Indiferent de cum îl numiți – Oraşul iubirii, Oraşul Apelor, Oraşul dogilor, al gondolelor, Oraşul lui Casanova, Oraşul Podurilor, Oraşul Luminilor sau chiar “Serenissima”, Veneția, rămâne una dintre cele mai renumite destinaţii turistice la nivel mondial şi unul dintre acele locuri care trebuie neapărat vizitate cel puţin o dată în viaţă.
Unul dintre cauzele valului enorm de turiști este și cel mai popular festival din Europa, Carnavalul din Veneția.
Originea carnavalurilor este mai veche decât creștinătatea însăși, acestea datând din vremea Imperiului Roman, când se sărbătorea Saturnalia în cinstea zeului Saturn, un fel de festival de primăvară caracterizat îndeosebi printr-o conduită destrăbălată, nesăbuită și gălăgioasă. Se pare că acest spirit de celebrare a fost transmis și carnavalurilor.
Sărbătorirea festivităţilor înainte de Paşti, a fost impusă de biserică şi reprezintă perioada care precedă postul în special în ţările creştine, când au loc petreceri populare cu care alegorice, focuri de artificii, iar participanţii sunt în mod obligatoriu deghizaţi. Din cele mai vechi vremuri, Carnavalul veneţian a fost o sărbătoare magică ce s-a răspândit asupra întregului oraş.
Festivalul din Veneţia datează încă din anul 1296, când Senatul Republicii Veneţia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. După o întrerupere de peste două secole, tradiţia Carnavalului din Veneţia a fost redescoperită de municipalitate în anul 1980, iar de atunci a avut loc anual şi s-a bucurat de un succes din ce în ce mai mare.
Încă de atunci veneţienii îşi făceau singuri măştile şi costumele pe care le purtau la paradă şi la petreceri, iar identitatea, sexul şi statutul social pur şi simplu nu mai existau. Este festivalul care celebrează trecerea de la iarnă la primăvară, o perioadă în care totul pare realizabil şi perfect posibil, inclusiv iluzia că şi cei mai săraci oameni pot deveni cei mai puternici cu ajutorul măştilor.
Atmosfera de petrecere este prezentă la tot pasul: prinţi şi prinţese, curtezane, soldaţi medievali, bufoni, trubaduri şi artişti de circ, războinici şi piraţi, croitorese şi dulgheri invadează la propriu pieţele veneţiene şi celebra piaţă San Marco din centrul oraşului, pentru baluri, parade cu care alegorice, concursuri, scenete, marşuri, spectacole de teatru în aer liber, dans şi operă. Cea mai frumoasă parte a Carnavalului este însă participarea miilor de oameni de pe străzi care măcar o dată pot fi cu toţii egali (asta și datoriă măștilor care îi aduc la un numitor comun) într-un amalgam de diversitate şi creativitate.
Toată Veneţia se transformă într-o scenă unică enormă, în care oamenii se plimbă în costume de carnaval şi măşti misterioase. În mod tradiţional, începutul petrecerii costumate coincide cu sărbătoarea “Festa delle Marie”, dedicată eliberării fetelor veneţiene care au fost răpite de piraţii din Istria, şi se încheie cu parada costumelor de epocă şi arderea mogâldeţii iernii chiar în piaţa principală a oraşului. Oraşul se pregăteşte pentru carnaval un an întreg. Veneţienii comandă costumele costisitoare la cei mai buni designeri, pentru a le etala mai târziu cu mândrie publicului.
Acţiunea care anunţă în mod tradiţional începutul Carnavalului de la Veneţia este “Zborul îngerului” lansat din turnul clopotniţei Bazilicii San Marco, o tradiţie foarte veche ce adună o mulţime impresionantă de oameni în Piaţa San Marco. Personajul care întruchipează un înger “zboară” de pe Turnul Campanile pe deasupra mulţimii adunate în piaţă, timp în care poate fi admirat cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele şi soţia acestuia.
În timpul zilei aveţi parte de distracţie gratuită, iar noaptea încep cinele festive în decorurile somptuoase ale palatelor veneţiene, valsurile şi cadrilurile, Concertele Orchestrei de Cameră a Veneţiei şi alte spectacole de operetă, al cărui preţ este stabilit în funcţie de programul serii. Pe perioada desfăşurarii festivalului au loc 24 baluri oficiale, cele mai reuşite fiind cele din palatele Zanardi şi Pisani Moretta.
Anul acesta, în pofida restricțiilor recente, festivalul va avea loc de pe 12 februarie până pe 1 martie 2022.
Dacă veți avea posibilitatea vreodată, nu ratați șansa de a vedea măcar o dată în viață una dintre cele mai impresionante tradiții ale pământului.
Pentru mai multe articole, nu uitați să accesați paginile noastre de Facebook și Instagram.
Reporteră Youth.md: Cristina Pascal
No Comment