Află experiența Călinei Scutelnic la Parlamentul Tinerilor


La sfârșitul lunii octombrie 2021, 51 de tineri din Republica Moldova au luat parte la multiple activități în cadrul Parlamentului Tinerilor. Acesta este un proiect destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 28 de ani și reprezintă o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen. În continuare, vom afla mai multe de la Călina Scutelnic, participantă la ediția a V-a a proiectului.

În ce constă Parlamentul Tinerilor?

– Parlamentul Tinerilor constă într-o serie de instruiri, la care se învață despre procesul legislativ, crearea legilor, doctrinele și negocieri politice, arta discursului, dar și multe alte lucruri utile. A doua parte a proiectului este însăși o ședință plenară, unde tinerii dezbat proiectele de legi scrise de aceștia anterior.

– Cum sunt selectați cei carte participa la proiect? Care a fost experiența ta cu procesul de aplicare?

– Organizatorii creează un formular, iar eu l-am completat, mi-am trimis CV-ul și o notă conceptuală într-un anumit domeniu, în cazul meu – educație.

Nu este disponibilă nicio descriere.

– Cum a fost să intri în pielea unui deputat?

– Timp de aceste 3 zile în care am intrat în rolul de deputat am învățat o multitudine de lucruri extrem de necesare. În primul rând, scriind legi, am învățat să iau în considerare nevoile tuturor și să empatizez cu fiecare cetățean, indiferent de statut social.

– Ce proiecte de lege s-au regăsit pe agendă?

– Pe agenda „Parlamentul Tinerilor, ediția a V-a”, se regăsesc următoarele proiecte de legi: Legea pentru modificarea și completarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, Legea pentru revizuirea și completarea Constituției Republicii Moldova, Legea pentru completarea Constituției Republicii Moldova, Legea pentru modificarea unor prevederi din Codul Fiscal, Legea privind completarea și modificare Legii privind siguranța traficului rutier, Legea pentru modificarea Legii privind protejarea patrimoniului arheologic etc.

– Care este scopul proiectului?

– Deși scopul direct al Parlamentului Tinerilor este de a învăța noua generație despre politică și procesul legislativ, aceasta urmărește și să crească cetățeni educați, care, ulterior, să poată lua decizii corecte și calculate.

– Care a fost un moment pe care nu-l vei uita niciodată?

– Întreg parcursul proiectului îmi va rămâne întipărit în minte pentru totdeauna. Dacă ar trebui să aleg doar un moment, ar fi atunci când am ieșit la tribună. Trebuie să admit că a fost puțin stresant. Trebuie să vorbești clar și răspicat, într-un mod respectuos. În orice moment cineva din alt partid ar putea interveni cu o întrebare, iar eu a trebuit să fiu gata pentru orice provocare, înarmată cu argumente valide și date științifice. De asemenea, contactul vizual este un alt factor important la transmiterea mesajului. Încurajez toți tinerii interesați să aplice la edițiile viitoare și cu siguranță nu vor regreta!

Nu este disponibilă nicio descriere.

Proiectul „Parlamentul Tinerilor, ediția a V-a” este implementat de către Asociația Obștească INVENTO, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, în parteneriat cu ELSA Republica Moldova, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de către Asociația Pro Democrația.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ateliere de creație: Obiceiuri și tradiții de Anul Nou în Japonia
Next Future Talks cu Adelina Dabu: Consum sustenabil de sărbători
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 20 =