Plata prin internet și mobile banking


Ce tipuri de plăți pot fi efectuate prin internet banking sau mobile banking?

1. Transferuri între conturile proprii, deschise la aceeași bancă

Avantajele:

  1. Procesarea instantă.
  2. Singurele informații rămase de completat sunt suma și detaliile privind transferul.
  3. Aprobarea/autorizarea transferului (după completarea datelor) este de obicei facilitată prin confirmare printr-un singur click.

Care sunt măsurile de securitate:

Pentru efectuarea plăților intrabancare prin internet banking sau mobile banking, este necesară conectarea cu ajutorul numelui de utilizator și a parolei unice (sau statice, în funcție de alegerea utilizatorului și de tehnologia pusă la dispoziție de către banca aleasă), prin intermediul unei sesiuni securizate. Astfel, există două măsuri ce sporesc siguranța efectuării tranzacțiilor: utilizarea unei parole unice și protejarea datelor de conectare prin intermediul sesiunii securizate.

2. Plăți în lei sau valută către conturi deschise la o bancă din aceeași țară

Pentru efectuarea ambelor tipuri de plăți, în lei sau valută, sunt necesare următoarele informații:

  1. Numele și IBAN-ul beneficiarului, iar în cazul persoanelor juridice și CUI-ul acestuia;
  2. Valoarea sumei de bani pe care doriți să o transferați;
  3. Detaliile plății – pot cuprinde o descriere a ceea ce suma de bani transmisă reprezintă, de exemplu: “chirie luna ianuarie”, “cadou Crăciun”, etc. Data la care doriți ca plata să fie procesată (banii să fie retrași din contul propriu și transferați către contul beneficiarului).

Care sunt avantajele:

  1. Procesare rapidă, banii ajungând în contul destinatarului în doar câteva minute. Astfel, în acest caz, data poate fi aceeași cu data la care beneficiarul va primi/încasa în cont suma transmisă, în funcție de ora la care cererea este transmisă și de programul băncii de procesare al operațiunilor online.
  2. Spre deosebire de transferurile între conturi deschise în cadrul aceleași bănci, în cazul plăților interbancare, intervalul de timp necesar pentru ca banii transmisi să intre în contul beneficiarului poate fi și de o zi, în funcție de mai mulți factori. In plus, comisioanele practicate pentru plățile intra- și interbancare, în lei sau valută, prin internet sau mobile banking, sunt mai mici decât cele practicate la ghișeu.

Care sunt măsurile de securitate:

Pentru efectuarea acestui tip de plăți, în cele mai multe cazuri, este necesară nu numai conectarea cu ajutorul numelui de utilizator și a parolei unice generate de către dispozitivul de acces, în mod securizat, ci și autorizarea operațiunilor cu ajutorul aceluiași dispozitiv (token sau aplicație mobilă). Astfel, plățile nu sunt procesate decât în momentul autorizării/semnării acestora prin introducerea unui cod unic generat care este valid. Codul este valabil o perioadă limitată de timp (maxim 1-2 minute). Măsuri suplimentare de siguranță includ și limitarea sumelor ce pot fi tranzacționate prin internet banking sau mobile banking.

3. Plăți în lei sau valută către un cont deschis la o bancă din strainatate

Care sunt avantajele:

  1. Avantajul verificării imediate și corectării informației introduse eronat prin posibilitatea introducerii de validări în toate câmpurile care se pretează la astfel de validări.
  2. Valuta în care se fac plățile poate fi aleasă în așa fel încât plățile să fie executate în acea valută în care se încasează de regulă. Astfel, se evită eventualele pierderi la schimbul valutar.

Care sunt măsurile de securitate:

La nivel de securitate, serviciile de internet banking/mobile banking pot fi extrem de ușor adaptate pentru a emite alerte în funcție de preferințele clientului (de exemplu, încasări, plăți, modificare solduri, tranzacții card etc).

4. Plăți asigurări

In parteneriat cu firmele de asigurări, o parte dintre instituțiile financiar bancare oferă posibilitatea încheierii unor polițe de asigurare online, prin intermediul internet banking-ului.

5. Virarea/Plata salariilor

Soluție dezvoltată pentru companii în vederea eficientizării procesului de virare a salariilor, opțiunea de virare a salariilor permite utilizatorilor efectuarea unor plăți multiple, în mod rapid.

6. Plăți taxe și impozite

Opțiunea de plată prin internet banking a taxelor și impozitelor este menită să faciliteze achitarea datoriilor către bugetul de stat, dar și eliminarea cozilor de la ghișeele băncilor.

Plata taxelor și a impozitelor prin internet banking este mod simplu și facil de executare a plăților la buget, astfel încât pot fi făcute verificări rapide în ceea ce privește statusul unei plăți. Și în cazul acestor tipuri de plăți, elementele constitutive ale plății pot fi validate încă de la introducere, eliminând posibilitatea de eroare.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Sursă: Asociația Română a Băncilor

Autoare: Alina Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Adolescenții și banii – drumul spre maturitatea financiară
Next Cum să îți gestionezi bugetul pentru începutul de an școlar
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − 6 =