Fructele sunt niște mine de aur bogate în vitamine, minerale şi fibre, atât de necesare pentru ca noi să fim energici, în formă şi sănătoşi. Beneficiile fructelor sunt demonstrate de numeroase studii ştiinţifice relevante.
Fiecare fruct este folositor pentru organismul nostru. Acestea sunt doar câteva dintre ele și beneficiile lor:
Zmeura
Ajută în procesul de slăbire. Zmeura este săracă în calorii şi bogată în fibre, ceea ce o face esenţială în alimentaţia zilnică. Zmeura este foarte săţioasă şi ajută la prelungirea procesului de digestie, astfel că nu vei resimţi foamea la scurt timp după ce tocmai ai mâncat. De asemenea, fibrele insolubile ajută la menţinerea greutăţii corpului, iar cele solubile scad nivelul colesterolului, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime şi prevenind instalarea unor afecţiuni severe.
Reduce riscul de cancer. Zmeura conţine de 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât roşiile. Nivelul crescut de antioxidanţi din aceste fructe luptă împotriva cancerului, protejează celulele împotriva deteriorării cauzată de moleculele instabile, numite şi radicali liberi. Acestea conţin, de asemenea, acid elagic despre care se spune că este un compus anti-carcinogenic.
Luptă împotriva depresiei. Zmeura este bogată în vitamina B şi acid folic. O mână plină de zmeură te poate scoate din starea de discomfort emoţional instant. De asemenea, datorită conţinutului de potasiu, zmeura previne riscul atacului miocardic şi menţine tensiunea sângelui, iar mineralele precum fierul, cuprul şi magneziul ajută la producerea globulelor roşii, ţin la distanţă anemia şi previn oboseala în exces. Nutrienţii denşi din fructe ajută şi la îmbunătăţirea vederii, reduc inflamaţiile gastrice şi ajută digestia.
Cireșile
Studiile avansate privind importanţa nutritivă a consumului de cireşe au relevat că pe termen lung aceste fructe au efect anticancerigen graţie conţinutului crescut de antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele din corp de acţiunea nocivă a acestora.
Pigmentul antocianic din cireşe, care dă culoarea roşie fructului, este recunoscut pentru efectele sale de reducere a inflamaţiilor şi a durerilor, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele şi reduce riscul de boli de inimă şi diabet. De asemenea, poate avea efecte miraculoase şi asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative cum sunt demenţa sau boala Alzheimer.
Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene. Deci, dacă vrei să adormi mai repede este suficient să mănânci câteva cireşe. În plus, mineralele precum potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul şi manganul ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal şi sunt elemente cheie pentru un transport eficient al substanţelor nutritive către organele vitale.
Rodia
În rodie sunt multe vitamine si antioxidanti. Încununată de multe ori cu titluri ca “Super fruct”, “Fructul anului” sau “Fructul lunii”, rodia are rol de ingredient pentru băuturi, îngheţată sau mâncăruri în multe ţări. Beneficiile fructelor de rodie asigură 40% din doza zilnică recomandată de vitamina C pentru adulţi, este bogată în acid folic şi vitaminele A, E.
Acest fruct conţine de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu sau ceaiul verde. În mod natural, rodia creşte în zone ca Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, dar se cultivă şi în zonele mediteraneeană, caucaziană, Asia, Malayezia, Spania, California, Arizona, etc.
Sucul de rodie, aur pentru inimă. Specialiştii recomandă sucul proaspăt de rodii pentru calităţile sale extraordinare. O echipă de cercetători americani a prezentat acum 2 ani, cu prilejul unui congres al cardiologilor, un studiu despre sucul de rodii. Câţiva pacienţi cu boli de inima care luau medicamente pentru reducerea colesterolului, au băut timp de 3 luni suc de rodii (150 ml). Iar alţii o băutură fără extract de rodii.
Primii şi-au îmbunătăţit circulaţia sângelui, iar starea celor care au consumat un suc oarecare s-a înrăutăţit. Cercetătorii au ţinut să precizeze că sucul de rodii nu este un substitut pentru dietă ţi exerciţii fizice. Datorită nivelului crescut de antioxidanţi, nu doar persoanele bolnave pot consuma suc de rodii. S-a observat că sucul de rodii previne formarea plăcilor oxidate de colesterol rău (LDL) care duce la artrite şi reduce cu 30% formarea acestui tip de plăci în cazuri de ateroscleroză (un studiu pe 19 pacienţi).
Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile fructelor. Voi ce fructe preferați? Spune echipei Youth.md prin intermediul Facebook!
Reporter: Proțap Erica
No Comment