Află despre schimburile de tineret Erasmus+ de la Alexandra Cozub


În perioada 21-27 septembrie, 5 tineri din Republica Molodva au participat într-un schimb de tineret cu tematica: ,,Kids, wake up. The game is over”, care a avut loc la Ostrava, Cehia. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul amplului program Erasmus+. În continuare, vom afla despre experiența Alexandrei Cozub, participantă în cadrul acestui Youth Exchange.

Cum ai aflat despre această oportunitate?

– Una dintre prietenele cu care am plecat, Ana-Maria, m-a întrebat într-o dimineață dacă aș dori să participăm împreună la proiect. Mi-a expediat toate detaliile și am aplicat. A fost extrem de spontan, dar auzisem de la colegii de voluntariat de plecarea lor, la fel cu Erasmus, în Kiev. Evident, îmi doream foarte mult să trăiesc și eu o asemenea experiență!

-În ce constă procesul de aplicare?

-Nimic special. Am completat un formular cu întrebări de genul ce înseamnă Erasmus, dacă am auzit vreodată de el, ce este un Youthpass și de ce doresc să particip la proiect. Mi-am pus sufletul în acel formular, chiar dacă organizatorii deja m-au asigurat că am fost acceptată! Ideea era că se căutau urgent persoane care să reprezinte România, de aceea nu știu dacă a jucat un rol decisiv formularul în cazul nostru.

-Care sunt cheltuielile și ce parte din acestea sunt acoperite de Erasmus+?

-Erasmus+ asigură o anumită sumă în dependență de țara din care vii. În cazul nostru ni se vor rambursa maximum 275 euro! Zborul cu avionul și călătoriile cu trenul în ambele direcții au intrat în suma preconizată, iar banii îi vom primi până în luna februarie 2022. De asemenea, mâncarea și cazarea la hotel au fost acoperite de către organizatorii proiectului.

Nu este disponibilă nicio descriere.

-La ce activități ai participat? Care dintre ele te-a marcat?

-Timp de 5 zile am avut parte de traininguri pe tema jocurilor online și impactul acestora în viața noastră. A fost prea interesant ca să pot reda în cuvinte. Am vorbit despre GTA, am analizat efectele jocului ,,Balena Albastră” și am efectuat foarte multe cercetări asupra jocurilor vechi și celor noi. Este o temă extrem de actuală și utilă pentru toți participanții care s-au implicat activ în discuții. O activitate care m-a marcat destul de mult a fost dezbaterea despre jucăria tamagotchi. Am fost împărțiți în mai multe grupe, am examinat cazul unei fetițe care și-a ucis sora din cauza că animăluțul de pe tamagotchi a dispărut și am realizat un întreg proces judiciar. Am avut judecători, avocați ai familiei fetiței și avocați ai companiei, jurnaliști, psihologi etc. Eu am reprezentat compania. Nu contează cine a câștigat procesul, contează că am văzut prima dată cum decurge el și m-am îndrăgostit. Cu toții am intrat atât de bine în rol, încât pe câteva secunde am uitat că este doar un exercițiu. A fost minunat.

-Ce țări au mai participat în cadrul acestui schimb de tineret? Ce ați învățat de la aceștia?

-Alături de noi au mai participat și Italia, Letonia, Lituania, Polonia și Cehia. Am avut parte de cultural nights, seri în care fiecare țară trebuia să se reprezinte într-un oarecare fel, deci am reușit să gust din bucatele tradiționale ale fiecărei țări, să văd dansuri specifice și să aflu semnificația unor simboluri destul de importante. M-am împrietenit foarte strâns cu toți participanții, niște oameni extraordinari, cărora le duc dorul și acum. Am învățat că mereu trebuie să fii bun la suflet, indiferent cine este omul din fața ta și dacă nu-l cunoști, trebuie să-i zâmbești, pentru că nu ai idee ce poate fi în sufletul lui. De asemenea, am avut o activitate care ne-a învățat că trebuie să iei legătura cu prietenii tăi nu doar atunci când trec prin vreo situație complicată, ci și atunci când știi că totul este bine. Țin minte că după acea activitate am scris câteva complimente prietenilor mei și mai apoi ziceam la toți cât sunt de frumoși și de speciali pentru mine. Acest gest, m-a sensibilizat extrem de mult și mi-a dat o lecție bună, dar și o doză de energie și bunătate incredibilă.

Nu este disponibilă nicio descriere.

-De ce consideri că tinerii ar trebui să aplice la astfel de proiecte?

-Cred că toți tinerii trebuie să trăiască o asemenea experiență măcar o dată în viață. Dar, credeți-mă, dacă o trăiești o dată, vei dori încă minim de 5 ori cu fiecare proiect. Îți dă o nouă viziune asupra vieții, te inspiră, te face să te simți apreciat, te face să zâmbești mai mult și te face să vezi lucruri, locuri, oameni pe care aici, în Moldova, nu îi poți vedea. Proiectele propriu-zise au drept scop educația informală pe baza unor teme, dar indirect ele înseamnă mult mai mult: oportunitatea de a vedea țări străine, de a practica engleza, de a-ți face prieteni, de a te descurca pe cont propriu, de a crea legături pe viață și amintiri frumoase pentru o viață. Personal, mi-am permis să fiu eu însumi: pozitivă, bună la suflet, copilăroasă, iar oamenii de acolo văd asta, apreciază și te iubesc. De aceea, vă rog, aplicați la proiecte Erasmus, faceți voluntariat, creați experiență și trăiți clipele astea din plin! Una dintre prietenele mele, Teodora, zicea că viața după Erasmus + nu mai este la fel. Credeam că exagerează, dar vă zic eu, așa este. E foarte frumos, ca un vis!

Aici puteți afla și despre experiența Teodorei Drucec în cadrul schimburilor de tineret Erasmus+.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Sondaj internațional privind tinerii și întreprinderile sociale
Next Tinerii juriști se pot înregistra în cadrul programului „Acțiune pentru Justiție”
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven − 5 =