Ultima zi a programul UPSHIFT a fost un adevărat succes. Participanții au prezentat proiectele la care au lucrat timp de 3 zile, iar 16 cele mai bune au câștigat finanțare pentru a fi implementate
Timp de 3 zile tinerii au participat la sesiuni de instruire desfășurate de cei mai buni traineri. Acești au identificat problemele din localitatea lor și au dezvoltat soluții sub formă de proiecte. În ziua a 4-a de program a avut loc concursul de proiecte.
Tinerii aveau deja cunoștințe acumulate despre modurile în care trebuie să facă o prezentare bună și cum să o livreze coerent, cu toate acestea, ei au depășit așteptările.
Alex Petrov, ofițer de dezvoltare și implicare a adolescenților și tinerilor la UNICEF Moldova, a fost și membru al juriului. El spune că atunci când tinerii depun eforturi comune pentru a crea un produs nou se produce ceva magic în aer.
„ E ca și cum serotonina din ochii lor transmite încrederea că viitorul nostru e în mâini bune. Eu asta am simțit duminică. Am fost martor la cele mai bune idei sociale propuse de tinerii din mai multe orașe și sate ale Moldovei. Am fost plăcut surprins ca tinerii au propus soluții la problemele sociale care nu se rezumă doar la instalarea de foișoare sau terenuri de sport, dar propuneri cu viziune și impact, cum ar fi academii de educație economică sau grupuri de implicare în viața școlii și educație”, povestește Alex.
El mai spune că multe din aceste proiecte sociale sunt eligibile pentru programele ODA, motiv pentru care UPSHIFT va continua colaborarea cu instituțiile statului pentru a susține în continuare absolvenții programului.
Comerzan Andreea Ionela, participantă în cadul taberei povestește că a fost o experiență foarte plăcută: „Am mai participat și la alte proiecte însă acesta a fost deosebit. Mentorii au fost nemaipomeniți. Cel mai mult mi-au plăcut sesiunile de instruire. Nu a fost doar teorie, iar informația era interactiv prezentată și prin metode interesante”.
Andreea a mai adăugat că echipa sa a ales să facă un proiect despre digitalizare în liceul lor.
Topal Cristina, o altă participantă relatează : ,,Mă bucur că am fost selectată pentru tabără. Am aflat multe lucruri pentru o eventuală carieră în antreprenoriat. Acest program a fost o șansă de a socializa mai mult, de a-mi face prieteni noi. Am teamă de a vorbi în fața unui public și sunt mai introvertă…acum însă am ieșit din zona mea de confort”.
De aceeași părere este și Vladislav Suvac. El consideră utilă toată informația acumulată, mai ales pentru dezvoltarea unui business în viitor.
În urma concursului de proiecte, au câștigat finanțare:
Career Light- Stog Daniela, Cuzminschi Erica, Guțu Daniela, Niculiță Carolina, Niculița Victoria, Urdea Tatiana
Parchează bicicleta– Baran Eugenia, Percic Jasmina, Țugulea Mădălina
Science 4 Life– Sandu Alexandrina, Sandu Gabriela
Digital Innovation– Ciobanu Cătălina, Andreea Ionela Comerzan, Berezovschi Valeria
Itoy– Osadciuc Anastasia
Aprinde Becul– Vasile Cocîrla
Cappyrupția– Vascan Dorin, Rotari Stanislav, Munteanu Lilian, Glodeanu Arina, Gorincioi Violeta
De la tineri pentru tineri– Chitaev Gabriela, Vîrtosu Ana, Lopata Ștefan
Economic Laborator– Ciobanu Alina
8 areas of pleasure– Fortuna Victoria, Vinoaga Teodora, Gherega Ilinca, Dancovschi Arteom
Developing your vision– Parnăo Denis, Clocicov Anastasia
Anti Pinacoteca– Vicol Djesica, Cucoș Renata, Zadnipro Ion, Morărescu Ion
Crupnic Roman-Dumitru, Maidanscaia Alina
Tineri pentru tineri– Șeremet Maria-Elena, Cogîlnicean Daniela,Porubin Nicoleta
CommsUp– Nastas Corneliu, Ciobanu Maxim, Caraseni Elena, Topal Cristina, Șestacovschi Arina
Conectați prin muzică– Țurcanu Mihaela
Sănătatea începe în bucatarie– Belîi Cristina, Stratiev Adina, Țicău Madina, Florență Victoria, Arabadji Alina, Leu Daniela, Fuljer Nicoleta.
UPSHIFT este în acest an la a 5-a ediție. Programul este dezvoltat în conformitate cu o metodologie UNICEF, care susține implicarea tinerilor în domeniul economic prin intermediul antreprenoriatului social, pe calea formării și consolidării de competențe și abilități, precum și prin punerea la dispoziție a unor instrumente de dezvoltare economică. În Moldova acest program este implementat de TEKEDU, în parteneriat cu Ministerului Educației și Cercetării și cu susținerea financiară UNICEF Moldova!
No Comment