10 pleonasme din limba română, care sunt întâlnite frecvent


Pleonasmul reprezintă o eroare de exprimare, ce constă  în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, care ajung să repete în mod inutil aceeași idee. Inconștient oamenii folosesc în vorbirea cotidiană un șir de expresii, fără ca să se gândească că ar putea fi greșite. Astfel avem nevoie să cunoaștem și să acordăm atenție la normele ortografice, ortoepice și ale exprimării.

Vezi mai jos greșelile cele mai frecvent întâlnite în vorbire:

  1. Caligrafie frumoasă

Luând în considerare faptul că dicționarul ne prezintă cuvântul caligrafie drept arta și deprinderea de a scrie frumos, realizăm că în îmbinarea de mai sus, adjectivul frumos nu își are locul, transformând expresia într-una pleonastică.

  1. A coborî jos

Din dicționar: a coborî = a (se) da jos dintr-un loc ridicat sau dintr-un vehicul. Prin urmare, se evidențiază lipsa de sens pe care o capătă expresia, dar și nivelul utilizării acesteia în vorbirea cotidiană. 

  1. A urca sus

Expresia respectivă, deși e opusul precedentei ca sens, la etapa corectitudinii se află pe aceeași poziție. Semnificația verbului a urca se prezintă clar: a (se) deplasa dintr-un loc situat mai jos către unul situat mai sus. Astfel, e necesar doar utilizarea verbului ca să exprimăm corect întreaga intenție.

  1. A șopti încet

Verbul în sine își face înțeles sensul într-o discuție, dacă e să urmăm definiția, iar adăugarea adverbului încet, nu face altceva decât să transforme exprimarea într-una greșită. A șopti = a vorbi încet, în taină.

  1. Babă bătrână 

Aceasta exprimare, care este una des întâlnită printre vorbitorii limbii române, este la fel una greșită. Termenul babă, deși e mai mult valabil pentru limbajul popular, decât pentru cel cult, vine să ne informeze despre semnificația sa completă: babă = femeie în vârstă înaintată, trecută de tinerețe. Astfel pentru a evita pleonasmul, tot ceea ce trebuie să facem e să îndepărtăm adjectivul bătrână din contextul respectiv.

  1. A striga tare

A striga = a scoate sunete puternice; țipete. Conform definiției, ne dăm seama de sonoritatea vocii, iar atribuirea cuvântului tare, accentuează inutil același sens.

  1. Hemoglobina din sânge 

Expresia respectivă este una pleonastică, deoarece însăși hemoglobina este substanţa organică feruginoasă care constituie materia colorantă a globulelor roşii din sânge.

  1. Migrenă de cap 

Termenul de migrenă este bine-cunoscut ca fiind o durere intensă de cap, de obicei pe o singură parte, însoțită de greață ș.a. Concluzionăm astfel că în timpul utilizării expresiei în vorbire, inconștient sau nu, ajungem să ne confruntăm și cu un pleonasm.

  1. Am văzut cu ochii mei

Conform definiției: a vedea = a (se) percepe cu ajutorul văzului. După o analiză a expresiei, realizăm că avem capacitatea de a vedea doar cu propriii ochi, iar accentuarea ideea nu este tocmai una corectă.

  1.  Aversă de ploaie 

Cu aceasta expresie s-a ciocnit fiecare vorbitor al limbii române, fără a ști că sensul ei este unul greșit. Substantivul aversă se definește ca o ploaie torențială de scurtă durată, explicație care oferă informația necesară ascultătorului.

Sperăm că informația din acest articol ți-a fost utilă. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de  FacebookInstagram  și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Jidraș Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunitate pentru autori români contemporani: Bursele și rezidențele Cărturești, ediția a 3-a
Next „IT Career Expo 2022” la Tekwill – oferte de angajare, ateliere și stagii de practică în IT
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + 10 =