Născuți și crescuți în Baia Mare, RIOT MONK au început să emită noxe din aria Grunge / Alternative Metal încă din 2015, când au debutat cu single-ul „A Kind of Thank You”.
Mesajul trupei, atât muzical cât și pe scenă, este unul de alienare și nepăsare, dar umorul și carisma nu le lipsește membrilor, făcând prăpăd pe scena Albionului la ultimul concert, unde au cântat alături de Zamolxes.
Reporterul Youth.md, Ovidiu Lupan, a participat şi el la acest concert unde a discutat cu membrii trupei. Iată ce a reușit să afle.
Cine sunt Riot Monk?
- Radu Iaszberenyi – Voce
- Mihai Goth – Chitară
- Lorand Czibere – Bas
- Mircea Grosu – Tobe
- Vladimir Gheorghiu – Artist Vizual
Cum vă simțiți?
Extraordinar, e a treia oară când venim să cântăm în Moldova, și a doua oară la Chișinău. Prima oară am venit în 2017, și de-atunci ne-a rămas în suflet orașul. Publicul e superb, abia așteptăm să mai venim!
Care e procesul de scriere, producere și lansare a unui cântec Riot Monk?
În mare parte compozitor principal e Mișu, Radu scrie versurile, iar Lori și Mircea cizelează cântecele. Înregistrarea și producția poate lua chiar câteva luni, iar Lori și Vladimir se ocupă de tot ce înseamnă lansare, distribuire pe toate platformele etc. E un proces migălos, dar care ne place tuturor.
Ce planuri aveți pe viitor cu trupa?
La sfârșitul anului acesta dorim să lansăm primul nostru album complet, până acum avem două EP-uri, EP1 (2016) și 430294 (2020). Mai avem o piesă de lansat, care o să poarte numele albumului. Bineînțeles că vom încerca să participăm la cât mai multe concerte și festivaluri, și pe la sfârșitul anului sau în primăvara anului viitor vom avea un tur de lansare de album. La piesa „Contează” vom scoate curând un clip pe youtube, așa că fiți la curent.
În România, este posibil să te întreții numai din muzică?
Da, dar nu din Riot Monk. E posibil să faci bani din rock, dar trebuie să fii deștept, să poți cânta la evenimente, să ai studio etc. Momentan, trupa e doar o pasiune a noastră, în care investim timp, efort, și evident, bani.
Ați făcut vreodată un compromis artistic, de exemplu să fiți cenzurați sau să renunțați la viziuni?
Era să facem, dar nu am făcut-o. La un moment dat ni s-a zis să vorbim mai frumos pe scenă, dar am refuzat, dorim să ne simțim liberi la maxim, indiferent dacă e să ne exprimăm într-un mod mai vulgar, căci totuși ăsta e mesajul trupei.
În tur sau la repetiții, nu vă săturați unul de altul?
Ba da, uneori, dar dacă vrem să facem treaba asta așa cum ne-am propus, ne impunem niște reguli ca să fim disciplinați, ne unește un scop comun. Într-o trupă e important respectul și disciplina, suntem prieteni și ne înțelegem foarte bine, iar deciziile pentru trupă le luăm împreună.
Aveți „guilty pleasures”?
Evident, dar doar în adolescență, când doream să părem cool în gașcă sau în curtea liceului, și ascultam în secret trupe ca Coldplay sau Paramore. Acum nu ne rușinăm să ascultăm orice dorim.
Aveți vreun mesaj pentru fanii din Chișinău?
Putem să zicem cu mâna pe inimă că e cel mai bun public pe care l-am văzut vreodată, ni s-a demonstrat că nu există granițe, și lumea chiar susține trupele și e pasionată. E un oraș superb, și abia așteptăm să revenim aici, în mai!
Puteţi asculta aici ultima lor piesă: https://www.youtube.com/watch?v=vGTQ-Iww7iI
Reporter: Ovidiu Lupan
No Comment