Voluntariatul – cheia spre succes și auto dezvoltare a tinerilor de astăzi


Sunteți în căutarea unei organizații de voluntariat pentru tineri, în care să ai parte de o experiență valoroasă? Vezi cum e să fii voluntar pe timp de pandemie, de la membra organizației Youth.md – Valeria Soltan. Tânăra ne-a împărtășit impresiile ei despre voluntariat, care sperăm să fie utilă cititorilor și viitorilor reporteri începători.

De ce ai ales youth.md?

Am auzit destul de des discutându-se despre youth, mai ales în liceul în care învăț. Atunci când am intrat în echipa 70 procente din voluntari erau elevi la Spiru Haret. Astfel, mi-a fost influențată decizia. Când vezi faptul că lumea se implică activ, conștientizezi că în cadrul organizației se întâmplă lucruri interesante.

Am studiat site-ul youth.md și m-am convins că activitatea acestuia se interesează cu interesele mele. Eu dorind să activez în domeniul literaturii în calitate de critic literar sau jurnalistă.

Pe lângă aceasta, când am aplicat prima dată nu am fost acceptată și asta mi-a dat spirit de concurență. Respectiv firea mea competitivă nu mi-a permis să renunț, dorind să aflu cum ar fi să descopăr această experiență.

Ce oportunități ți-a oferit platforma?

Sincer vorbind mi-a oferit foarte multe oportunități, mai ales luând în considerare că este o platformă educativă și informativă. Este foarte util faptul că toți voluntarii au ocazia sa participe la toate trainingurile și evenimentele organizate de platformă. În urma lor am descoperit cum se organizează un team building, de asemenea, am avut posibilitatea să realizez un interviu cu o jurnalistă din Republica Moldova. Respectiv să aflu care e situația pieței de muncă în domeniul literaturii și scrierii creative la noi în țară. 

Pentru prima dată am avut experiența unei echipe atâta de unite, unde  fiecare are un simț al responsabilității dezvoltat. Am realizat acest lucru din momentul devenirii mele, ca membru oficial. Oricât de ademenitoare e lenevia, ești motivat să îți continui activitatea cu responsabilitate. 

Am învățat despre structura unei organizații de voluntariat și pot spune că seamănă mult cu structura unei întreprinderi. Este un sistem de punctaj care îți permite să fii ales ca voluntarul lunii, care ulterior poate să te avanseze până la funcția de coordonator. Atunci când este cel puțin o treaptă de creștere în potențial și in scara socială a echipei, voluntarul este cointeresat în implicare. 

Fiind reporter am învățat cum se scrie un articol, cum se atrage publicul. Începând de la formula de titlu a unui articol care trebuie să fie atractivă și terminând cu limbajul ce trebuie folosit sau evitat.

Din momentul în care suntem numeroși și diverși, îți găsești locul într-o comunitate unde indiferent cine ești poți aduce un aport.

Aici se împart oportunități, se formează legături și regret că am reușit să descopăr doar activitatea pandemică a platformei. Cu toate acestea sunt convinsă că odată ce online este o legătură atât de strânsă, off-line aceasta este cu mult mai puternică.

 Ce calități ai dezvoltat?

Am dezvoltat un simț al  responsabilității, dorind să-i susțin renumele social la care a ajuns platforma. Cunoscând mai ales cât de mult contează activitatea mea în cadrul echipei. Este practicat feedback-ul între voluntari și acesta te motiveaza să-ți iei un angajament pentru a fi apreciat la justa valoare.

Mi-am dezvoltat spiritul  de echipă și am înțeles că divergențele între oameni pot fi interesante și challenging. Îți permite să crești în domenii în care nici nu credeai ca te vei regăsi cu atât ușurință, factorul decisiv fiind oamenii cu care interacționezi. 

Am întâlnit oameni cu 5-6 ani mai mici ca mine cu realizări frumoase. Acest fapt mi-a schimbat perspectiva mea asupra vârstei și asupra lucrurilor care sunt menite să fie realizate după 18. Iată cum am ajuns să capăt inițiativa și să accept experiență în domeniile care până acum ar fi la capătul listei de interese.

 Care este articolul tău preferat?

Aș dori să vorbesc despre două articole. Primul  articol care l-am scris  în cadrul perioadei competitive,  când din lista articolelor noilor reporteri erau selectate cele mai reușite și ulterior postate. Aveam la dispoziție două săptămâni, iar în a doua săptămână  fost postat articolul meu care a venit la pachet cu un feedback nemăsurabil. Din moment ce la școală nu am fost evidențiată ca un reporter inedit. O astfel de primire a produsului meu mi-a valorificat potențialul și efortul. Încă mi-a rămas în memorie sentimentul plăcut în urma aprecierii de către colegi a articolului meu. 

Al doilea articol e unul în care descriu cinci cărți din curriculum școlar. Vorbind despre  ele mi-am dat frâu liber limbajului meu literar, deci îl consider cel mai bun articol, personal din punct de vedere al limbajului. E curios faptul că l-am scris la ora două noaptea fiind condusă de o inspirație nemărginită și o dorință arzătoare de a împărtăși lumii valoarea literaturii române, care de cele mai multe ori este devalorizată și foarte rar citită.

Care trei motive ai sugera noilor membrii pentru a adera la Youth.md?

În primul rând, organizația este dezvoltată din punct de vedere administrativ. Aici  înțelegi ce reprezintă o organizație de voluntariat, ce este cu adevărat responsabilitatea și faptul că oamenii își aduc aportul cu seriozitate. Este exclusă ideea unei bife pentru CV, prin urmare înțelegi existența unui deadline și existența consecințelor. 

E o experiență importantă în lipsa numărul vast de  oportunități de munca până la 18 ani. E gratuit și util. E o școală fără plată despre toate domeniile vieții.

În cele din urmă, este cel mai ușor mod de a crea produse media. Postări pe Instagram sau Facebook, articole informative, detalii  administrative îți permite să arăți potențialul și să mediatizezi activitatea ta fără resurse personale, pierderi de materie și timp. Eu recomand în cazul aplicărilor, platforma Youth.md, astfel o să percepi profesionalismul.

Echipa Youth încurajează tineretul activ și le urează succes în toate începuturile.

Reporter: Magdalena Zlatov

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous DPRP anunță apel deschis pentru finanțare nerambursabilă, ediția 2021
Next Metode prin care un student sau elev poate câștiga bani în timpul studiilor
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply