Află mai multe despre benzile desenate alături de Youth.md!


Cu toții am auzit de termenul de “comics”, care în traducere înseamnă benzi desenate. Astăzi îţi prezentăm o introducere în benzile desenate şi lumea lor.

Acest cuvânt de origine americană ne aduce aminte în primul rând de super-eroi impozanți, răufăcători malefici și acțiune intensă. Totuși, lumea benzilor desenate este cu mult mai mult decât aceste aparențe, ea fiind una diversă și plină de nuanțe ce o fac unică. Vă îndemn să citiți în continuare pentru a descoperi cum s-a manifestat arta benzilor desenate la nivel global!

Mai întâi, o mică definiție:

O bandă desenată reprezintă un mijloc de comunicare pe cale grafică, alcătuit cu ajutorul imaginilor și, adeseori, a cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ,care poate evolua pe parcursul mai multor volume.

Există stereotipul că benzile desenate sunt destinate copiilor. Acesta este combătut, în primul rând, de faptul că benzile desenate pot adopta orice tematică, reușind să încadreze prin ilustrații subiecte de valoare, dar și critică asupra lumii în care trăim.

Benzile desenate americane  

Benzile desenate americane au fost asociate cu tradiția super-eroului. Industria modernă a benzilor desenate a început în Statele Unite în 1930, când a fost introdus stereotipul super-eroului, Superman.

Modul în care sunt ilustrate benzile desenate din S.U.A. este unul specific, personajele fiind desenate sub forma ideală și îmbrăcate în costume pentru a evidenția aceste caracteristici. Bărbații au o musculatură bine subliniată, la fel și femeile. Bărbații au o mandibulă ce le conferă o față oarecum dreptunghiulară în partea de jos, iar femeile au o față ovaloidă..  

Producerea benzilor desenate americane este foarte minuțioasă. Inițial prima ilustrare a poveștii este făcută de un artist în creion. Acesta ține o strânsă legătură cu scriitorul pentru a stabili dacă modul în care a desenat secvențele intră în atmosfera poveștii. Apoi un alt artist vine cu cerneala pentru a stabili contrastele , ca apoi coloratura să fie făcută de un alt artist.

Benzile desenate franco-belgiene 

În spațiul francez și belgian, benzile desenate sunt considerate o nouă artă. Franța și Belgia sunt două țări care au o tradiție îndelungată în ceea ce privește benzile desenate, unde sunt numite BD-uri, care provine de la “bande dessinée”.

Aici, benzile desenate sunt privite ca o reprezentare artistică, iar concepția asupra lor este alta. În America, benzile desenate din Franța și din Europa sunt considerate romane grafice, pentru că acestea se tipăresc în număr mare de pagini, pe volume.

Benzile desenate franco-belgiene au un stil propriu de ilustrare. Spre deosebire de stilul american, artiștii franco-belgieni tratează ilustrarea benzilor cu o libertate mai mare.

Ei pun mai mult preț pe poveste și pe faptul că modul în care arată este mai puțin important. Asta nu înseamnă că benzile franco-belgiene nu sunt atractive din punct de vedere vizual.

Linia din benzile franco-belgiene este mai vibrantă,fiind în contradicție cu cea foarte exactă. Unul dintre primele stiluri, originar din Franța a fost “linia clară”, în care umbrele lipsesc, desenele fiind o linie neîntreruptă. 

Benzile desenate englezești

Primele benzi desenate englezești aveau aceeași mărime ca cele americane, dar fără formatul hârtiei lucioase pentru copertă.

Prima carte de benzi desenate din Marea Britanie a fost publicată în 1884. Aceasta avea ca țintă cititorii adulți. La început, poveștile aduceau satiră și critică la adresa societății. De obicei, acestea prezentau într-un mod ironic situații comice din viața de zi cu zi pentru a transmite un mesaj general.

Totuși, firmele și-au schimbat repede ținta pentru benzile desenate. Noile teme și personaje abordate erau destinate pentru publicul mai tânăr. Aceasta a fost cauza ce a dus la opinia greșită că lectura acestor reviste ar fi un lucru pentru copii.

Benzile desenate japoneze – Manga

Manga este termenul japonez pentru benzi desenate. Termenul de “manga” înseamnă “imagini aleatorii”.  Benzile desenate  japoneze sunt create dintr-o mixtură între arta japoneză ukiyo-e și stilurile străine de desenat.

Manga a preluat forma prezentă după cel de-Al Doilea Război Mondial. Aceasta constă în principal din desene alb-negru, doar coperta și unele pagini fiind colorate. Benzile desenate manga se citesc de la dreapta la stânga, spre deosebire de modul tradițional de a citi de la stânga la dreapta.

Stilul japonez de a desena este unul foarte expresiv și dinamic, în sensul că se exagerează modul în care se exprimă acțiunile. Dr. Osamu Tezuka a creat un stil aparte în care un personaj nu ilustrează o reprezentare realistică, ci una bazată mai mult pe ideea ce stă la baza personajului.

Fiecare creator de manga adoptă stilul personal, acesta fiind influențat de personajele pe care le va introduce în povestea sa.

Această formă a artei contemporane nu trebuie considerată a fi una copilăroasă și inutilă. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți comics-ul potrivit și să vă bucurați de o experiență de lectură irepetabilă!

Reporter Youth.md : Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous AgroVisio LIVE: Răspunde expertul - Ce? Cum? De ce certificăm Eco?
Next Lecții online pregătire BAC 2020 (27 aprilie - 1 mai)
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply