#BeTheOne // Irina Guțu împărtăseste detalii cu privire la timpul său ca voluntar Youth.md!


Irina Guțu, este o fostă voluntară Youth, care și-a început activitatea de voluntariat în cadrul Youth.md în 2017.

Irina a făcut parte din echipa de promovare. Iar datorită acestui lucru, i s-a oferit o deschidere imensă la resurse de cunoaștere, la înțelegerea unor practici din cadrul diferitor instituții sociale, cât și la dezvoltarea unor competențe de comunicare verbală. Astfel am decis să-i luam un scurt interviu în care a vorbit despre timpul petrecut în cadrul acestui ONG.

De ce ai ales Youth.md?

„Probabil în 2017 Youth.md m-a ales pe mine, nu a fost invers, pentru că am început să activez ca voluntar când încă website-ul nu era deschis publicului larg. Ca o continuitate a activității mele de voluntariat în cadrul ONG-ului CNTM, am început să fiu și voluntar. Dorința de a activa aici se explică prin iubirea nespusă pe care o am pentru scris, comunicare, socializare și învățarea continuă. De asemenea, aveam voința necondiționată de a ajuta alți tineri să fie familiarizați cu oportunitățile din diferite comunități ale Republicii Moldova. Dar și pentru că website-ul semnifică mult și dincolo de ecrane: o echipă activă, interesantă și valoroasă, care odată cu timpul a devenit grupul meu de prieteni.”  

Cum ai descrie colectivul și munca acestora?

„Mereu am fost de părerea că țara noastră are un capital de tineri inteligenți, energetici și frumoși. Această convingere a fost amplificată atunci când am întâlnit, unul câte unul, tinerii care activau sau activează aici (și la CNTM). Echipa este pro-activă, creativă, muncitoare, agreabilă (chiar voioasă). Și este implicată în multe alte proiecte pe lângă scris. S-au evidențiat printre voluntari tineri care ajutau având un puternic simț moral și civic de a ajuta, prioritizând interesul public în loc de cel personal. Iar acest lucru nu îl găsești, cu părere de rău, în multe alte portaluri de știri din industria media din Moldova.” 

De pe pagina de Instagram Youth.md

Care este cel mai de preț lucru pe care l-ai învățat aici?

„Activitatea mea în calitate de voluntariat mi-a oferit o deschidere imensă: la resurse de cunoaștere, la înțelegerea unor practici din cadrul diferitor instituții sociale. La dezvoltarea unor competențe de comunicare verbală și scrisă, dar și de cooperare, la cunoașterea și înțelegerea unei multitudini de oameni, și sunt recunoscătoare pentru acest lucru. Youth.md, mai mult decât cele enumerate mai sus, mi-a predat una dintre cele mai importante lecții: care de altfel este și o etică a jurnaliștilor, interesul public trebuie să prevaleze interesul personal.

Această înțelepciune poate fi adaptată în diferite contexte, nu neapărat se limitează la scris. Voluntarii nu vin într-o organizație doar pentru a primi o diplomă, pentru a adăuga o bifă în CV sau pentru a avansa social. Voluntarii vor ajuta necondiționat prin scriere de articole, de exemplu, și vor perpetua unele valori cu conștiința curată și voința onestă, prin, să zicem, organizarea diferitor evenimente pentru tinerii din Moldova.”

Care a fost proiectul la care ai depus cel mai mult efort în cadrul Youth.md?

„Fiind în echipa de promovare, veneam cu diverse campanii sociale pe rețelele de social media și website. De aceea, cred că cel mai intens proiect a fost campania dedicată informării corecte din resursele media prezente. Noi am pregătit o serie de articole și postări pe social media despre consumul, contentului media care deseori este irațional și ne face să pierdem mult timp. Mesajul nostru a subliniat importanța unui site care înglobează și sintetizează informația de care tinerii cu adevărat au nevoie.”

Ce impresie ți-ai format despre Youth? Ai recomanda tinerilor voluntari interesați să se înscrie?

„Cu siguranță Youth.md este o experiență care m-a marcat mult, m-a dezvoltat multilateral și mi-a permis să învăț mult din lecții practice. De aceea, îi îndemn pe tinerii din Moldova să se implice cât de mult pot ei; și, desigur, să ia în considerație că Youth.md este locul perfect pentru cei care iubesc activismul civic și comunicarea! Încercați să profitați de cât mai multe oportunități din țară, ele există, doar trebuie să le găsiți (Youth.md vă ajută cu asta).”

Reporter: Evelina Ciutac

Acest interviu a fost realizat în cadrul Campaniei de Recrutare #BeTheOne, prin care organizației se vor alătura 100 de voci. Inspirăm prin cuvintele tinerilor şi te încurajăm să completezi formularul de înscriere. Promovează o educație altfel la tine în țară şi împărtăşeşte oportunități. Recrutarea de voluntari are loc prin intermediul Campaniei Naționale de Informare #PrindeȘansa, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării. Fii de 100 de ori mai informat alături de Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous #BeTheOne Descoperă youth.md printr-un interviu cu Ovidiu Lupan
Next Forumul Moldo - Român: schimb de experiență la nivel internațional și soluții comune
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *