Vino să cunoști orașul Hîncești – localitate plină de obiective turistice!


Moldova este o țară frumoasă, plină cu atracții turistice, iar noi ca cetățeni suntem datorați să o valorificăm suficient. Iată de ce te invit acum într-o călătorie imaginară prin unul dintre cele mai frumoase orașe ale Moldovei, orașul Hîncești.

Hîncești este o localitate din Moldova, care de-a lungul anilor a suferit diverse schimbări tragice, cât și a fost gazdă unor evenimente minunate. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, localitatea a fost incendiată, flăcările luând cu ele o mare parte a patrimoniului, precum castelul lui Manuc Bey, moara, căminul cultural, cât și magazine, cârciume, dar și alte clădiri. Semnificația denumirii acestei localități este ‘han pentru soldați’, unde datorită Codrilor Lăpușnei și a pădurilor dese din Hîncești se refugiau soldații.

Care sunt primele obiective turistice conform traseului?

Venind din partea de sud a orașului Hîncești, primul monument istoric pe care îl vei remarca este Monumentul Eroilor căzuți în 1941-1945, care este dedicat tuturor soldaților care au decedat pe câmpul de luptă, în timpul conflictului Transnistrian. Aceștia sunt onorați oficial pe data de 9 mai, în fiecare an cu un marș festiv al locuitorilor orașului Hîncești, finalizându-se cu o depunere de flori și minute de reculegere în memoria marilor eroi.

Hîncești

Continuând turul orașului Hîncești, conform itinerarului, următoarele puncte turistice sunt Catedrala și Soborul Sfinților Mari Voievozi Mihai și Gavril, căminul cultural care de-a lungul anilor a fost casa unor spectaculoase evenimente (piese de teatru, întruniri, concerte, cât și ore educaționale), apoi alături se află Primăria orașului Hîncești, unde se desfășoară diverse conferințe oficiale, unde sunt invitații și elevi uneori. Piața Suveranității este locul unde se desfășoară frumoase evenimente, având în centru monumentul lui Ștefan cel Mare.

Ce personalități istorice marcante încă dăinuiesc în orașul Hîncești?

Continuând turul, ajungem la Bustul lui Mihai Eminescu, un mare și renumit poet basarabean, unde anual la data de 15 ianuarie se organizează recitaluri de poezie, comemorând-ul cu depuneri de flori și propriile sale opere recitate de elevi.

Coborând la vale, spre strada Chișinăului, te afli la poalele unui alt monument istoric – Monumentul lui Grigori Kotovski (autor – L.Dubinovschi) reprezentând și istoria orașului, deoarece de la început, orașul a fost numit Kotovsk.

Care este cel mai vizitat obiect turistic din Hîncești?

Urcând scările de la monument și având o plimbare mai lungă, ajungem la unul dintre cele mai renumite și importante monumente istorice și puncte turistice Muzeul Manuc-Bei. Manuc Bei a fost un moșier și un diplomat abil, care în anul 1809 și-a ridicat un palat măreț și o casă de vânătoare în Hîncești, lăsându-și amprenta frumuseții și măreției trecute. În prezent Casa de vânătoare conține diverse exponate istorice de la monede până la ustensile casnice. Palatul a fost renovat recent, însă păstrând aceiași tematică, același stil – clasicismul francez.

Cum sunt locuitoriii orașului Hîncești?

De la începuturile sale, Hîncești a fost un sat pur moldovenesc, locuit de răzeși, oameni credincioși și harnici, cu datini și tradiții care s-au păstrat și s-au transmis din moși strămoși generațiilor care au urmat, până în zilele noastre.

Ca oricare localitate, orașul Hîncești are o zi aparte când toți serbează Hramul orașului, 21 noiembrie de Ahranghelul Mihail și Gavril. Pe lângă hram și zilele orașului, hînceștenii serbează și Sărbătoarea Vinului și a Roadei, organizând expoziții și alte ceremonii. Locuitorii din Hîncești sunt ospitalieri și dornici să cunoască noi oaspeți.

Acum că ai călătorit imaginar prin orașul Hîncești, te așteptăm să vii în persoană, să vezi cu proprii ochi minunățiile acestui oraș și să îți împărtăși impresiile cu cei dragi. Te așteptăm!

Dacă articolul dat ți-a trezit curiozitate, nu ezita să ne urmărești și pe paginile de Facebook, Instagram și Telegram pentru a găsi și mai multe articole interesante.

Reporter Youth.md: Rotaru Daniela                                                                                                    

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Impactul și consecințele alcoolului asupra organismului uman
Next Expoziție la Muzeul Național de Artă: „Un tandem remarcabil: Carol SCHMIDT și Alexandru BERNARDAZZI”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply