Ai probleme cu somnul? Iată câteva sfaturi pentru un somn de calitate!


Calitatea somnului are un rol vital pentru sănătatea fizică și mintală și asigură buna funcționare a noastră pe parcursul zilei. Însă, din diverse motive, fie nu dormim suficient, fie ne trezim la fel de obosiți cum eram înainte de culcare.

Dacă și tu întâmpini probleme cu somnul, iată câteva metode care îți vor asigura un somn mai odihnitor:

Încearcă să adormi și să te trezești la aceeași oră, chiar și în weekend!

Dacă ai probleme cu somnul, încearcă să-ți formezi un obicei din a te trezi și a merge la culcare la aceeași oră. Ritmul circadian al organismului funcționează pe baza unui ciclu care se aliniază cu răsăritul și apusul soarelui, iar un program constant de somn duce la reglarea ceasului biologic intern, fiind mai ușor să adormi și să ai parte de un somn mai calitativ.

Un studiu a raportat că participanții care aveau un program de somn neregulat și se culcau mai târziu în weekend au avut parte de un somn mai prost.

Fă exerciții fizice în mod regulat, dar nu înainte de culcare!

Cu toate că exercițiul fizic zilnic este esențial pentru un somn calitativ, acesta poate cauza probleme legate de somn, dacă se face la ore târzii, datorită efectului stimulent, care crește vigilența și adrenalina.

Ca o regulă generală, ar trebui evitat exercițiul fizic (în special cel intens) cu câteva ore înainte de culcare.

Nu consuma alcool înainte de culcare!

Alcoolul consumat seara poate afecta în mod negativ somnul și o parte din hormoni (în special melatonina și hormonul de creștere), fiind afectat în principal somnul profund, în timpul căruia au loc toate procesele regenerative de la nivelul organismului.

Redu expunerea la lumina albastră în timpul serii

Lumina albastră care este emisă din abundență de dispozitivele electronice, cum ar fi computerele și telefoanele, este dăunătoare somnului nostru, deoarece reduce secreția de melatonină (hormonul care te relaxează și te ajută să ai un somn profund).

Pentru a evita acest lucru, poți descărca aplicații speciale pentru a bloca lumina albastră de pe computer sau smartphone. De asemenea, evită folosirea gadgeturilor și privirea televizorului două ore înainte de culcare.

Optimizează-ți mediul de dormit!

Pentru a optimiza mediul dormitorului, este important să se minimizeze pe cât se poate zgomotul extern, lumina naturală, dar și lumina artificială care poate proveni de la un dispozitiv. De asemenea, e esențial ca dormitorul să fie un loc relaxant, curat și plăcut.

Temperaturile mai ridicate, cum sunt cele din perioada verii, pot afecta în mod negativ calitatea somnului. În general, o temperatură de 20°C este confortabilă pentru majoritatea oamenilor, însă acest lucru depinde și de preferințele sau obiceiurile personale.

Pentru o viață sănătoasă, somnul ar trebui să fie una din prioritățile tale. Asigură-te că dormi suficient (cel puțin opt ore pentru un adult), că eviți obiceiurile dăunătoare somnului și că ai un mediu de dormit plăcut!

Nu ezita să ne urmărești și paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Autoare: Laura Macari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Forumul Bunelor Practici în Domeniul Voluntariatului
Next Centrul Comunitar 151 al inițiativei „Moldova pentru Pace” este în căutare de coordonator/oare a departamentului de Comunicare
Laura Macari
About the author

Laura Macari

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 16 =