Schimbările climatice rapide au devenit o cauză majoră de îngrijorare la nivel mondial. Emisiile globale ating niveluri record și nu arată niciun semn de oprire. Ultimii patru ani au fost cei mai fierbinți înregistrați, temperaturile de iarnă din regiunea arctică au crescut cu 3° C din 1990. Nivelul mărilor este în creștere şi recifele de corali sunt pe moarte. Impactul schimbărilor climatice pun în pericol major viaţa pe pământ.
Pentru a stimula ambiția și a accelera acțiunile pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind Schimbările Climatice, secretarul general al ONU, António Guterres, va găzdui Summit-ul pentru Acțiuni Climatice 2019.
Summit-ul va avea loc la sediul ONU din New York între 21 şi 23 septembrie 2019.
Guterres a făcut patru solicitări liderilor mondiali și directorilor generali:
- Fără cărbune – Nici o finanțare nouă sau construire de instalații pe bază de cărbune din 2020.
- Net zero până în 2050 – Angajarea la neutralitatea carbonului (zero emisii nete) până în 2050.
- Fără subvenții pentru combustibili fosili.
- Taxarea celor ce poluează
“Vreau să aflu despre modul în care vom opri creșterea emisiilor până în 2020 și vom reduce dramatic emisiile până la zero până la jumătatea secolului.”
-Guterres
Obiectivele Summit-ului ONU pentru Acțiuni Climatice 2019 sunt:
- Asigurarea că țările sunt la curent cu calendarul 2020 și încep să facă schimbări;
- Asigurarea concentrării globale asupra schimbărilor climatice;
- Asigurarea unui control privind investițiile țărilor în combustibili fosili vs. sursele regenerabile.
Summit-ul va reuni guvernele, sectorul privat, societatea civilă, autoritățile locale și alte organizații internaționale pentru a dezvolta soluții ambițioase în șase domenii:
- Tranziția energetică – mobilizarea surselor de finanțare publice și private pentru stimularea decarbonizării tuturor sectoarelor prioritare
- Finanțe climatice și prețuri de carbon – accelerarea deplasării de la combustibilii fosili spre energia regenerabilă
- Tranziția industriei – transformarea industriilor de gaz, ulei, petrol etc.
- Soluții bazate pe natură – reducerea emisiilor și sporirea securităţii în agricultură, silvicultură, oceane și sisteme de alimentare
- Orașe și acțiune locală – promovarea atenuării și rezistenței la nivel urban și local
- Rezistență și adaptare – avansarea eforturilor globale de abordare și gestionare a impacturilor și riscurilor schimbărilor climatice
Care este urgența? Oamenii de știință spun creșteri de până la 3° C (până în anul 2100), ar duce la o varietate de efecte dăunătoare, inclusiv dispariția multor specii, o creștere în valuri de căldură letale, o reducere a rezervelor de apă subterană și creșterea catastrofală a nivelului mării.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre schimbările climatice şi cât de îngrijorătoare sunt ele, accesează https://climate.nasa.gov/ care oferă statistici şi date exacte despre încălzirea globală. Aici găsești mai multe detalii despre Summit.
Te vom ține la curent cu deciziile luate la acest summit şi ce vor însemna ele pentru natură. Fii pe fază!
Reporter: Mădălina Braghiș
No Comment