Adolescenții și banii – drumul spre maturitatea financiară


Educația financiară pentru adolescenți. Cum investesc în propriul  viitor?

Din punct de vedere financiar, ca din punct de vedere al altor aspecte, investiția trebuie făcută timpuriu. Ideal este ca până la vârsta adolescenței, educația financiară să fi fost oferită deja, iar adolescentul să se situeze la un nivel avansat de cunoștințe . El trebuie să aibă o autonomie și o cunoaștere de sine dobândite astfel încât deciziile financiare să fie luate împreună cu el și nu pentru el, de către părinți.

Asemenea copiilor, adolescenții trebuie să învețe să își gestioneze bugetul adaptat noilor nevoi ale vârstei și, în același timp, să economisească, pentru a-și susține planurile și visele care iau naștere la această vârstă. Practic, pentru un adolescent, practicile financiare sunt redimensionate în fața noilor nevoi care apar acum:

Conștientizarea diferenței dintre nevoi și dorințe. 

Dacă atunci când sunt mici, copiilor le este dificil să înțeleagă care este diferența dintre nevoi și dorințe, la vârsta adolescentă le este dificil să le reziste dorințelor, în favoarea nevoilor. Este important ca delimitarea dintre cele două să fie reamintită adolescentului în cauză și să i se ofere posibilitatea de a lua parte la deciziile care îl privesc, pentru  a dobândi maturitate, discutând „fără perdea” despre bani. În acest mod, viitoarele sale alegeri se vor baza pe o reală înțelegere a noțiunilor financiare și de investiții pentru viață.

Economisirea pornind de la resursele financiare ale adolescentului. 

Un buget de economii stabil se realizează cu pași mici și din timp, iar acesta este o practică de mare ajutor pe care viitorul adult trebuie să o pună în aplicare. Dacă părinții îi oferă alocația, el poate începe exercițiul cheltuielilor planificate și responsabile, în baza sumei pe care o primește lunar și nu numai. Ca spațiu de antrenament pentru viitoarele responsabilități de adult, alocația sau alte surse de venit pot fi folosite ca mijloace de economisire, astfel încât adolescentul să își însușească acest obicei, de pe urma căreia să aibă doar de câștigat. 

Primul job

Conform legii, minorii pot intra pe piața muncii începând cu vârsta de 16 ani.  Dacă viitorul adult își dorește să-și mărească bugetul financiar personal, în vederea îndeplinirii unor planuri prezente sau de viitor, o poate face angajându-se part-time, într-o activitate care să nu îi pericliteze calitatea învățământului și a performanței școlare. Odată cu această responsabilitate, care presupune un angajament în afara casei, el se va maturiza și mai mult și va înțelege pe cont propriu valoarea banului obținut prin muncă, ceea ce îl va ajuta să fie mai prudent cu propriile câștiguri și cu modul în care le cheltuiește.

Diferența dintre brut și net.

 Și că veni vorba de primul job, ca orice lucru făcut pentru prima dată, o slujbă vine cu noi necunoscute. Una dintre aceste necunoscute ține de câștigul brut și câștigul net, termeni ce îl vor induce puțin în eroare pe novicele din domeniul muncii. Înțelegerea acestor termeni financiari reprezintă o modalitate bună de învățare a sistemului de salarizare, care îi va sprijini înțelegerea unor noțiuni mai complexe odată ce se va lovi de ele. Odată cu acest moment, va începe, de asemenea, să înțeleagă importanța contractelor și ce presupun ele, în special atunci când vorbim de prestarea unei munci: care sunt taxele aplicate și unde ajung ele? Care sunt drepturile ca angajat dar și obligațiile care îi revin? Ce trebuie să declarăm către stat și în ce condiții? Cunoașterea acestor informații atât teoretic, când și prin practică, îi vor fi de folos în demersurile pe care la va avea la vârsta adultă.

Cumpără atât cât consumi. 

În funcție de nevoile dar și de dorințele sale, viitorul adult va începe să genereze o serie e cheltuieli, care, nemonitorizate vor impacta negativ sănătatea sa financiară. Una dintre cele mai importante lecții vizează planificarea atentă a acestor cheltuieli, documentarea și, cel mai important, achiziționarea de bunuri în funcție de consumul personal. Bugetul trebuie gestionat în așa fel încât să depindă cât mai puțin de ajutoare financiare externe(prieteni sau bănci), iar cheltuielile să fie făcute astfel încât să permită asigurarea traiului lunar și investițiile pentru viitor. E mai ușor de spus decât de făcut, însă, educația financiară îi vine în ajutor în această situație. Atât noțiunile pe care le-a dobândit până în prezent, cât și cele la care poate avea acces grație mijloacelor digitale de informare îi pot inspira alegerile și sursele de venit, astfel încât cheltuielile să fie atent planificate și să nu genereze o risipă financiară, care să îi pună piedici în realizarea altor planuri personale. 

Adolescența este o etapă pregătitoare pentru multe dintre aspectele vieții, iar menirea ei este de a asigura maturitatea de care un adult are nevoie pentru a avea parte de echilibru si prosperitate în propria viață. Cunoștințele de educație financiară solide sunt extrem de importante și constituie variabila care determină calitatea vieții și a alegerilor pe care le facem pentru noi înșine

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Sursă: Școala de Bani

Autoare: Alina Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous CUM PREVII FRAUDA?
Next Plata prin internet și mobile banking
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − thirteen =