Știm că vara ta e plină de distracții și întâlniri cu prietenii, dar nu uita și de cărțile ce te așteaptă să le răsfoiești pe rafturile personale sau cele ale bibliotecii. Intrigi pline de mister, suspans, povestiri despre copilărie, povești de dragoste cu final neașteptat, semnate de autori cunoscuți sau debutanți… Îți prezentăm o selecție de 10 cărți noi din care poți alege ce să pui în bagajul de vacanță vara aceasta.
“Fata din tren” Paula Hawkins
Viața lui Rachel pare că se desfășoară monoton, după același ritual zilnic, în care așteaptă trenul și urmărește diminețile unui cuplu ce locuiește lângă calea ferată. Le-a dat chiar și nume „Jess” și „Jason” și i se pare că au viața perfectă. Într-o zi vede ceva care o șochează și, deodată, va lua parte la viețile al căror observator fusese de pe margine. „Fata din tren este un roman de suspans remarcabil. M-a ținut treaz o noapte întreagă”, a spus Stephen King.
“Vina” de Camelia Cavadia
Un roman tulburător, debutul Camelie Cavadia, prezintă povestea sciitorului Thomas H., un persoanj care, deși la un moment dat avea totul pentru o existență fericită și lipsită de orice griji, ajunge să trăiască singur, izolat, ducând cu sine povara unei întâmplări care i-a zdruncinat viața. Scrisă pe două planuri, unul în care personajul era tânăr, căsătorit și plin de visuri, și celălalt, al însingurării și renunțării, cartea spune o istorie emoționantă despre vină și ispășire.
“Mesagerul” de Markus Zusak
Autor al popularului roman „Hoțul de cărți”, care a fost ecranizat în 2013, Markus Zusak revine cu o carte în care suspansul și intrigile sunt ingredientele principale. Ed Kennedy duce o viață încărcată de rutină, în care nu se anunță nimic spectaculos. Este șofer de taxi, locuiește într-o cocioabă cu câinele său și este îndrăgostit iremediabil de Audrey. Când nimerește din greșeală în plin jaf bancar, apare și sansa lui… aceea de a deveni mesagerul unei misiuni în spatele căreia nu știe însă cine se află.
“Din inima Africii” de Karen Blixen
Cu siguranță ai văzut filmul „Out of Africa” (1985) cu Meryl Streep și Robert Redford în rolurile principale, câștigător al Premiului Oscar. În cazul în care n-ai citit-o, îți recomandăm ca lectură de vacanță „Din inima Africii”, cartea care a stat la baza realizării filmului. Romanul autobiografic care prezintă o poveste de dragoste fascinantă a fost inclus de Modern Library în „Cele mai bune 100 de cărți de nonficțiune din toate timpurile“.
“Orizontul” de Patrick Modiano
Un nou roman semnat de câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură de anul trecut ne prezintă povestea scritorului Jean Bosmans, care încearcă să afle câteva secrete din tinerețea lui rămase neînțelese. În centrul acestora se află povestea de dragoste din Parisul începutul anilor 1960 dintre Bosmnas și Margaret Le Coz, femeia care dispăruse întorcându-se la enigmaticele ei origini berlineze. Bosmans se vede nevoit să pornească pe urmele a ceea ce ar fi putut fi povestea lor.
“O viață măruntă” de Hanya Yanagihara
Ultima recomandare din această listă este un roman care a rupt multi cicitori în bucăți. O viață măruntă, de Hanya Yanaghihara, a fost nominalizat pe lista scurtă la Man Booker în 2015 (anul în care a câștigat Marlon James cu Scurtă istorie a șapte crime) și este o minunată poveste despre prietenie, iubire, suferință, frumusețe, supraviețuire și, din nou, pentru că mi s-a părut cel mai important, despre prietenie. Este un roman pe care ai impresia că-l înțelegi și-l prevezi, dar care nu contenește să te surprindă de-a lungul celor aproape 700 de pagini.
“Povestea fetiței pierdute” de Elena Ferrante
Povestea fetiței pierdute este ultimul volum al seriei pe care cititorii împătimiți l-au devorat deja cu siguranță. Sugestia e mai degrabă pentru cei care nu s-au apucat încă să le citească, mai ales că acum sunt disponibile în traducere toate cele patru cărți, iar vara-i lungă, se termină abia în septembrie, așa că, dacă nu apucați să vizitați Italia, poate evadați măcar într-un Neapole fictiv și pitoresc.
“În spatele blocului” de Mara Wagner
Cartea de debut a Marei Wagner este o incursiune în adolescența de la sfârșitul anilor ´80, cu examene de treaptă, cozi la alimente, vacanțe de câte-o lună în gospodăriile din satele de pe malul mării, serile de vizionat filme la aparate video împrumutate de vecini, iubiri și dezamăgiri adolescentine, păduchi și reviste Bravo aduse din străinătate. Este un roman nostalgic, care se citește ușor și cu plăcere, în care mulți adulți vor găsi imagini familiare și prin care poate și mulți tineri vor reuși să înțeleagă mai bine lumea tinereții părinților lor
„Îmi pare rău, sunt așteptată” de Agnès Martin-Lugand
Yaël trăiește doar pentru munca ei, viața ei fiind împărțită între întâlniri și cine de afaceri. E dependentă de muncă, de adrenalină, nu renunță la ținuta office și la pantofii cu tocuri înalte. Își vizitează rar familia și prietenii, iar aceștia își fac griji pentru ea. Până într-o zi, când îl întâlnește pe Marc, cel mai bun prieten din studenție, iar viața ei, atât de bine organizată, sare în aer. Trecutul o ajunge din urmă și Yaël descoperă că fericirea și succesul personal par a fi incompatibile… Un roman emoționant despre alegerile pe care le facem în viață.
„Când înflorește liliacul” de Martha Hall Kelly
Caroline Ferriday trăiește în New York și este ocupată până peste cap cu postul de la consulatul francez și cu o nouă iubire la orizont. Dar lumea ei se schimbă dramatic atunci când armata lui Hitler invadează Polonia în septembrie 1939, vizând cucerirea Franței. Kasia Kuzmerick, o adolescentă poloneză, simte cum viața lipsită de griji pe care o duce e pe cale să se sfârșească pe măsură ce e tot mai ocupată cu rolul ei de curier pentru mișcarea de rezistență. Tânăra și ambițioasa doctoriță germană Herta Oberheuser se angajează medic guvernamental pentru a evada dintr-o viață pustie. Destinele acestor trei femei se intersectează, creând o poveste extrem de emoționantă.
Lectură plăcută și nu uitați, nu există vară neinteresantă, voi sunteți cei care o creați și o faceți cea mai aventuroasă vacanță!
Autoare: Livia Pelepciuc
No Comment