30 ianuarie – Ziua Mondială împotriva Leprei


25/11/2008 Persona con lepra. La lepra es una enfermedad infecciosa crónica no mortal causada por 'Mycobacterium leprae', un bacilo acidorresistente, y afecta principalmente a la piel, los nervios periféricos, la mucosa de las vías respiratorias altas y los ojos. Se trata de una dolencia no hereditaria, curable y su tratamiento es gratuito. SALUD SALUD Reuters

Ziua mondială de luptă împotriva leprei se marchează anual, în întreaga lume, în ultima duminică a lunii ianuarie, anul acesta la 30 ianuarie. Ea a fost inițiată în 1954 de către filantropul și scriitorul francez, Raoul Follereau, fiind percepută ca o modalitate de a crește gradul de cunoaștere, la nivel mondial, al acestei boli mortale, dar și pentru a atrage atenția asupra faptului că boala poate fi prevenită, tratată și vindecată.

Lepra este una dintre cele mai vechi boli cunoscute de omenire. Este o boală care face aproximativ 2 000 de victime în fiecare zi în lume (sau 600 000 pe an). Follereau a fost promotorul unei serii de inițiative menite să înfrângă această boală, precum și fenomenul de marginalizare a celor infestați. A ținut peste 1 200 de conferințe în diferite țări ale lumii, a strâns fonduri și a fondat, în Franța, Institutul Național pentru Tratamentul Leprei.

Chiar dacă în prezent această boală mai există în forma activă în Europa numai în cazuri izolate, în special imigranţi din ţările afectate în mod curent de această boală, şi se doreşte eradicarea ei în lume, lepra  este o boală infecţioasă gravă, care producea victime încă din antichitate şi de care încă mai sufereau în 2004 circa 11 milioane de persoane la nivel mondial, majoritatea în Asia (peste 5 milioane).

Agentul cauzal al bolii este bacteria Mycobacterium lepraeAzi poate fi tratată printr-o combinație de mai multe antibiotice, tratament care nu poate fi aplicat din motive economice în țările în curs de dezvoltare. Boala se transmite prin contact îndelungat cu persoana bolnavă, se presupune că pentru aceasta e necesar contactul cu secrețiile sau excrețiile bolnavului de lepră.

Cercetările mai recente au stabilit că locul de origine a bolii este Africa de Est. De aici boala s-a extins în Europa și Asia ajungând în India.

În prezent, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la sfârşitul primului trimestru din 2013 se înregistraseră 189.018 cazuri noi faţă de 232.837 cazuri noi înregistrate în 2012 în aceeaşi perioadă şi 5.2 milioane în 1985. În ultimii 20 de ani, peste 14 milioane de pacienţi au fost vindecaţi de lepră, din 2000 se înregistrează mai puţin de 1 caz la 10000 de locuitori (faţă de 21.1 anterior anului 2000).

Sursa pentru informație: https://www.farmacia-ethica.ro/stiri/30-ianuarie-ziua-mondiala-impotriva-leprei

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Tinerii pot câștiga 6.000 de euro pentru start-up-uri agroalimentare
Next Consiliul Europei selectează experți în domeniul incluziunii romilor
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 1 =