BNRM invită doritorii la vernisarea expoziției „30 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și Republica Austria”


Cu ocazia celebrării a 30-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Austria, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ambasada Republicii Austria în Republica Moldova în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, organizează expoziția – eveniment „30 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și Republica Austria”.

Scopul expoziției este de a promova relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Republica Austria pe parcursul acestor trei decenii, a reconfirma interesul și angajamentul Republicii Moldova în vederea consolidării și dezvoltării relațiilor de prietenie moldo-austriece, prin documentele și publicațiiile periodice din colecțiile BNRM.

Documentele sunt expuse în  compartimente tematice, care oferă prilejul de a consemna 30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Austria și Republica Moldova„Austria, țara vecină din perspectivă istorică”, „Viena, capitala de o frumusețe rară”, „Influențe culturale, motive vieneze: Arhitectura clasică a Chișinăului de altădată”, „Documente austriece din colecția BNRM”.  

Standurile sunt dedicate muzicii austriece clasice  (Mozart, Haydn, Schubert, Strauss), precum și picturii austriece (cu accentul pe creația marelui pictor Modern Gustav Klimt, la 160 de ani de la naștere).

Este expusă o colecție de literatură austriacă, în limba germană și în traduceri, atât clasică (Rainer-Maria Rilke, Franz Kafka, Elias Canetti, etc.), cât și contemporană.

O atenție specială în expoziție este dedicată proiectelor realizate de Biblioteca Națională a Republicii Moldova în cooperare cu Ambasada Austriei la Chișinău și Forumul Cultural Austriac cu sediul la București.

Din suita de evenimente consacrate acestei aniversări, pace parte și expoziția de fotografii  “Maria Cebotari și Valentina Nafornița pe scena Operei Vieneze”, care cuprinde 14 fotografii istorice despre activitatea cântăreței de operă – Maria Cebotari – pe scenele Operelor din Viena și Salzburg și  8 fotografii a sopranei de operă Valentinei Nafornița, care evoluiază pe scenele europene,  inclusiv austriece.  Materialele documentare sunt preluate din arhiva digitală a Bibliotecii Naționale a Austriei (ÖNB Digital) și Agenției de Presă Austriacă (APA) și sunt oferite Bibliotecii Naționale grație eforturilor Excelenței Sale, Stella Avallone, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Austriei în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului va fi vernisată și expoziția de banere cu genericul „30 de ani de existență a relațiilor diplomatice dintre Republica Austria și Republica Moldova”, create de Ambasada Austriei la Chișinău, ultimul făcut chiar recent, care  descrie ultima vizită a Dnei Președintă Maia Sandu la Viena. Aceste banere oferă ocazia de a ne reîntoarce în timp când au fost stabilite relațiile diplomatice între cele două țări, dar și parcursul de parteneriat și cooperare pentru dezvoltare în diferite domenii: securitate, economie, sănătate, cultură, educație etc.

Invitați de onoare:

  • Sergiu PRODAN, Ministrul Culturii al Republicii Moldova;
  • E.S. STELLA AVALLONE, Ambasadorul Republicii Austria în Republica Moldova;
  • Aurelian DĂNILĂ, acad., dr.hab., prof.univ., diplomat;
  • Constantin RUSNAC, compozitor, dr. honoris causa;
  • Mihai NEAMȚU, Direcția Cooperare Bilaterală, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene;
  • Serghei PILIPEȚCHI, dr. în arte, solist al Teatrului Național de Operă și Balet.
  • ModeratorElena PINTILEI, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Evenimentul va avea loc la 9 iunie 2022, ora 11.00, spațiul expozițional, etajul I, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Webinar EU4Youth: Managementul financiar și contabil pentru startup-uri
Next Centrul Internațional „La Strada” angajează Consilier/ă la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − 6 =