La ce te gândești când rostești „fizica”? Pe parcursul timpului au avut loc nenumărate descoperiri în fizică care ajuns să fie folosite și în sectorul tehnologic, matematic și filozofic. Descoperă câțiva savanți care au contribuit esențial la dezvoltarea ei.
Majoritatea fizicienilor se specializează în cercetare teoretică sau experimentală care la rândul lor ne asigură un viitor prosper și dezvoltat.
Ce reprezintă fizica?
Fizica este știința care studiază proprietățile și structura materiei, formele de mișcare ale acesteia, precum și transformările lor reciproce. Aceasta este una dintre cele mai fundamentale discipline științifice, iar scopul său principal este de a înțelege cum se comportă universul. Astfel datorită fizicii au avut loc nenumărate descoperiri în folosul comunității care se manifestă diferit în viețile noastre cotidiene.
Fizica în zilele noastre:
Astăzi, fizica este un subiect vast și foarte dezvoltat. Cercetarea este divizată în patru subdomenii: fizica materiei condensate; fizica atomică, moleculară și optică; fizica energiei înalte; fizica astronomică și astrofizică.
Majoritatea fizicienilor se specializează în cercetare teoretică sau experimentală, prima ocupându-se de dezvoltarea noilor teorii, și a doua cu testarea experimentală a teoriilor și descoperirea unor noi fenomene. În ciuda descoperirilor importante din ultimele patru secole, există probleme deschise în fizică care așteaptă a fi rezolvate.
Isaac Newton
Isaac Newton fost un renumit om de știință englez, chimist și fizician care a schimbat radical direcția societății de atunci prin ideile sale revoluționere. În lucrările sale acesta a descris Legea atracției universale și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice.
Importanța descoperirilor lui Newton:
Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice.
El este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. Până la Isaac și după el, până în prezent, omenirea nu a cunoscut o manifestare a geniului științific de o forță și o durată mai mare.
Citate celebre:
Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, sau o scoică roșie, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în fața mea
Albert Einstein
Albert Einstein fost un fizician teoretician de etnie evreiască cu peste 300 de lucrări științifice și peste 150 în alte domenii. Acesta s-a născut în Germania, dar a emigrat în 1933 în SUA, devenind profesor universitar. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii.
Citate celebre:
O întrebare ce mă tulbură câtedată: sunt eu sau ceilalți nebuni?
Descoperirile lui Einstein:
Acesta a ajuns cunoscut datorită contribuților sale în fizică care la rândul lor sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915) care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației.
Faima fizicianului:
Cea mai cunoscută formulă a lui Einstein este E=mc² , care cuantifică energia disponibilă a materiei. Pe această formulă se bazează atomistica, secțiunea din fizică care studiază energia nucleară. Einstein nu s-a manifestat doar în domeniul științei. A fost un activ militant al păcii și susținător al cauzei poporului evreu căruia îi aparținea.
Galileo Galilei
Galileo Galilei fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. Mișcarea obiectelor uniform accelerate, predată în aproape toate cursurile de fizică la nivel de liceu și început de facultate, a fost studiată de Galileo ca subiect al cinematicii.
Importanța lui Galileo Galilei pentru fizică:
Contribuțiile sale la astronomia observațională includ confirmarea prin telescop a fazelor planetei Venus, descoperirea celor mai mari patru sateliți ai lui Jupiter, și observarea și analiza petelor solare. Galileo a lucrat și în știința aplicată și în tehnologie, îmbunătățind tehnica de construcție a busolelor. Galileo a fost părintele fizicii care a dat naștere unei științe moderne demne de admirat până-n zilele de astăzi.
Reporter Youth.md: Evelina Ciutac
No Comment