Îți dorești să faci studiile în Marea Britanie și vrei să afli mai multe despre viața studenților de acolo? În continuare îți vom prezenta experiența personală a lui Valentin Țigănescu, student la University of Greenwich.
De ce ai ales să îți faci studiile în Marea Britanie?
După finisarea liceului, am trecut prin aceeași stare de incertitudine, nedumerire și semn de întrebare legat de ce fac mai departe; stare prin care trece orice student în devenire după absolvirea liceului. Am decis sa învăț un an la Academia de Studii Economice, pentru a-mi crea o imagine despre sistemul de predare și funcționare a unei universității în Republica Moldova. În mijlocul anului, am decis ca vreau și pot mai mult. Am vrut o provocare să învăț într-un stat în care limba engleză e stăpâna; și dat faptului că dețin un certificat de engleză TOEFL, să învăț în Marea Britanie.
Cum te-ai pregătit pentru aplicarea la facultate?
Am început procesul de aplicare cu ajutorul companiei Excel, pe la sfarșitul lunii noiembrie. Excel m-a ajutat în colectarea actelor necesare pentru aplicare; iar spre finalul lunii decembrie am aplicat la 5 universități selectate inițial, prin intermediul platformei UCAS. La puțin timp după aplicare am primit răspunsul universităților și am selectat University of Greenwich.
Care a fost cel mai dificil lucru de care te-ai ciocnit în timpul procesului de aplicare?
Procesul de aplicare durează și implica multe acte perfecționate ce necesită timp. Dat fiind faptul ca am început procesul de aplicare devreme, nu am întâlnit niciun obstacol sever; doar diferiți pași necesari pentru completarea pachetului de documente, scrisori de recomandare, scrisori motivaționale, traduceri de acte și altele.
Care sunt activitățiile tale preferate în timpul liber?
Terminind acum o săptămâna primul semestru, pot spune ca nu prea am avut timp liber pentru alte activități. Chiar și așa, mi-am petrecut și îmi petrec timpul liber vizitând locuri și monumente londoneze, parcuri, străzi, jucând fotbal, tenis, împreuna cu prietenii din campusul în care locuiesc, din grupa de la facultate, dar și cu prieteni din Moldova ce îi cunoșteam înainte de a ajunge la Londra.
Care sunt diferențele dintre sistemul educațional de la noi și cel englez?
Vreau să încep prin a spune că sistemul educațional de la Londra e foarte diferit de cel de la Chișinău. E orientat spre fiecare student individual pentru a-și gestiona timpul cum își dorește în scopul de a combina universitatea și viața personală.
Aici nu există 7-8 obiecte (module) pe semestru cu ore începând în fiecare dimineața de la 8 pana la 14:00 – 15:00 după amiază. La University of Greenwich ai doar 4 obiecte pe semestru, printre care un curs este menit să ajute studenții în primul an de facultate în scop de adaptare și înțelegerea utilizării resurselor oferite de universitate (e-books, articole academice găsite în “online databases”, etc) – numit PPD (Personal and Professional Development).
Rezultă 4 obiecte pe semestru, respectiv 4 seminare în timpul săptămânii. Nu există presiune din partea profesorilor, nu există note în timpul seminariilor și nu exista registru. Temele predate la curs, nu sunt în nici un caz întrebate la seminare cu scopul de a fi notate de către profesori. Fiecare lucru individual acordat de către profesor la finele cursului este la discreția studentului în alegerea sa de a învăța. Dar la finele semestrului, fiecare obiect presupune diferite metode de evaluare: examen, raport, eseu, analiza, prezentare etc, iar studentul trebuie să completeze această evaluare în funcție de propriile cunoștințe. O mare parte din sistemul educațional se bazează pe studiul individual, astfel dacă studentul dorește să aspire la ceva în viață – el învață, fără sa fie presat de nimeni.
Cum arată o zi tipică de a ta ca student în Marea Britanie?
O zi din viața mea ca student arată în felul următor: Mă trezesc când vreau, în funcție de ce am de făcut dimineața; mai târziu urmează să plec la universitate pentru seminar; pentru care există autobuz din partea universității gratuit la fiecare 30 minute din campusul în care locuiesc până la ușa universității. Seminarul durează o oră, maxim două, după care plec la Stockwell Library; una din cele trei biblioteci și cea mai mare bibliotecă afiliate Universității Greenwich. Studenții universității au acces liber pentru a studia, citi, bea o cafea, comunica și mânca în acesta bibliotecă. Exista 3 sau 4 etaje ce includ o mulțime de locuri pentru studii; doar pentru a facilita studenții sa învețe și sa petreacă timpul împreuna eficient.
Cum a afectat pandemia viața ta și ce schimbări s-au produs în sistemul educațional?
La început eram puțin sceptic în privința cum va activa universitatea în situația pandemică și dacă va fi diferit de Chișinău. Pot confirma ferm, că în acest prim semestru am fost mulțumit de acest sistem numit “blended learning approach” .Cum am menționat recent, avem 4 seminare în clasă cu măsurile de protecție necesare; cursurile fiind efectuate online, în cadrul cărora studenții trebuie sa fie prezenți și să asculte; – care mănâncă, care bea un ceai, care face gălăgie. Cursurile aici la universitate sunt înregistrate de către profesor și plasate pe platforma universității; pentru a fi accesate de student atunci când consideră oportun.
Ce sfaturi ai oferi tinerilor ce vor să-și facă studiile în Anglia?
Am beneficiat de o oportunitate din partea părinților pentru a-mi face studiile la Londra, pentru care sunt recunoscător pe deplin. Nu regret, și susțin cât mai mulți studenți să aleagă studiile de licență în Marea Britanie. În același timp, sfatul meu este sa începeți de acum sa dați totul în liceu, un rezultat bun la Bacalaureat; și foarte important perfectionati-vă începând de acum un certificat necesar ce atesta nivelul limbii engleză ( TOEFL / Cambridge ). Ținând cont că un nivel înalt al limbii engleză este cea mai importantă și esențială calitate; ce vă asigura accedere și studii de succes în Marea Britanie. Dacă ești determinat ca Marea Britanie să fie destinația ta către succes, trebuie să știi că cerințele de admitere, diferă de la o universitate la alta; însă în general ele presupun obținerea unei anumite note la BAC și a unui anumit punctaj la testul de limba engleza.
Reporter Youth.md: Popov Alexandra
Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
No Comment