Cinematografia a reprezentat din toate timpurile o ramură a creativității și gândirii umane, îmbinând sub același aspect prisma diferitor genuri și aspecte ale filmului. Cel mai practic gen care s-ar fi putut apropia de redarea realismului prin intermediul cinematografiei ar fi – filmul documentar. Astfel îți prezentăm câteva recomandări ce merită a fi vizionate!
History 101
History 101 reprezintă un documentar britanic ce și-a a avut premiera pe Netflix pe 22 mai 2020, premisa învârtindu-se în jurul mini-lecțiilor de istorie constând în imagini de arhivă, fapte și grafice despre diverse subiecte. Fiecare episod are o proprie tematică, preferatele publicului fiind „Cursa pentru spaţiu”, „Feminism”, „Fast food” şi „Genetica”. Documentarul este informativ, iar temele bine analizate, aprofunzindu-se în esența problemei cu un limbaj simplu şi susţinut cu dovezi convingătoare. Astfel dacă sunteţi în căutarea inspiraţiei pentru o eventuală muncă de „research” sau doriţi să cunoaşteţi noi facte din istorie atunci acest documentar vă va fi pe plac, episoadele având în același timp o durată de 20 – 23 de minute.
The social dilemma
The social dilemma este o dramă-documentar americană apărută în 2020 pe Netflix şi fiind deja cunoscută de publicul tânăr. Documentarul explorează ascenderea fenomenului reţelelor sociale şi a pagubelor ce le-au adus acestea societăţii, abordând problema exploatării şi manipulării umanității pentru câştig financiar. În acest mod examinează influenţa majoră pe care o exercită reţelele sociale asupra comportamentului, a stării mentale a persoanelor şi a fenomenului de „fake news” şi „conspiracy theory”. Filmul conţine interviuri cu foştii angajaţi sau chiar directori executivi din companii IT de top şi platforme ale reţelelor sociale precum Facebook, Google si Apple, permiţând spectatorului să analizeze o dubla-perspectivă a problemei şi să audă păreri din interior. Documentarul este unul inovativ şi rezonează cu probleme sociale actuale.
România Neîmblânzită
România Neîmblânzită reprezintă un documentar de producere britanico-română a anului 2018. Filmul depictă flora şi fauna României, focusându-se pe munţii din Carpaţi şi delta Dunării. Există o versiune narată în engleză de Mark Strong şi în română de Victor Rebenciuc. Premiera a avut loc în 2018 la festivalul britanic Bafta şi în cadrul festivalului de film transilvănean. Filmul a fost primit cu laude de către criticii români, în Dilema Veche, Teodor Baconschi l-a numit „Un documentar 10 din 10” adaugând urmatoarele „Filmul trebuie rulat în fiecare liceu din ţară deoarece are capacitatea de a educa fără a fi soporific”. Documentarul fusese primit bine şi de Nicolae Dragusin, care lăudase în Observatorul Cultural valoarea educaţională a acestuia. În acest mod filmul deține o valoare cultural-naţională şi o importanţa a existenţei unei creaţii româneşti pe platforma Netflix.
Reporter Youth.md: Soltan Valeria
Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment