Cinci modalități prin care poţi trăi sustenabil la tine acasă


sustenabil modalitati pentru tineri

Natura are acum nevoie de noi mai mult ca oricând. Astfel, astăzi îţi prezentăm 5 modalități prin care îți poți face casa un loc sustenabil, prietenos mediului, iar pe lângă asta și să economisești.

Pentru aceasta, este necesar să întreprindem o serie de acțiuni care ne pot îmbunătăți calitatea vieții și aduce beneficii, atât actualilor locuitori ai planetei, cât și ai celor din viitor.

Condițiile nefavorabile la care suntem supuși în viața de zi cu zi pot provoca un accident economic sau de mediu, de aceea este bine cunoscut faptul că schimbarea începe de la noi. Pentru asta, în primul rând, este necesar să adoptăm un stil de viață viabil, în conformitate cu nevoile naturii, pentru că aceasta este casa noastră. 

Potrivit IIS, sustenabilitatea sau dezvoltarea durabilă este o dezvoltare care răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi.

Adoptarea unui stil de viață sustenabil a devenit mai accesibil ca niciodată. Poți începe prin a-ți reproiecta căminul într-unul prietenos mediului, astfel economisind bani și reducând din consumul global. Așadar, ce trebuie să facem și ce acțiuni este necesar să inițiem pentru a trăi sustenabil? Citește materialul de mai jos pentru a afla.

Utilizează produsele naturale de curățare

Utilizarea produselor chimice pentru curățare pe care suntem obișnuiți să le cumpărăm sunt extrem de dăunătoare atât nouă, cât și mediului. De aceea, există lucruri de zi cu zi prezente în casele fiecăruia, care te pot ajuta să elimini petele și să te descurci cu ușurință cu mizeria din casă. 

Înlocuiește substanțele chimice dure pentru curățare cu bicarbonatul de sodiu pentru a înlătura mirosurile neplăcute, oțetul pentru a elimina grăsimile, sarea sau lămâile pentru a elimina petele de pe suprafețele dure și uleiul de măsline pentru a lustrui pardoseala din lemn.

Întrebuințează un coș de reciclare și unul de compostare

Poți transforma instantaneu niște coșuri obișnuite din plastic în locuri pentru reciclare. Tot ce trebuie să faci este să marchezi tipul de materialul reciclat pe cutie pentru a ști unde să îl sortezi. 

Apoi urmează instruirea tuturor membrilor familiei pentru a ști în ce loc este predestinată aruncarea hârtiei, plasticului, sticlei și a metalului.

Nici coșul de compostare nu ar trebui să lipsească din casa ta dacă tinzi să duci o viață sustenabilă. Compostul este un material organic care poate fi adăugat în sol pentru a ajuta plantele să crească, obținut din resturile alimentare. 

Printre alimentele pe care le poți composta se numără fructele și legumele, cojile de ouă, pâinea sau zațul de cafea, fâșiile de lemn, ramurile, cojile de nuci sau alune și frunze uscate.

Cumpără lucruri de care într-adevăr ai nevoie

Lucrurile pe care le cumpărăm pentru casele noastre au mari ramificații în ceea ce privește utilizarea resurselor globale, deci gândește-te bine înainte de a-ți cumpăra ceva. 

Este evident faptul că lumea evoluează, însă atunci când faci o achiziție, asigură-te că lucrul respectiv va rezista în timp. Acest lucru va reduce impactul asupra mediului înconjurător și îți va economisi considerabil din bani.

Înlocuiește-ți becurile cu lumini Led

Luminile Led sunt net superioare becurilor economice. Cel mai semnificativ avantaj al acestora este durata lor de viață, care este de 2-4 ori mai lungă decât a becurilor fluorescente, nuanțele de lumină pe care le poți ajusta, precum și cantitatea mică de energie pe care o consumă. 

Mai mult decât atât, oferă confort vizual și sunt sigure pentru mediu. Astfel nu doar că vei contribui la descreșterea consumului de energie, ci și la menținerea sănătății ochilor tăi și a mediului înconjurător.

Spală-ți rufele în apă rece 

Spălarea rufelor în apă rece este o modalitate ușoară de a economisi energie și de a preveni poluarea cu dioxid de carbon. Apa rece nu doar că îndepărtează petele de pe îmbrăcăminte, ci este și cea mai potrivită pentru spălarea țesăturilor delicate cum ar fi dantela și mătasea. 

Mai mult decât atât, reduce costurile energiei electrice. Se estimează că 75 până la 90 la sută din toată energia pe care o folosește mașina de spălat este destinată încălzirii apei, prin urmare, trecerea la apă mai rece poate micșora considerabil facturile.

Relația cu mediul înconjurător a devenit de prim ordin în ultimii ani. Pentru a putea duce un mod de viață verde, durabil şi sustenabil este necesar să ne conducem după regula celor trei „R”: „Reduce, Reutilizează, Reciclează” gândindu-ne atât la viitoarele generații, cât și la sănătatea planetei pământ.

Dacă articolul nostru ți-a fost de folos, nu uita să ne lași un mesaj și să ne urmărești pe paginile noastre de Facebook și Instagram!

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Prima hartă interactivă a ÎMM-urilor: participă la evenimentul de lansare
Next Oportunitate pentru studenți și profesorii facultăților de drept: Instruire despre procesele simulate
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply