Zilele Filmului Românesc: a început a șasea ediție cu filme de Cannes, Veneţia şi Oscar!


zillele filmului românesc 2020 chisinau

A şasea ediţie Zilele Filmului Românesc (ZFR) din Republica Moldova a început joi, 22 octobrie 2020, iar publicul va putea să vadă până duminică 11 filme noi şi clasice, inclusiv propunerea României la Oscar, exclusiv online, pe site-ul zfrmd.ro

Accesul este gratuit şi limitat la teritoriul Republicii Moldova, iar filmele sunt disponibile doar la orele indicate în program. Tot pe platforma zfrmd.ro pot fi găsite şi interviuri înregistrate cu importanţi regizori şi actori, pentru a păstra tradiția de a le oferi cinefililor basarabeni șansa de a-i cunoaşte mai bine pe cineaștii români.  

Festivalul de la Cannes:

Evenimentul este deschis de „Heidi” (2019), cel mai noul film, selectat la Festivalul de la Sarajevo, al cunoscutului regizor Cătălin Mitulescu. ZFR îi dedică de altfel cineastului secțiunea Focus, care mai cuprinde şi primele două lungmetraje ale sale, ambele participante la Festivalul de la Cannes: „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006) şi „Loverboy” (2011). Proiecţiile sunt însoţite de câte un interviu înregistrat cu Cătălin Mitulescu.

Nominalizare la Premiul Oscar:

În secţiunea Filme noi, cap de afiş este tulburătorul documentar „colectiv” (2019), selectat la Festivalul de la Veneţia şi ales să fie propunerea României pentru o nominalizare la Premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional”. Într-un interviu pentru ZFR, regizorul Alexander Nanau vorbeşte despre cum a realizat filmul şi despre schimbările din societatea românească după tragedia din clubul Colectiv din octombrie 2015.

Din program nu putea lipsi noua animație a regizoarei Anca Damian, „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), prezentă în numeroase festivaluri și nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film. 

Selecția de filme noi e completată de „Cărturan” (2019), debutul lui Liviu Săndulescu, „Cardinalul” (2019), cel mai recent lungmetraj al veteranului regizor Nicolae Mărgineanu, şi „5 minute” (2019), de Dan Chișu. Pentru a afla mai multe despre cele trei filme, publicul poate urmări de asemenea interviuri cu regizorii Liviu Săndulescu şi Nicolae Mărgineanu şi cu actorul Mihai Călin. 

Tradiţionala secțiune Retro omagiază un regizor special din istoria cinematografiei române, Mircea Săucan (1928-2003), prin prezentarea celor mai importante două filme ale sale: clasicele „Meandre” (1967) și „100 de lei” (1973). Ambele îl au ca actor pe Dan Nuțu, o legendă a filmului românesc, de a cărui vitalitate cinematografia se bucură în continuare, așa că secțiunea îi este dedicată și lui. 

Ediția pentru copii:

Ca de obicei, festivalul propune un film clasic și pentru copii – „Dumbrava minunată” (1981), de Gheorghe Naghi, după nuvela cu același titlu a lui Mihail Sadoveanu.

Mai multe informații despre filme şi regizori sunt disponibile pe site-ul zfrmd.ro, precum şi pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.

Zilele Filmului Românesc la Chișinău sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Evenimentul  este finanţat de: Centrul Național al Cinematografiei din România, Uniunea Cineaștilor din România, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la Forumul Municipal al Tinerilor
Next Soluții IT pentru prevenirea traficului de ființe: Anti-Trafficking Hackathon în Chișinău
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + seventeen =