Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XI-a, 2022


Ministerul Culturii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, a organizat, tradiţional, de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum şi de Ziua Bibliotecarului, Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX – manifestare importantă în lumea bibliotecară, având drept obiectiv promovarea și stimularea activității bibliotecarilor și a persoanelor fizice și juridice, care prin acțiunile lor, susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanță strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare și difuzare a informației dintr-o comunitate și în numele comunității.

Premii au fost  decernate în următoarele nominalizări:

1.      CEL MAI BUN OM POLITIC SUSȚINĂTOR AL BIBLIOTECILOR

Omul politic Excelența Sa Oleg SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare, politolog, scriitor, diplomat și politician,

pentru implicare prodigioasă în activitățile de promovare a cărții și lecturii prin participare activă la Conferința Internațională „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”, contribuții intelectuale privind lucrarea „Lectura și scările”, Campania Națională 10 scriitori/10 întâlniri din cadrul Programului Național LecturaCentral.

2.      CEL MAI BUN SUSŢINĂTOR AL POLITICILOR ŞI PROGRAMELOR DE VALORIFICARE A MOŞTENIRII CULTURALE SCRISE ŞI IMPRIMATE ÎN BIBLIOTECILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Excelența Sa Yoshihiro KATAYAMA,

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova,

pentru suportul substanțial acordat în dotarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova cu echipamente de digitizare, care vor contribui la asigurarea accesului resurselor culturale în format digital și păstrarea pe termen lung a valorilor culturale, precum și pentru susținerea tuturor inițiativelor culturale în Republica Moldova.

3.      CEL MAI BUN FONDATOR DE BIBLIOTECĂ

Pavel CASIAN,

șef Secție Raională Cultură, Tineret și Sport, raionul Telenești,

pentru implicare activă în viaţa comunităţii, consolidarea rețelei de biblioteci și integrarea acesteia în prioritățile politicilor publice locale, susținerea formării profesionale a bibliotecarilor, dotarea cu echipament modern și organizarea programelor și proiectelor de anvergură la nivel național și internațional.

4.      CEL MAI BUN SCRIITOR PROMOTOR AL CĂRȚII ȘI LECTURII

Emilian GALAICU-PĂUN,

poet, eseist, romancier și traducător, redactor-şef al Editurii Cartier,

pentru implicarea și contribuția la organizarea și desfășurarea activităților de promovare a cărții și lecturii în Biblioteca Națională, prin intermediul ”Clubului Literaria”, precum și în bibliotecile publice din Republica Moldova.

5.      CEL MAI BUN PROMOTOR ȘI SUSȚINĂTOR AL BIBLIOTECILOR, CĂRȚII ȘI LECTURII ÎN MASS-MEDIA

Silvia HODOROGEA,

jurnalistă pe domeniul cultural, Televiziunea Publică Moldova 1

pentru susţinerea informaţională deosebită a activităţii culturale a Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, precum şi promovarea, reflectarea imaginii bibliotecii, cărții și lecturii în societate.

6.      CEL MAI BUN PRIETEN FILANTROP AL BIBLIOTECII NAȚIONALE                

Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova, președinte Sergiu MUSTEAȚĂ,

pentru suportul substanțial acordat Bibliotecii Naționale și altor biblioteci prin completarea colecțiilor cu cărți alese din domeniul istoriei.

7.      CEL MAI BUN MANAGER AL ANULUI 2021 DIN BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA

Vera OSOIANU,

director adjunct,  Direcția Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie și Știința Informării, BNRM,

pentru prestanța deosebită în realizarea programelor și proiectelor de modernizare a activității bibliotecilor, pentru contribuţia substanțială în dotarea şi transformarea digitală a activităţii Bibliotecii Naționale,precum și pentru activitatea prodigioasă în promovarea cărții și lecturii, profesionalism și devotament față de profesie

8.      CEL MAI BUN BIBLIOTECAR AL ANULUI 2021 DIN BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA

Margareta CEBOTARI,

specialist principal, secția Dezvoltare în Biblioteconomie și Știința informării, BNRM,

pentru rezultate remarcabile în activitatea profesională, merite deosebite și contribuții substanțiale la dezvoltarea bibliotecii, susținute cu abnegație și atitudine creativă și demnă de bibliotecă și utilizatori.

9.      CEL MAI BUN BIBLIOTECAR AL ANULUI 2021 DIN BIBLIOTECILE PUBLICE TERITORIALE

Stepanida ȚUGUI,

directorul Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici”, or. Orhei,

pentru prestanța deosebită în realizarea programelor și proiectelor de coordonare metodologică și formare continuă a bibliotecarilor locali și din rețea, pentru dezvoltarea și diversificarea serviciilor noi de bibliotecă, precum și pentru activitatea prodigioasă în promovarea cărții și lecturii în comunitate.

10.  CEL MAI BUN PROIECT BIBLIOTECONOMIC

Proiectul “Îmbunătățirea echipamentelor de digitizare a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și crearea în baza secției Colecții digitale a Centrului Național de Digitizare”

Echipa:

Elena PINTILEI, director general al BNRM,

Vera OSOIANU, coordonatoarea proiectului, director adjunct Direcția Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie și Știința Informării,

Diana SILIVESTRU, șef secție Centrul Național de Digitizare,

Sergiu ELAȘCO, șef secție Tehnici informaționale,

Aliona MUNTEAN, director adjunct, Direcția Resurse informaționale,

Aliona TOSTOGAN, director adjunct, Direcția Relații cu publicul,

Svetlana BARBEI, specialist principal, secția Relații internaționale și suport managerial,

Veronic BORȘ, director adjunct Direcția Comunicare și Tehnologia Informației

pentru contribuția și implementarea proiectului “Îmbunătățirea echipamentelor de digitizare a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova”, susținut de Guvernul Japoniei prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA).

11.  CEA MAI BUNĂ LUCRARE (PUBLICAȚIE)  ÎN BIBLIOTECONOMIE    

Lucrarea “Exploatarea metodelor de cercetare în biblioteconomie și știința informării”, autor dr. hab., prof. univ. Nelly ȚURCAN

12.  CEL MAI BUN CERCETĂTOR CU DEBUT ȘTIINȚIFIC ÎN DOMENIUL BIBLIOTECONOMIE ȘI ȘTIINȚA INFORMĂRII               

Lilia POVESTCA,

doctorandă, programul de doctorat: Infodocumentare; biblioteconomie și știința informării, USM; șefa Secției Relații internaționale și suport managerial, BNRM

13.  PREMIUL SPECIAL “TITAN AL PROFESIEI”

Svetlana BARBEI,

specialist principal, secția Relații internaționale și suport managerial, BNRM

pentru rezultate remarcabile în activitatea profesională, merite deosebite și contribuții substanțiale la dezvoltarea și modernizarea bibliotecii, susținute cu abnegație și atitudine creativă, precum și colaborarea fidelă de-a lungul anilor în cadrul LBRM și BNRM și promovarea valorilor naționale

 N.B. Premiul GALEX a fost instituit în 2010, denumirea acestuia fiind compusă din primele litere ale numelor lui Gavriil Bilevici și Alexe Rău, doi foști distinși directori ai Bibliotecii Naționale.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous „Lansează un startup din universitate” - prima conferință pentru studenți, organizată de către studenți
Next Digi Talents // Participă la o stagiere în domeniul TIC în Slovacia
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply