Înscrie-te la DVOR 2.0 – un proiect cu și despre comunități urbane


Cât de bine îți cunoști universul din curtea blocului? Dacă locuiești în Chișinău, proiectul DVOR este ocazia perfectă să cunoști tainele dvorului tău, dar și să fii parte din schimbare. Află toate detaliile și aplică până pe 19 martie!

De ce DVOR și de ce 2.0? Cotileț, „evroremonturi” și „pristroici”. Pisici și pisicărese. Gropi și glod. Alimentara și ghereta de fructe și legume. Mașini parcate la nimereală. Verdeață și păsări cântătoare. Grădini de flori decorate cu cauciucuri. Covoare bătute. Scrâncioburi de ieri și de azi. Într-un cuvânt: DVORUL.

„Proiectul „DVOR” a fost lansat în 2021 de către Asociația „Laolaltă”, din dorința de a cunoaște mai bine curțile și comunitățile de la bloc, dar și de a crea o punte de legătură între acestea și autoritățile locale.

Termenul „DVOR” a fost ales pentru a nu fi confundate cu curțile caselor private de la sol. „DVOR” este un cuvânt autentic, ce încorporează și comunitatea oamenilor care locuiesc în blocuri.

„Ca participantă la prima ediție a proiectului, am rezonat instant cu acest concept și cu experiența specifică de a trăi într-un dvor al Chișinăului, cu bune și cu rele”, spune Clara Abdullah, coordonatoarea proiectului „DVOR 2.0”.

Cea de-a doua ediție a proiectului „DVOR”, derulată de Laolaltă în parteneriat cu Peace Winds, va privi mai îndeaproape cosmosul dvorurilor din Chișinău, de la infrastructură până la relațiile între vecini. Un accent aparte va fi pus pe coabitarea dintre localnici și persoanele ucrainene, stabilite în blocurile din Chișinău ca urmare a războiului.

Oricât de evident ar părea, ajutorul umanitar este în primul rând despre oameni. Credem în puterea oamenilor de a se uni pe timp de criză, formând comunități reziliente. Pentru Peace Winds, ideea de a susține proiectul „DVOR” a venit natural, fiind un proiect despre potențialul comunităților și al spațiilor comunale din Chișinău. Aspectul comunitar este cu atât mai important în contextul actual, când multe dintre aceste dvoruri găzduiesc și ucraineni/-ene care se refugiază din calea războiului”, declară Nithiananthan Veeravagu, reprezentant pe țară în R. Moldova în cadrul Peace Winds.

DVOR 2.0 este planificat până la finalul lunii mai anul acesta, timp în care participanții/-ele vor parcurge câteva etape ale proiectului, totul cu ghidarea și suportul Laolaltă:

  • mică cercetare sociologică în dvor
  • instruiri cu experți și mentorat de la participanții primei ediții
  • un eveniment comunitar organizat la tine în dvor
  • mini-granturi (6000 MDL x 4) pentru schimbări pozitive în dvorul tău
  • suport în accesarea Bugetului Civil 2024 cu proiecte în dvor

Cum te înscrii la DVOR

Dacă vrei să te alături proiectului DVOR 2.0, trebuie doar să completezi acest formular, nu mai târziu de 19 martie, 23:59.

Pentru întrebări și detalii suplimentare, poți lua legătura cu echipa la adresa dvor@laolalta.md sau pe social media:

https://www.facebook.com/aolaolaltahttps://www.instagram.com/laolalta.md

DVOR 2.0 este un proiect comunitar Laolaltă, în parteneriat cu Peace Winds

Despre organizatori

Asociația „Laolaltă” a fost fondată la finalul anului 2020 de echipa Inițiativei „Împreună Împotriva Covid-19”, ca răspuns imediat la criza socio-economică cauzată de situația epidemiologică din R. Moldova. Activitatea organizației se axează la moment pe organizarea comunitară, lucrul cu voluntarii și promovarea spiritului implicării.
Din iunie 2022, AO „Laolaltă” gestionează activitatea Centrului Comunitar „151”, creat în cadrul inițiativei „Moldova pentru Pace”, cu suportul Agenției ONU pentru Refugiați.

Peace Winds (PW) este o organizație non-guvernamentală dedicată sprijinirii persoanelor aflate în dificultate și amenințate de conflicte, sărăcie sau alte situații de criză. Având sediul în Japonia, PW activează la nivel global pentru a oferi asistență celor care au nevoie.

În R. Moldova, PW sprijină atât refugiații ucraineni, cât și comunitățile locale prin diverse inițiative, cum ar fi distribuirea de produse alimentare și nealimentare, furnizarea de asistență medicală și promovarea educației. Eforturile PW urmăresc îmbunătățirea calității vieții pentru populațiile vulnerabile din regiune.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Autentic sau drăguț? Participă la un atelier unde vei avea răspunsul la această întrebare
Next 16 proiecte au câștigat finanțare în cadrul programului UPSHIFT 2023
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 3 =