Fă cunoștință cu Consiliul Local al Tinerilor din Soroca


consiliul local al tinerilor

Dacă zilele precedente am călătorit virtual, prin intremediul mai multor articole, la Chișinău, Ungheni și Hîncești, acum este timpul să cunoaștem Consiliul Local al Tinerilor din Soroca!

Consiliul Local al Tinerilor Soroca este un instrument de consultare de interes local pe problemele tinerilor din orașul și raionul Soroca, înființat independent de către tineri, menit să asigure participarea activă a tinerilor la viața locală și regională, în special, în procesul de luare a deciziilor ce îi privesc.
Consiliul este organizat și funcționează independent, tutelat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, scopul căruia este altul decât obținerea de venit, este apolitic și are rol consultativ.

Activitatea Consiliului este orientată în vederea atingerii următoarelor obiective:

  • Formarea unui mediu în care tinerii se pot exprima și dialoga între ei și cu administrația publică locală, cu factorii de decizie, în problemele care îi interesează;
  • Responsabilizarea tinerilor în ceea ce privește identificarea și soluționarea propriilor probleme, prin comunicarea și colaborarea cu Consiliul Orășenesc Soroca, Consiliul Raional Soroca și cu alte autorități publice locale și centrale, factori de decizie, inclusiv consultarea recomandărilor cu privire la activitățile de tineret și a problemelor, ce-i afectează;
  • Oferirea posibilității tinerilor de a învăța practica cetățeniei democratice, a exprimării, comunicării, dialogului, negocierii, luării deciziei și evaluării, precum și dezvoltarea abilităților de lider, de a deveni cetățean activ;
  • Încurajarea participării tinerilor la identificarea și rezolvarea problemelor cu care se confruntă orașul Soroca;
  • Promovarea oportunităților egale între semenii lor și excluderea oricăror forme de discriminare.

Pe lângă CLT Soroca, activează și Consiliul Elevilor Junior, format în anul 2019, constituit din 40 de consiliei. Activitatea are loc pe departamente, pentru menținerea unei productivități ridicate.

Activitățile de bază ale CEJ se bazează pe teme ca: cultură, sănătate, tineret și sport. Printre acestea se numără și o acțiune de caritate, prin care membrii CEJ au ajutat o fată din or. Bălți, care a fost diagnosticată cu cancer. În urma realizării unei campanii de informare, a fost colectată o sumă de – 7777 lei, care ulterior a fost redirecționată către persoana în cauză.

Tineri din or. Soroca, au povestit pe scurt despre importanța CLT Soroca și CEJ în viața lor:

Cătălin Tcaciuc, președinte de Consiliu:

În opinia mea, Consiliul de tineret reprezintă acel grup de tineri, prin intermediul căruia se realizează diferite activități la nivel de comunitate. În Consiliu, cel mai mult îmi place atmosfera și unicitatea echipei. Principiile pe care ne bazăm sunt loialitatea, prietenia și sinceritatea.

Deși este pandemie, Consiliul activează în regim online, reușind să organizeze diverse sesiuni de informare.

Xenia Luchian, consilier:

Pentru mine Consiliul de Tineret este un grup minunat, prin intermediul căruia pot să mă implic activ la viața societății. Îmi place faptul că am posibilitatea de a schimba ceva, că pot să îmi expun opiniile și că niciodată nu au apărut tendințe de discriminare în grupul din care fac parte. Îmi place că petrec timpul cu folos alături de oameni ingenioși și creativi.

Daniela Bulat, consilier:

Consiliul de Tineret a devenit pentru mine o a doua casă, un grup de oameni extraordinari, iar implicarea este cel mai important factor de realizare a scopurilor propuse. 

Dacă ți-a plăcut acest articol, realizat în cadrul campaniei ,,Un consiliu alături de fiecare tânăr’’, nu uita să accesezi paginile de Facebook, Instagram și canalul de Telegram al platformei Youth.md!

Reporter: Cătălina Bezer

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // A.O. „Dreptul de a fi” anunță concurs pentru angajarea unui consultant
Next VAMAFEST: primul festival digital al unei trupe din România
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *