În discursul său de la Oscar, regizorul Bong Joon-ho a spus: „Odată ce vei depăși bariera de 1 inch a subtitrărilor, vei face cunoștință cu o mulțime de filme uimitoare”. Mai mult de atât, privind filme subtitrate nu doar descoperi culturi noi, ci și înlesnești procesul de însușire a unei limbi străine.
Urmărește articolul de mai jos pentru a face cunoștință cu câteva filme care îți pot facilita studierea limbii germane:
Goodbye, Lenin!
În anul 1990, pentru a-și proteja mama abia ieșită din comă de un șoc fatal, un tânăr trebuie să o împiedice să afle că Republica Democrată Germană, așa cum o știa ea, a dispărut. În acest scop, el încearcă să recreeze, în apartamentul lor, viața pe care o aveau înainte de căderea zidului Berlinului.
Filmul este o reprezentare a termenului Ostalgie, care desemnează nostalgia pentru unele aspecte ale vieții din RDG. Un lucru de apreciat este că soundtrack-ul lui a fost compus de Yann Tiersen, autorul arhicunoscutului soundtrack din filmul Amelie.
Das Leben der Anderen
Das Leben der Anderen (Viețile altora) este un film dramatic german din 2006, premiat cu Oscar la categoria Cel mai bun film străin. Acesta prezintă modul în care agenții Stasi (poliția secretă din RDG) monitorizau Berlinul de Est. Acțiunea filmului se petrece în anul 1984, în fosta RDG. Gerd Wiesler, un ofițer Stasi deosebit de conștiincios, primește sarcina de a-l urmări pe dramaturgul de succes Georg Dreyman, bănuit de gânduri mult prea liberale pentru binele său.
Fack ju Göhte
Comedia Fack ju Göhte povestește istoria unui fost condamnat, Zeki, care începe să lucreze ca profesor de schimb la școala Goethe. Scopul lui Zeki este de a face rost de suma mare de bani ascunsă sub sala de sport a școlii. Un aspect amuzant al filmului este hiperbolizarea șabloanelor în care sunt de obicei încadrați adolescenții în filme.
Der Himmel über Berlin
Der Himmel über Berlin (Cerul/ raiul deasupra Berlinului) este despre îngerii invizibili, nemuritori, care populează Berlinul și ascultă gândurile locuitorilor săi umani, mângâindu-i pe cei aflați în dificultate. Chiar dacă orașul este dens populat, mulți oameni se simt izolați sau înstrăinați de cei dragi. Unul dintre îngeri se îndrăgostește de o gimnastă de la circ și alege să devină muritor. Filmul se aseamănă unei poezii care transmite durerea celor separați de zidul Berlinului.
M – Eine Stadt sucht einen Mörder
M – Eine Stadt sucht einen Mörder ( M- un oraș își caută ucigașul) este un film german alb-negru din 1931 regizat de Fritz Lang. Acesta se încadrează în genurile noir, thriller, dramatic, polițist. Filmul prezintă faptele unui ucigaș de copii și urmărirea sa realizată atât de poliție, cât și de lumea interlopă a orașului. Scenariul a fost scris pe baza unui articol dintr-un ziar despre criminalul în serie Peter Kürten. Acum considerat un film clasic, M a fost socotit de Fritz Lang ca opera sa magnum opus (fundamentală).
Vezi și:
O nouă listă de canale Youtube pentru a studia limba germană
5 cântece care te vor motiva să înveți limba germană
5 seriale pentru cei care studiază limba germană
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!
Reporter: Maria Ciobanu
No Comment