Experiența Mădălinei Gîlcă cu ASSIST: Schimb de experiență în SUA


Anii de liceu sunt rezervați pentru a trăi ineditul, iar un schimb de experiență este ceva absolut memorabil. Mădălina Gîlcă a plecat în clasa a XI-a în SUA pentru un an de studii (2019-2020). Totul s-a întâmplat datorită organizației internaționale ASSIST, care oferă această șansă elevilor din peste 52 țări încă din 1969. Până și denumirea înseamnă acest lucru: „assist” – a ajuta pe cineva. Mădălina a avut parte de o experiență excepțională și este dornică să povestească istorii din bagajul său de amintiri.

Cum a fost procesul de înscriere?

Prima etapă a constat din completarea unui test de limba engleză, format din secțiunile: Listening (asculta), Reading (lucra cu textul) și un eseu. În a doua etapă, candidații transmit documentele coordonatorului din Moldova. Inclusiv, recomandări din partea profesorilor, note și un eseu de aproximativ 1000 de cuvinte. A treia etapă, și ultima, a fost interviul cu reprezentanții organizației. 

Cred că eseul a fost o pregătire bună pentru a aplica în viitor la universitate. Aici trebuie să încerci să fii cât mai original și să te deosebești de ceilalți candidați. Pentru a mă pregăti de interviu, am privit foarte multe videoclipuri informative, cu întrebări posibile și sfaturi legate de cum să mă comport.

Deși, nu am putut anticipa întrebările cu exactitate, în ziua respectivă mi-am mulțumit, pentru că eram și mai relaxată, din acest considerent. E foarte important să fii sincer și să nu încerci să pari ceea ce nu ești! Persoanele care iau interviul încearcă să te cunoască și întrebările lor au rolul de a te ajuta.

Cum a fost să-ți schimbi viața la 180 grade?

Am stat în orașul Staunton, statul Virginia. La început, îmi era frică. Mă temeam că nu mă voi încadra sau că am fost aleasă dintr-o greșeală, însă acest sentiment a trecut foarte repede. Mi-am făcut prieteni ușor. În primele săptămâni, aveam emoții în legătură cu școala.

Nu știam la ce sa mă aștept. Acest lucru a trecut odată ce mi-am cunoscut mai bine profesorii. Uneori mă simțeam straniu să vorbesc limba engleză în fiecare zi. Prietenii mă rugau des să-i învăț cuvinte în română sau rusă și cu toate că acest lucru pare mărunt, cred că m-a ajutat să nu mă simt izolată. Totul era diferit! Eu trăiam într-o stare de entuziasm și aveam dorința continuă să învăț lucruri noi și să mă bucur din plin de ceea ce mi se întâmplă. 

Te-ai simțit în siguranță cu organizația ASSIST? 

Da. Am citit foarte mult înainte să aplic și despre experiențele altor elevi. Am călătorit singuri până în Boston (eu și încă două persoane). Iar acolo ne-am întâlnit cu liderii ASSIST pentru un program de orientare.

Instrucțiunile erau mereu clare. În cazul în care aveam nevoie de ajutor, primeam răspunsuri rapide. Ni s-a explicat ce să facem în fiecare situație și la cine să apelăm dacă avem probleme. De asemenea, un coordonator al programului era mereu prezent la școală.

Ai plecat pentru studii sau experiență?

Am plecat pentru că am simțit nevoia să ies din zona mea de confort. Am vrut să-mi depășesc limitele și să mă descopăr în contextul unei alte culturi. Știam că o astfel de experiență mă va ajuta, atunci când voi aplica la universitate.

Din punct de vedere al studiilor, cât de calitative au fost? 

Vorbind despre experiența mea la o școală privată, pot spune că studiile au fost foarte calitative.

Cum funcționează ASSIST?

Un elev învață 6 materii și are posibilitatea să-și aleagă nivelul: college prep, honors sau AP. Pentru a absolvi, trebuie să acumulezi pe parcursul anilor un anumit număr de cursuri din domeniul științelor, artelor etc. Un elev nu are aceleași cursuri anual. Eu am fost plecată doar pentru nouă luni și nu a trebuit sa mă gândesc la cerințele pentru absolvire.

Într-adevăr, am lucrat foarte mult pe cont propriu. Am învățat să scriu lucrări academice, să analizez informație complicată și să o sintetizez. Totodată, profesorii mi-au întins o mână de ajutor, la nevoie. Sunt foarte binevoitori și gata să te ajute în orice moment. Fiecare profesor este entuziasmat să predea obiectul său și iubește ceea ce face, iar entuziasmul lor este molipsitor. Pentru prima oară, îmi doream să merg zilnic la școală. 

Cât de diferită este experiența americană? 

Extrem de diferită. Într-adevăr, există o diferență foarte mare de mentalitate. Cred că trecerea printr-un “șoc cultural” este inevitabilă pentru oricine. Este greu de explicat detaliat prin cuvinte, însă fiecare o simte într-un mod diferit. Am avut norocul sa mă aflu într-un spațiu de toleranță și acceptare totală. În general, oamenii străini îți sar în ajutor fără ezitare și cel puțin se interesează de tine. Toate acestea îți dau curaj. 

Ce ai învățat din această experiență?

Nu am regrete, întrucât conștientizam de la început că timpul meu în Statele Unite este limitat. Încercam sa mă bucur de el din plin. Acum, mi-e foarte dor de prieteni și profesori. Anul de studii în America va rămâne cu mine pentru toată viața. Consider că mi-a dat curaj să fiu mai sinceră. Am învățat că trebuie să apreciez fiecare clipă, pentru că timpul trece repede și am mai învățat să fiu dispusă a-mi asuma riscuri în pofida fricii.

Reporter Youth.md: Oana Guțan

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate de tortură
Next 10 rezoluții realizabile în 2021 care să îți transforme viața într-un mod pozitiv
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × two =