Vrei să fii jurnalist? Descoperă experiența a două absolvente a facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării ale USM


Decizia de a alege o facultate potrivită, mereu este una importantă și grea, mai ales pentru absolvenții liceului care își doresc să meargă pe o cale mai neobișnuită, mai riscantă, dar într-adevăr mai apropiată de sufletul lor. Aceste caracteristici se referă și la facultatea de jurnalism, pentru că de multe ori jobul pe care vrei să-l ai în continuare are cerințe destul de mari, pe care, nu fiecare le-ar putea îndeplini.

De aceea, dacă vrei să activezi în acest domeniu, dar ți-e frică să nu faci o greșeală, află în articolul nostru două experiențe diferite, trăite de două absolvente a facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM. Citește în continuare despre cum au luat ele această decizie, cu ce greutăți s-au întâlnit și cum le-au depășit!

Aceasta este Mădălina Grosu, una dintre intervievatele noastre de astăzi și absolventă 2021 a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării. 

 Alina Găina, absolventă în 2014 a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării

Nu este disponibilă nicio descriere.
  • Cum ai luat decizia de a aplica în republica Moldova, anume la această facultate?

Mădălina: „Ca și mulți absolvenți de liceu, am avut impulsul de a pleca, cel puțin în România. La acel moment nu mă vedeam jurnalistă. Speram la ceva mai “decent”. Din acest motiv am depus la drept în câteva din cele mai studențești orașe din țara vecină. Erau doar două locuri și zeci de doritori, iar eu nu eram în statistica celor cu 10 pe linie. Am fost nevoită să rămân acasă.” 

Alina: „Am decis că vreau să învăț la jurnalism în clasele de liceu. Aveam profil umanist și abia așteptam lecțiile de limba română, istorie, limbi străine. Nu a fost ușor să aleg. Totuși, viitorul meu depindea de acea alegere. Știam că trebuie să-mi aleg ceea ce-mi place, într-un domeniu în care aș avea ce munci și în care aș putea evolua conform muncii și talentului meu. Astfel, am ales Jurnalism și Științe ale Comunicării la USM (eram singură că vreau la universitatea de stat).”

  •  Nu ți-a fost frică, erai sigură că  decizia luată este corectă? Dacă frica nu au fost la început, în primii ani de studenție a apărut?

Mădălina: „La USM mi s-a oferit o bursă la specialitatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, iar cum nu fusesem admisă la studii în România, dezamăgită și fără așteptări am rămas să studiez aici. Nu mi-a fost frică, spre marea mea mirare am descoperit că mă potriveam cu tot ce înseamnă jurnalism, iar în anii studenției am experimentat emoții și trăiri de tot felul, de la extaz și admirație pentru oamenii pe care îi întâlneam, până la conflicte cu profii și diferență de opinii.

Dar toate acestea nu m-au făcut să detest alegerea mea de a rămâne acasă și de a face jurnalism. Ele m-au făcut să înțeleg că suntem victimele unui sistem învechit, în care ne simțim în zona noastră de confort. Nu vrem să creștem. Nu vrem să evoluăm. Ne e Ok să avem posibilități tehnologice nelimitate, dar să învățăm după metodologii elaborate în ‘90.”

Alina: „Nu mi-era frică de decizia luată. Eram foarte entuziasmată. Îmi plăcea radioul și așteptam știrile de la ora 14:00 (TVR 1)… simțeam că e ceea ce vreau! Poate aveam emoții, dar nu frică. Chiar dacă părinții îmi sugerau profesii mai “stabile”, eram mândră de decizia mea și știam că trebuie să-mi asum tot ce urmează. Nici în anii de studenție nu mi-a fost frică. Trebuia să învăț, să caut știri prin universitate. Care frică? Mai făceam și facultatea de Arte Frumoase de la USM. Nu exista timp pentru frici.”

  • De ce anume USM?

Mădălina: „USM e o alegere bunicică în cazul în care rămâi acasă și dorești să te profesionalizezi în unul din domeniile propuse de această universitate. În multitudinea de instituții de învățământ superior de la noi, poți fi sigur că aceasta e acreditată și diploma e recunoscută la nivel internațional. Și un bonus de care am beneficiat e Facultatea de Arte Frumoase, pe care am făcut-o în paralel cu studiile de la FJȘC.”

Alina: „Auzeam de la colegii mai mari că cea mai bună universitate e Universitatea de Stat din Moldova. Nici nu m-am gândit la alte opțiuni. În plus, o vedeam atât de frumoasă. În perioada în care eram elevă. Îmi doream să învăț acolo.”

  •  Ai avut emoții la admitere? Cum a fost procesul de admitere?

Mădălina: „Depunerea actelor, cred, a fost cea mai simplă parte. Un pic de birocrație și așteptarea de a-ți vedea numele printre cei cărora statul le va plăti studiile.”

Alina: „Am avut emoții la admitere – am susținut examen de admitere, probă scrisă, dar și test rapid la limba străină. Era un întreg proces care mă făcea mai matură, mai dornică de a învăța. Eram foarte mulți tineri, așa că-mi doream să fiu admisă. În acel an s-au format șase-șapte grupe de studenți. Acum sunt două-trei? (n-am trecut de mult pe la universitate)”

  •  Cum au reacționat părinții când au aflat de decizia luată? 

Mădălina: „Părinții mei mereu m-au susținut. Cred că dacă aș fi venit să le spun că merg pe Marte cu Elon Musk, ar fi zis: “Bine. Doar să ai grijă!”. Când am intrat la jurnalism, mama m-a sunat și mi-a destăinuit că și-a dorit în secret să fac jurnalism mai mult decât drept, că asta se potrivește cu felul meu de a fi. ”

Alina: „Eu discutam mult cu părinții, așa că ei n-au fost surprinși de decizia mea. Ei m-au ajutat să continui studiile și nu m-au presat. Poate că tata a sperat, până în ultimul moment, că voi alege contabilitate sau drept. În esență, părinții își observă copilul și abilitățile lui timp de 18 ani. De ce ar insista cu recomandări nepotrivite atunci când tânărul își alege profesia?!”

  • În prezent, regreți sau te mândrești ca ai continuat studiile la jurnalism în R. M.?

Mădălina: „Nu regret. E o stare ciudată. Ce mi-a oferit facultatea? O hârtie. Diplomă de licență, care nu m-a făcut mai fericită, mai profi sau mai om. Facultatea mi-a oferit oameni. Am cunoscut o mulțime de oameni, indiferent de aportul lor în ceea ce sunt eu astăzi, sunt recunoscătoare pentru ei. USM mi-a oferit posibilitatea să mai și fac 3 ani de teatru la Casa de Cultură, drăguță experiență. Ce nu mi-a dat facultatea? Nu mi-a dat încredere. Încredere că am voie și pot să spun ceea ce gândesc, să fac ceea ce consider că e necesar să fac. Facultatea a încercat să mă cioplească, dar eu – o fire necioplită n-am putut să mă las sub târnăcop. Poate că, capul plecat sabia, nu-l taie, dar nu asta ar trebui să se învețe la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Alina: „Nu știu dacă acesta e motiv de mândrie sau nu… sunt mulțumită de ceea ce am realizat în ultimii zece ani și îmi doresc să obțin noi experiențe interesante. Jurnalismul mi-a adus multe lucruri bune, oameni interesanți, proiecte superbe, călătorii, descoperirea Moldovei etc. Cu siguranță, nu regret alegerea făcută.”

  •  Recomanzi tinerilor pasionați de mass-media să depună actele la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, sau există și  alternative? 

Mădălina: „ Recomand tinerilor să facă ce le spune inima. Dacă își doresc să obțină diploma de licență, e bine, să meargă și să o obțină la USM. Dacă vor să facă jurnalism, să facă jurnalism. Dacă își doresc și diplomă și abilități, atunci pot să lucreze în domeniu cât timp își fac studiile. Opțiuni sunt pentru orice dorințe.”

Alina: „Le recomand tinerilor să citească și să fie curioși. Asta o să-i dezvolte și o să-i ducă spre drumul lor în viață. La 16-17 ani nu cred că eram pasionată de media, dar știam că-mi place să scriu, să fac scenarii, să prezint lucruri în fața mulțimii, să citesc. Așadar, dacă există tineri cu ocupații asemănătoare, se pot gândi la FJSC. Pentru mine nu existau alternative. Nu știu pentru alți tineri.”

  • Dacă te-ai întoarce în trecut, ai face aceeași alegere ?

Mădălina: „Încerc să nu mă gândesc la “ce ar fi fost dacă…”  Sunt mulțumită de ceea ce sunt și am astăzi. Acest lucru e cel mai important.”

Alina: „ Eu am început studiile la FJSC în 2011. Mi-a plăcut ceea ce am trăit și da, aș repeta alegerea dacă m-aș întoarce în trecut. De atunci s-au schimbat multe lucruri – adaptări, modernizări, noi profesori, alte module. Poate că generația noastră a prins ce era mai bun sau poate că binele mai mare a venit după ce am plecat noi. Dacă ar fi fost atâtea oportunități ca acum, aș fi vrut să fac jurnalism sau comunicare în România. Nu știu cum ar fi fost, dar nu mă plâng de ceea ce am obținut în Moldova. O recomandare pentru studenții din primul an – faceți voluntariat, mergeți la stagieri, fiți activi și curioși. Pentru a avea succes în jurnalism și comunicare trebuie să muncești și să-ți “scoți la suprafață” talentele, abilitățile. Nu așteptați doar diploma din anul trei. ”

În fine, nu putem exclude că experiența ta poate fi total diferită, de aceea, dacă jurnalismul este ceea ce-ți dorești cu adevărat, cu siguranță, acesta este locul tău și nu trebuie să ai nici gram de nesiguranță asupra deciziei tale. Orice problemă are o soluție, doar trebuie într-adevăr să muncești pentru asta!

Fii tu, ai grijă de sufletul tău, fă ceea ce-ți aduce fericire, pentru că viața e prea scurtă să o pierdem pentru lucrurile pe care nu le iubim. Cine muncește, ajunge unde-și dorește!

Recomandare de la reporter: Un film motivațional la acest subiect:

„ Philomena” (2013)

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter: Cojocaru Selinia

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Startup Club Meetup te invită la o nouă ediție, în format offline
Next Descoperă antreprenorul din tine în programul Startup Semester, lansat de Yep!Moldova
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply