Comunicarea eficientă: Cum obții teren în fața interlocutorului


Dintotdeauna, comunicarea a stat la baza relaționării interumane, iar în ultimii ani se accentuează considerabil necesitatea unei comunicări eficiente și calitative în scopul menținerii și îmbunătățirii relațiilor, fie că vorbim despre cele din sfera personală sau profesională.

Astfel cum, comunicarea eficientă este esențială, pornind de la munca în echipă pentru un proiect, până la prezentarea unui discurs în fața unui public numeros, în articolul de mai jos vom analiza 5 tehnici de comunicare eficientă, care ne vor ajuta ulterior să cultivăm indispensabilele abilități în domeniul comunicării.

Pentru a obține teren în fața convorbitorului nostru, este necesar de parcurs anumiți pași:

Alegerea momentului potrivit (pentru a remite mesajul preconizat)

Alegerea momentului în care vrem să-i comunicăm celuilalt ceva poate avea un impact considerabil asupra întregii conversații. Discuțiile importante și momentele în care ai nevoie ca mesajul tău să fie bine primit și acceptat- trebuie pregătit. Un element al pregătirii este alegerea înțeleaptă a momentului în care să porți discuția. Analizează detalii precum momentul zilei, starea de spirit a ta și a interlocutorului și obligatoriu întreabă dacă este momentul oportun pentru discuții.

Implicarea în discuție

Aici trebuie să fii prezent total în discuție, să asculți fără să întrerupi, implicându-te nu doar fizic, ci și emoțional. Respectul și empatia întotdeauna dau roade bune.

Expunerea mesajului remis într-o manieră clară, inteligibilă, prietenoasă, fără note de agresiune sau note dictatoriale

Nu folosi cuvinte și expresii vagi, care lasă loc de interpretări. Fii sigur și corect cu fiecare persoană cu care comunici.

Armonizarea mesajului verbal cu cel nonverbal și paraverbal

Nu poate distorsiona textul pronunțat cu intonația vocii, cu mimicile și gesturile trupului. 55% din procesul de comunicare este dat de comunicarea non-verbală, iar pentru ca mesajul tău să fie bine recepționat, cuvintele reprezentând doar 7% din comunicare, trebuie să fie susținute de limbajul non-verbal. Cel mai ușor este să fii sincer/sinceră și să studiezi puțin modul în care îți folosești corpul în interacțiunea cu ceilalți.

Dezvoltarea inteligenței emoționale 

Ne va permite să operăm cu propriile emoții și să gestionăm relațiile interpersonale într-un mod eficient. Aceasta în sine presupune abilitatea de percepere, evaluare, interpretare și control a emoțiilor tale și ale interlocutorului și poate fi înnăscută sau cultivată pe parcurs.

Puse în aplicare în viața de zi cu zi, tehnicile, enumerate asupra ta, te vor ajuta să comunici mai eficient creând astfel relații personale și profesionale armonioase. 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Autoare: Olga Țîganaș

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află mai multe despre comics-urile „LOVE IS...”
Next Eveniment pentru cei pasionați de jocuri intelectuale: Cupa Phi la Ce? Unde? Când?, Ediția a VIII-a
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 3 =