5 personalități afroamericane care au oferit Lunii Istoriei Negre o semnificație mai profundă


 Luna Istoriei Negre reprezintă celebrarea anuală a istoriei și culturii oamenilor de culoare afroamericani. Originară din Statele Unite ale Americii și creată de către Carter G. Woodson în anul 1926, aceasta a fost numită inițial „Săptămâna Istoriei Negroide”.

De abia în 1976 a devenit un eveniment ce durează pe întregul parcurs al lunii februarie în SUA pentru a coincide cu aniversările lui Abraham Lincoln și Frederick Douglass. În alte țări precum Olanda, Irlanda și Regatul Unit al Marii britanii și Irlandei de Nord este sărbătorită în octombrie.

    Luna Istoriei Negre comemorează aportul bărbaților și femeilor de origine afroamericană asupra întregii lumi în domeniile științei, politicii, culturii, dreptului, sportului etc.

Pe când evenimentul este strict asociat cu personalități precum: Barack Obama, Rosa Parks, Marthin Luther King Jr., Oprah Winfrey și James LeBron, este esențial să cunoaștem că mai sunt foarte multe a căror impact asupra societății contemporane este unul deloc neglijabil.

Iată 5 dintre personalităţile Lunii Istoriei Negre (Black History Month):

1.Claudette Colvin

    Claudette Colvin a fost o asistentă americană pensionară și una dintre pionierii mișcării pentru drepturile civile din anii 1950. La 2 martie 1955, a fost arestată la vârsta de 15 ani în Montgomery, Alabama, pentru că a refuzat să-și cedeze locul unei femei albe într-un autobuz aglomerat, devenind prima femeie reținută pentru rezistența ei.

2.Robert Sengstacke Abbott 

      În anul 1905, Robert Sengstacke Abbott a fondat ziarul săptămânal The Chicago Defender. Revista a fost concepută ca un pamflet de 4 pagini, a cărui populariate creștea zilnic cu fiecare nouă ediție. Bărbatul împreună cu ziarul său au jucat un rol de o valoare semnificativă în integrarea populației negroide în comunitatea americană sprijinind migrațiile spre sud pentru mai bune oportunități economice, dar și în dezvoltarea mass mediei reprezentând o nouă viziune fără de care multe dintre publicațiile contemporane deținute de persoane de culoare – precum: Ebony, Essence și Black Enterprise – nu ar exista astăzi.

3.Dorothy Height

        Numită „bunica mișcării de emancipare a femeilor”, Dorothy Height și-a folosit experiența în domniul învățământului și a muncii sociale pentru a avantaja obținerea drepturilor de către femei. Ea a fost liderul Asociației Creștine a Femeilor Tinere și președintele Consiliului Național al Femeilor Negroide pentru mai bine de 40 de ani. Height a fost una dintre puținele femei prezente la Marșul de la Washington din 1963, unde Martin Luther King Jr. a ținut faimosul discurs „Am un vis”.

4.Jackie Robinson

      La data de 5 aprilie 1947, Jackie Robinson a devenit primul afroamerican care a jucat în Liga Majoră de Baseball când s-a alăturat echipei Brooklyn Dodgers. El a condus liga până în anul 1956 fiind numit Rookie al anului. În 1962 a fost inclus în Baseball Hall of Fame.

5.Gwendolyn Brooks 

       Gwendolyn Brooks este considerată a fi unul dintre cei mai glorificați poeți ai secolului al XX-lea. A fost prima autoare de culoare care a câștigat prestigiosul Pulitzer Prize în 1950 pentru opera „Annie Allen”. De asemenea, a servit ca consilier în poezie pentru Librăria Congresului devenind prima femeie de culoare care a deținut vreodată această poziție. De altfel, Brooks este poetul laureat al statului Illinois, a cărei lucrări reflectă peisajele politice și sociale ale anilor 1960, inclusiv și mișcările pentru drepturile civile și starea economică.

Istoria poate fi schimbată de oricine, indiferent de culoare a pielii, etnicitate, sau origini. Ceea ce contează cu adevărat este munca depusă și ambiția !

Reporter: Claudia Sapojnic

Mai multe informaţii despre Luna Istoriei Negre găsiţi aici şi aici.

Iar pentru alte informaţii şi oportunităţi găsiţi doar pe youth.md.

Previous Vino la un concert și savurează muzica marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart!
Next Aplică pentru poziția vacantă de coordonator la Solidary Fund PL!
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *