Pleonasmul reprezintă o eroare de exprimare, ce constă în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, care ajung să repete în mod inutil aceeași idee. Inconștient oamenii folosesc în vorbirea cotidiană un șir de expresii, fără ca să se gândească că ar putea fi greșite. Astfel avem nevoie să cunoaștem și să acordăm atenție la normele ortografice, ortoepice și ale exprimării.
Vezi mai jos greșelile cele mai frecvent întâlnite în vorbire:
- Caligrafie frumoasă
Luând în considerare faptul că dicționarul ne prezintă cuvântul caligrafie drept arta și deprinderea de a scrie frumos, realizăm că în îmbinarea de mai sus, adjectivul frumos nu își are locul, transformând expresia într-una pleonastică.
- A coborî jos
Din dicționar: a coborî = a (se) da jos dintr-un loc ridicat sau dintr-un vehicul. Prin urmare, se evidențiază lipsa de sens pe care o capătă expresia, dar și nivelul utilizării acesteia în vorbirea cotidiană.
- A urca sus
Expresia respectivă, deși e opusul precedentei ca sens, la etapa corectitudinii se află pe aceeași poziție. Semnificația verbului a urca se prezintă clar: a (se) deplasa dintr-un loc situat mai jos către unul situat mai sus. Astfel, e necesar doar utilizarea verbului ca să exprimăm corect întreaga intenție.
- A șopti încet
Verbul în sine își face înțeles sensul într-o discuție, dacă e să urmăm definiția, iar adăugarea adverbului încet, nu face altceva decât să transforme exprimarea într-una greșită. A șopti = a vorbi încet, în taină.
- Babă bătrână
Aceasta exprimare, care este una des întâlnită printre vorbitorii limbii române, este la fel una greșită. Termenul babă, deși e mai mult valabil pentru limbajul popular, decât pentru cel cult, vine să ne informeze despre semnificația sa completă: babă = femeie în vârstă înaintată, trecută de tinerețe. Astfel pentru a evita pleonasmul, tot ceea ce trebuie să facem e să îndepărtăm adjectivul bătrână din contextul respectiv.
- A striga tare
A striga = a scoate sunete puternice; țipete. Conform definiției, ne dăm seama de sonoritatea vocii, iar atribuirea cuvântului tare, accentuează inutil același sens.
- Hemoglobina din sânge
Expresia respectivă este una pleonastică, deoarece însăși hemoglobina este substanţa organică feruginoasă care constituie materia colorantă a globulelor roşii din sânge.
- Migrenă de cap
Termenul de migrenă este bine-cunoscut ca fiind o durere intensă de cap, de obicei pe o singură parte, însoțită de greață ș.a. Concluzionăm astfel că în timpul utilizării expresiei în vorbire, inconștient sau nu, ajungem să ne confruntăm și cu un pleonasm.
- Am văzut cu ochii mei
Conform definiției: a vedea = a (se) percepe cu ajutorul văzului. După o analiză a expresiei, realizăm că avem capacitatea de a vedea doar cu propriii ochi, iar accentuarea ideea nu este tocmai una corectă.
- Aversă de ploaie
Cu aceasta expresie s-a ciocnit fiecare vorbitor al limbii române, fără a ști că sensul ei este unul greșit. Substantivul aversă se definește ca o ploaie torențială de scurtă durată, explicație care oferă informația necesară ascultătorului.
Sperăm că informația din acest articol ți-a fost utilă. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Jidraș Valeria
No Comment