Makeup-ul ne oferă posibilitatea de a ne corecta micile imperfecțiuni și, totodată, de a ne evidenția anumite trăsături. Este, de asemenea, și un instrument care ne pune în evidență stilul și personalitatea. Machiajul este despre încredere în sine, curaj și atitudine îndrăzneață.
Multe dintre fete încep să se machieze încă din adolescență, ceea ce, adesea, trezește opinii contradictorii, mai ales printre părinți sau profesori cu viziuni conservatoare. Este totuși o problemă faptul că tinerele poartă makeup la școală ori nu? Am solicitat opinia elevelor, a părinților și a profesorilor și iată ce răspunsuri am obținut.
CE SPUN ELEVII?
„În viziunea mea, o domnișoară nemachiată pare ca o domnișoară neîngrijită . Eu sunt pro, ca o domnișoară să se machieze. Însă machiajul la școală trebuie să fie foarte simplu și natural: puțin fon de ten, rimel și, dacă ai nevoie, și puțin fard pe sprâncene”.
Mihaela Palache, elevă
„Pot spune că machiajul chiar e stric necesar; desigur, nu unul exagerat: puțin fon de ten și rimel ajută pentru a nu arăta atât de obosită, plus la asta nu cred că e ceva anormal să pleci machiată la școală. Totuși, e ceva vital și ține de acuratețea și grija unei fete de sine”.
Irina Ceban, elevă
„Parerea mea este că o fată frumoasă nu este apreciată după felul cum arata, dar după inteligența de care dă dovadă. Însă, trebuie să avem grijă de noi, iar machiajul îl putem folosi numai la ocazii mai speciale, nu este necesar zilnic să ne machiem, școala este un loc unde trebuie să învățăm, să arătăm cunoștințele, dar nu moda și machiajul.
Anastasia Nemtanu, elevă
„În opinia mea, machiajul domnișoarelor la școala este admisibil, atât timp cât nu încurcă la învățat. Dacă fata are timp, poate să-și facă un machiaj simplu, asta demonstrează că fata are grijă de ea, se respectă. Machiajul doar accentuează trăsăturile naturale. Machiajul nu dăunează la nimic. E ceva normal ca fetele să se machieze la școală.
Buzgan Marta, elevă
CE SPUN PĂRINȚII?
„Nu sunt nici pro, nici contra. Este un lucru normal pentru o domnișoară și, desigur, o face la alegerea ei. Un machiaj ce nu se evidențiază prea tare este ceva permis chiar și la liceu”.
Aliona Rotari, părinte
„Sunt de părerea că pentru o domnișoara din clasele liceale este Ok folosirea unei cantități mici de produse cosmetice, pentru a corecta unele probleme ale tenului, care sunt caracteristice adolescentelor, sau pentru a-și accentua unele trăsături ale feței. Atâta timp cât machiajul este reținut, nu este o problema, însă trebuie de evitat machiajul vulgar, țipător sau prea accentuat pentru o instituție de învățământ.
Cristina Micu, părinte
„Consider că orice fată e frumoasă așa cum este și orice mamă s-ar mândri cu ceea ce are, cu cat mai simplă e, cu atât e mai apreciată. Nu constă frumusețea adevărată în machiaj, dar în suflet, în simplitatea pe care o emană o persoană. Orice fată trebuie să se aprecieze așa cum este, să se mândrească de sine sși să se respecte mereu”.
Oxana Duda, părinte
CE SPUN PROFESORII?
„Eu, în calitate de profesor, sunt împotriva machiajului în timpul școlii, deoarece aceasta încurcă foarte mult la învățat. Fetele se gândesc numai la faptul cum să arate zilnic, decât cum să învețe bine. Cu cât mai simplu vin la școală, cu atât mai bine se vor simte ele și noi, profesorii”.
Ecaterina Popa, profesoară
„Cred că oriunde ar fi bine să te machiez, desigur că nu vulgar și nu mult, dar puțin se poate. Nu o faci pentru cineva, dar o faci pentru tine. Prin machiaj, tu pur și simplu îti accentuezi frumusețea pe care o ai. Chiar și la școală dacă pleci puțin machiată, nu e deloc rău, ca nu încurcă cu nimic. Fiecărei fete îi place să se machieze cât de puțin. Chiar si eu ma machiez zilnic puțin, ca sa fiu un exemplu pentru elevele mele.
Ana Bezu, profesoară
Fiecare are părere diferită în privința machiajul, dar decizia de a vă machia ori nu, vă aparține, important este să potriviți machiajul ocaziei.
Text: Alexandra Caisin
No Comment