6 lucruri curioase despre mica Alpaca


lucruri curioase mica alpaca

Alpaca sau pako este un patruped originar din Anzii Cordilieri, America de Sud, fiind înrudit ca aspect cu cămila sau confundată cu lama. Cu un aspect simpatic și tare drăgălaș, această vietate a început să fie tot mai populară în rândul curioșilor. Se remarcă prin faptul ca este bland si pufos, alpaca devenind de curand un animal de companie exotic. Astăzi Youth.md vă prezintă 6 fapte interesante și curioase despre mica vietate. 

1. O alpaca nu este o lamă

La fel cum un aligator nu este un crocodil, un delfin nu este o orcă, iar o balenă nu este un pește, o alpaca nu este o lamă. Sigur, sunt înrudite, dar nu sunt același lucru.

Lamele sunt:

  • Aproximativ de două ori dimensiunea unei alpaca, având peste 300 kg (135 kg) când sunt complet crescute
  • Destul de independente și adesea ținute departe una de cealaltă
Alpaca vs Llama - BellePaga

Între timp, alpacele sunt:

  • De obicei, nu mai mult de 145 kg (65 kg) atunci când este complet crescute,
  • Foarte sociale, trebuie să facă parte dintr-o turmă
  • Crescute special pentru lână moale și luxoasă (numită și fibră).

Acestea fiind spuse, lamele și alpacele se pot încrucișa. Descendenții rezultați se numesc huarizo.

2. Fibra de alpaca este practic magică

Fibra de alpaca este aproape cea mai uimitoare fibră naturală de pe pământ. A fost descris ca fiind mai fin decât cașmirul, mai fin decât mătasea, mai moale decât bumbacul, mai cald decât puf de gâscă și mai respirabil decât tricotul termic. Și dacă nu sună suficient de visător, este a doua cea mai puternică fibră animală după mohair, care este lâna de la o capră angora.

Textile Exchange develops Responsible Alpaca Standard | Materials &  Production News | News

Spre deosebire de alte tipuri de lână, fibra de alpaca nu conține lanolină. Așadar, în timp ce alte pulovere vă pot provoca mâncărime, articolele țesute din fibră de alpaca sunt hipoalergenice. Deoarece fibra de alpaca este rezistentă la apă, se simte mai ușoară decât lâna, dar mai caldă decât bumbacul în climă rece și umedă. Completează-ți garderoba cu șosete, pulovere și eșarfe tricotate din această fibră moale, moale și magică.

3. Fibra de alpaca vine într-un curcubeu de culori

Există mai mult de 20 de culori de fibre de alpaca, variind de la alb moale la bronz, gri deschis la negru adevărat. Și acestea sunt doar culorile naturale de pe spatele alpacii. Fibrele de alpaca pot fi combinate pentru a produce mai multe culori, iar firele sunt ocazional colorate. Dar, deoarece firul poate fi țesut în atât de multe culori frumoase este mai puțin necesar de vopsit chimic lâna.

Berlin Alpaca Farm Is The Perfect Place For A Picnic

4. Alpacele mănâncă ca supermodele …

Acești vegetarieni cu gât lung și cu gene lungi nu mănâncă prea mult. Ce mănâncă alpaca? Dieta lor este în mare parte iarbă sau fân. Dar, în timp ce un cal mănâncă de obicei între 7 și 9 kg de fân pe zi (sau aproximativ 2% din greutatea sa corporală), consumul zilnic de iarbă al unei alpace de 125 de kilograme este de numai două kilograme de iarbă, sau aproximativ 1,5% din greutatea sa corporală.

5. Probabil că ar putea scrie un blog de călătorie

Originară din Munții Anzi din Peru, Bolivia, Ecuador și Chile, alpaca a fost literalmente exportată în întreaga lume. Primele câteva alpace au ajuns în America de Nord în 1984. Astăzi există mai mult de 20.000 de pufoșenii în Statele Unite și Canada. De asemenea, le puteți găsi și în Noua Zeelandă, Thailanda și Olanda. 

Don't look at me when I'm eating!! | Tiere, Alpakas, Vinyl

6. Foarte prietenoase…

Pe lângă faptul că arată ca un Goldendoodle încrucișat cu o cămilă, alpacele sunt creaturi blânde, sociale, care pot fi animale de companie grozave. Sunt renumite pentru că se înțeleg bine cu oamenii, inclusiv cu copii, precum și cu câinii, pisicile, caii, măgarii, oile și caprele. Spre deosebire de vaci, oi și capre, alpacele nu au copite. În schimb, au pernuțe moi și unghii care seamănă mai mult cu piciorușul unui câine.

Dacă ți-a plăcut articolul nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Chirilov Cristian

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Clubul Ingineresc Micro Lab lansează programul educațional Academia Agro IT
Next Descoperă 5 cele mai neobișnuite case din întreaga lume
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =