigurarea condițiilor de  accesibilitate și a incluziunii persoanelor cu dizabilități la materialele media create); 
  • diseminarea bunelor practici în materie de educație media în comunitatea locală și  națională. 

Proiectul “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri” este implementat de  Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Fondului pentru  Cooperare Locală 2021, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Îți dorești ca organizația ta să se implice în Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, dar nu știi cum? Aplică acum!
Next Expoziție de fotografie „Oraș Iluminat: Locuri Incerte”
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + 7 =