Participă la un cerc de lectură și discută despre „Sacru și profan”, Mircea Eliade

noua acropola, cerc de lectura, sacru si profan

Asociația culturală Noua Acropolă din Chișinău vă invită la cercul de lectură: SACRU ȘI PROFAN, de Mircea Eliade, sâmbătă, 15 decembrie 2018, ora 14:00-16:00, organizat la sediul asociației str. Tighina, n.49, etajul II, oficiul 202, Chișinău. 

Prezintă: CUROȘU Octavian.

Nu e prea greu de observat că în dimensiunea timpului pe care noi îl putem percepe, apar uneori oameni care par să fie nu doar indivizi, ci un fel de personalităţi colective. În ei se sintetizează culturi şi filosofii, experienţe dintre cele mai variate; ei sunt indiciile că modul lor de a trăi în conformitate cu legile vieţii este o consecinţă a cunoaşterii, iar cunoaşterea este evenimentul fundamental în formarea fiinţei umane. Un asemenea profil ne-a părut să existe la Mircea Eliade, acela în opera căruia s-au întâlnit drumurile spirituale ale oamenilor din toate timpurile, la care erudiţia nu a însemnat doar acumulare, ci sintetizarea până la o înţelegere de mare profunzime a modelelor de gândire, de credinţă, de comportament ale umanităţii.

Despre Eliade se vorbeşte mai ales în contextul unei generaţii din care vor mai fi făcut parte Constantin Noica, Eugène Ionesco, Mihail Sebastian, Mircea Vulcănescu, Emil Cioran şi mulţi alţii, o generaţie de care se vorbise cândva ca de una a “huliganilor”, fără nici una dintre conotaţiile negative ale acestui cuvânt, ci desemnând un anumit tip de gândire şi de acţiune, caracterizat printr-o mare libertate, prin autenticitate, printr-un efort susţinut de revitalizare a culturii. Însuşi Eliade era convins că “destinul nostru era exlusiv cultural. Aveam să răspundem la o singură întrebare: suntem sau nu capabili de o cultură majoră – sau suntem condamnaţi să producem, ca până în 1916, o cultură de tip provincial, traversată meteoric, la răstimpuri, de genii solitare ca Eminescu, Hasdeu, Iorga?” Acest scop avea să fie atins cel puţin de Eliade, pentru că despre el este vorba aici, printr-o evoluţie intelectuală rapidă şi prodigioasă, anunţată din copilărie şi adolescenţă.

Intrarea este liberă, dar este posibilă numai pe bază de înscriere prealabilă prin trimitrea unui sms care să conțină nume-prenume, telefon, e-mail, la tel: +37379118608.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB//Participă în concurs pentru postul de Inginer Operațiuni Fixe la Orange Moldova
Next Ești antreprenor din regiune Nord? Participă la cursul „Oportunități de finanțare a IMM”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × four =