Încă din copilărie visam să studiez peste hotare și mi-am pus un scop: „Trebuie s-o fac, fiindcă merit!”. Și iată acum peste ani, sunt studentă în România, am reușit!
Cum am făcut alegerea potrivită?
Craiova este orașul care și-a pus amprenta definitivă asupra alegerii mele; impresionându-mă virtual cu o mulțime de obiective turistice, activități de dezvoltare și inclusiv poziția geografică.
Încă de prin clasa a X-a știam cu siguranță că voi studia peste Prut, pentru a cunoaște cât mai mult despre această țară. Timp de luni întregi am acumulat informații despre fiecare universitate care îmi trezea interes, însă Universitatea din Craiova, Rromânia a ieșit fruntașă.
Am tendința de a mă plictisi rapid față de unele activități. A fost foarte dificil să aleg un domeniu care să-mi trezească un interes continuu. Totuși, o atracție aparte am avut spre specializarea Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Științe Sociale. Aici se pune accent pe pregătirea viitorilor experți, analiști, cercetători sau consilieri. Facultatea asigură o pregătire complexă, reunind mai multe domenii, precum istorie, drept, științe economice. Acum sunt convinsă că nu ai timp de plictiseală, ci de un efort enorm, profesionalism, transparență și atitudine serioasă.
Prima perioadă a fost foarte complicată. Uneori cedam emoțiilor și îmi doream să mă întorc acasă. Înțelegeam foarte bine că deja nu trebuie să fac un pas înapoi, însă timpul și prietenii m-au ajutat enorm să fac față încercărilor.
Cum are loc admiterea în România?
Majoritatea informației se găsește pe pagina oficială a instituției de învățământ (www.ucv.ro), ceea ce ușurează sârguința depusă de către elevi. Vreau să menționez și efortul din partea Asociației Studenților Basarabeni din Craiova și Federației Tinerilor Români de Pretutindeni. Voluntarii instruiți oferă elevilor și studenților posibilitatea de a afla cât mai multe informații privind admiterea, particularitățile orașului, oportunități și beneficii a facultății alese.
Pe lângă toate acestea, universitatea oferă cazare în cămine, biblioteci moderne, cantine, burse de studiu. Am avut norocul să fiu înconjurată de profesori universitari profesioniști, fiind gata să te ajute. Am reușit să-mi fac noi prieteni din diferite țări, fiind și ei studenți români de pretutindeni. Am învățat atât de multe lucruri noi despre fiecare naționalitate în parte, ceea ce îmi trezea un interes și mai mare spre a crea noi prietenii.
Mesaj pentru viitorii studenți internaționali:
Nu regret că am ales să-mi fac studiile în România pentru a petrece cei trei ani de licență. Îmi doresc ca cât mai multe persoane să cunoască despre cultura, arhitectura, obiectivele turistice din Craiova. O plimbare prin centrul orașului ar putea încânta orice trecător.
Viitorilor studenți vreau să le urez mult succes și sunt sigură că nimeni nu va regreta experiența studiilor internaționale. Avem foarte multe în comun cu țara care ne este atât de dragă, însă totuși trebuie să preluăm un amalgam întreg de lucruri noi și benefice.
Tu în care țară visezi să înveți? Așteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook și Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile ne poți urmări și pe Telegam!
Autor Youth.md: Adriana Moisei
No Comment