Dinozauri legendari care au cutreierat Pământul înaintea existenței tale


dinozauri

Dinozaurii au trăit pe pământ mai mult de 180 de milioane de ani și au fost unele dintre cele mai imense, puternice și de-a dreptul interesante creaturi care au trăit vreodată! Ei sunt foștii stăpâni ai acestei planete, au existat în tot felul de forme și dimensiuni. Unii dinozauri erau mai mari decât un autobuz sau chiar clădire, în timp ce alții aveau doar dimensiunea unei pisici. Mai jos îți prezint o listă cu unele dintre cele mai cunoscute specii de dinozauri care au existat vreodată.

1. Tyrannosaurus rex

Regele de necontestat al dinozaurilor, Tyrannosaurus rex este extrem de popular chiar datorită unor nenumărate roluri în filme precum „Jurassic Park” , „King Kong ” și emisiuni TV. Deși și alte teropode rivalizează sau depășesc dimensiunile Tyrannosaurus rex, acesta se situează printre cele mai mari animale de pradă de uscat cunoscute și se estimează că a exercitat cea mai mare forță musculară în rândul tuturor animalelor terestre. Acesta avea aproximativ 40 de metri înălțime și putea cântări mai mult de 6 tone. Numit de asemenea T. Rex sau Rex de către publicul larg, „regele șopârlelor tiranice ”a captat atenția științei și a artei deopotrivă.

2. Deinonychus

Potrivit paleontologilor, Deinonychus era unul dintre cei mai agili prădători ai perioadei Cretacice timpurii. Numele său este derivat din două cuvinte grecești care înseamnă „gheară teribilă”, referindu-se la o gheară proeminentă care iese din al doilea deget al fiecărui picior. Deinonychus avea în jur de 60 de dinți și se spune că avea aproximativ aceeași forță de mușcătură ca un aligator. Studiile despre Deinonychus au ajutat la formarea teoriei larg acceptată conform căreia păsările descendează din dinozauri. Studiul paleontologului John Ostrom despre Deinonychus la sfârșitul anilor 1960 a revoluționat modul în care oamenii de știință gândeau despre dinozauri, ducând la „renașterea dinozaurilor” și punând în dezbatere ideea dacă dinozaurii erau cu sânge cald sau cu sânge rece.

3. Stegosaurus

Stegosaurusul era un erbivor cu patru picioare, dinozaur bine cunoscut pentru plăcile mari, verticale, situate pe spate și cele triunghiulare pe coadă și faptul că creierul său nu era mai mare decât o nucă. Oamenii de știință au presupus că avea un „creier” auxiliar – nu un creier propriu-zis, ci o aglomerație de nervi – deasupra picioarelor din spate pentru a ajuta la controlul mișcărilor sale, deoarece creierul său era atât de mic și nu putea realiza această funcție. Paleontologii nu sunt siguri de scopul plăcilor de pe spate și coadă. Dar se crede că Stegosaurus le-a folosit pentru a-și controla temperatura corpului.

Totuși, spinii de pe coadă îi puteau servi să dărâme copaci pentru a se hrăni. Deși puțini copaci aveau mărimile actuale ceea ce trebuie să fie foarte greu, vegetația fiind gigantică de asemenea. Pământurile pe care le cutreierau cu milioane de ani în urmă Stegosaurii se numesc acum America de Nord. Dar o recentă descoperire a unei fosile în Portugalia a demonstrat că trăiau și în Europa.

4. Dreadnoughtus

Dreadnoughtus a fost descoperit în Argentina. Se crede că este cel mai mare animal terestru care a trăit vreodată pe planetă. Acest sauropod masiv a existat în timpul Epocii Cretacice târzii (acum 100,5 milioane până la 66 milioane de ani). Avea aproximativ 26 de metri lungime și cântărea aproximativ 65 de tone (mai mult de o duzină de elefanți africani). Dreadnoughtus a fost un erbivor care avea o înălțime de 9 metri și își folosea gâtul de 11 metri pentru a ajunge la frunze sus pe copaci. În plus folosea și coada sa lungă și puternică pentru a se apăra de potențialii prădători.

5. Velociraptor

Velociraptorii erau animale cu pene, ce creșteau aproape de mărimea unui lup. Vânau singuri, folosindu-și ghearele pentru a prinde prada, atunci când au cutreierat Asia Centrală și de Est, în perioada Cretacică târzie. Având în vedere semnificația numelui lor din latină care înseamnă „jefuitor rapid”, se crede că Velociraptorii ar fi fost vânători eficienți. Bipedele aveau un excelent simț al mirosului, evidențiat de dimensiunea și forma părții craniilor lor. Dețineau bulbii olfactivi, partea creierului care procesează mirosul. Picioarele lor puternice și tibiile lungi le-au permis să facă pași lungi și să atingă viteze estimate de 24 de mile pe oră.

6. Iguanodon

Iguanodonul aparține marilor dinozauri erbivori ce au trăit în perioada Jurasică târzie și Cretacică timpurie. Și anume într-o zonă largă din Europa, Africa de Nord, America de Nord, Australia și Asia. Iguanodonul se remarcă, de asemenea, pentru ghearele ascuțite situate pe degetele mari, utilizate în primul rând ca arme împotriva dușmanilor. În 1825 Iguanodonul a devenit a doua specie descrisă științific drept un dinozaur, prima fiind Megalosaurus. A fost numit astfel pentru dinții săi, a căror similitudine cu cele ale iguanelor moderne i-a oferit și descoperitorului dinozaurilor, Gideon Mantell (încercările sale de a reconstrui structura și viața Iguanodonului au pus bazele studiului științific al dinozaurilor), primul indiciu că dinozaurii fuseseră reptile.

Paleontologii au descoperit și numit aproape 1.000 de specii de dinozauri și fiecare dintre ele se remarcă prin ceva interesant. Aceștia sunt doar câțiva dintre reprezentanții acestui grup divers de reptile, dar a căror descriere cred că ți-au format o impresie despre viața pe Pământ cu mult timp înaintea apariției omului. Pentru alte lucruri deosebite și captivante, accesează pagina noastră de Facebook sau Instagram!

Reporter Youth.md: Vașciuc Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 cărți de dezvoltare personală care îți vor schimba viața
Next Lumea astrologiei, pseudoștiința care explică legătura dintre oameni și obiectele cerești
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 11 =