Află ce știu și ce preferă tinerii în materie de voluntariat


Ai fost vreodată voluntar? Ești interesat de voluntariat în cadrul proiectului Erasmus+? Acestea sunt doar două din cele 8 întrebări adresate în cel de al doilea sondaj oficial lansat pe platforma U-Report Moldova.

Voluntariatul este una din puținele ocupații în care tinerii pot să se manifeste altfel decât în mediul academic și să experimenteze de timpuriu un domeniu care îi interesează. De aceea, am decis să-i întrebăm pe tineri cât de mult îi captivează această activitate și dacă într-adevăr consideră că voluntariatul îi va ajuta în cariera pe care urmează să și-o aleagă.

La sondaj au participat 503 tineri, care au răspuns la 8 întrebări.

Întrebați dacă au fost vreodată voluntari, 75% dintre tinerii chestionați au răspuns cu Da și doar 25% au spus că Nu. S-a observat că vârsta medie a celor care au răspuns pozitiv la această întrebare, este de 19-24 de ani.

La întrebarea 2 – Crezi că voluntariatul te va ajuta în carieră? 11% dintre respondenți au spus că Nu știu, alte 3% cred că Nu și o majoritate de 87% este sigură că acțiunile de voluntariat pe care le întreprind, îi vor ajuta în viitoarea profesie.

Cu toate acestea, am observat că sunt și tineri care nu cunosc faptul că acțiunile de voluntariat sunt reglementate de lege. În majoritatea regiunilor țării de unde am înregistrat respondenți, opțiunea Nu a fost cea mai utilizată. Totuși, rezultatele ne arată că 43% dintre participanți știu de acest document.

O discrepanță mare de răspunsuri a fost înregistrată la întrebarea: Dacă ai dori să faci voluntariat, unde ai prefera să faci? O majoritate de 83% a răspuns că ar prefera să facă voluntariat în ONG-uri și organizații de tineret, pe când doar 1% a spus că Nu vrea să facă voluntariat, 3% a ales opțiunea ONG-uri internaționale și nici un respondent nu și-a exprimat dorința de a deveni voluntar al unei instituții de stat.

Una dintre întrebările cu cea mai mare rată de răspuns, a fost: În ce domeniu ai vrea să faci voluntariat? Tinerii au avut 5 opțiuni de răspuns: Evenimente, Domeniul Social, Educație, Turism, Cercetare. Cea mai mare rată de răspuns s-a înregistrat la domeniile: Evenimente și Turism, cu 31% și respectiv 23%.

În unanimitate au ales opțiunea: mai mult de 6 ore, respondenții la întrebarea: Câte ore pe săptămână ai disponibile pentru a face voluntariat?

Tot în acest sondaj, tinerii au fost întrebați cum cred că îi va ajuta experiența de voluntariat. S-a înregistrat că 31% dintre respondenții de gen feminin cred că vor fi utili societății, iar 32% dintre respondenții de gen masculin, consideră că voluntariatul îi va ajuta să capete mai multă experiență de lucru.

La ultima întrebare, dacă ar fi interesați de voluntariat în cadrul programului Erasmus+, 89% au răspuns că Da, și doar 11% a spus că Nu sunt interesați.

În urma acestui sondaj, am identificat că tinerii sunt interesați de activitatea de voluntariat și cred că aceasta are un beneficiu în dezvoltarea lor personală, mai cu seamă în a deveni utili societății și a căpăta experiență de lucru.

Puteți vedea răspunsurile complete pe acest link.

Previous VOX: Ce spun tinerii despre oportunitățile care apar și despre experiența acumulată de pe urma lor #TakeTheChance
Next Întâmpină primăvara donând sânge!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *