Uniforma – element emblematic al unei profesii


uniforma
Group of diverse people in different occupations standing close to each other and against white background and smiling

Conform dex-ului, uniforma este o îmbrăcăminte-tip, confecționată de obicei din aceeași stofă și cu aceeași croială, purtată de membrii anumitor instituții. Cunoaștem diferite tipuri de uniforme care se folosesc atât din cauze estetice, cât și practice. În dependență de condițiile de muncă și cerințele față de angajați sau membri, combinația pieselor vestimentare asigură gestionarea corectă a activităților din instituții și de la evenimente. 

Citește acest articol până la capăt ca să înțelegi de ce uniforma este o necesitate, nu o obligație neplăcută.

1) Medicină

Costumele purtate în medicină se folosesc în scop sanitar, estetic și practic. Uniforma medicală enumeră clasicul halat alb – simbol al profesiei, de altfel; costumul chirurgical, ciupici, bonetă, costumele în caz de pericol infecțios și echipamentul personal de protecție. Uniforma asigură protecția pacientului și a lucrătorului medical, dar și impune un anumit respect față de această profesie nobilă.

2) Poliție

Uniforma din poliție poate fi clasificată în: ținuta de paradă, ținuta de serviciu și ținuta de patrulare. Ținuta de paradă se poartă la festivităţi, de sărbătorile naţionale, de serviciu se poartă în timpul exercitării serviciului în cadrul Poliției, iar de patrulare în timpul executării misiunilor de ordine publică.  Uniforma este ușor de recunoscut în public, impune un anumit respect față de lege și polițiști. 

Persoanele cu grade înalte se identifică ușor, de obicei acestea purtând hainele de paradă ( cămașa albă, costumul), iar angajații cu un statut mai inferior poartă ținuta de serviciu, de patrulare, în dependență de departamentul unde activează. Gradele  se subînțeleg din numărul de linii și stele care sunt amplasate de obicei pe piept în partea dreapta sau la cămașă – pe umere.

3) Serviciile de urgență

În general există 3 servicii de urgență de o mare însemnătate: Asistența Medicală Urgentă, IGSU (Pompierii, SMURD), Poliția. Persoanele din domeniu sunt echipate corespunzător situațiilor de urgență, astfel costumele trebuie să fie: comode, ușor de remarcat și recunoscut în mulțime și pe timp de noapte, dar și practice din punct de vedere al asigurării securității.

Echipamentele actuale ale urgenței medicale sunt de culoare roșie, conțin emblema instituției și benzi reflectorizante. Uniforma pompierilor este adaptată conform condițiilor nocive la care sunt supuși: temperaturi extrem de înalte/ joase, pericol de inflamare, pericol de prăbușire etc.

4) Industrie 

Angajații din sfera producerii poartă echipament pentru siguranța personală și asigurarea calității producției. Piesele vestimentare variază de la simple șorțuri textile până la echipamente complete. 

Un mic exemplu de conștientizare al utilității uniformei (purtarea acesteia reprezentând nu un simplu gest de „ochii lumii”), este o simplă bonetă aparent inutilă. Totuși, imaginează-ți că în lipsa acelei bonete, pâinea pe care o servești astăzi ar putea conține câteva fire de păr. Neplăcut, nu-i așa? 

5) Oficiu, marketing, servicii publice, HORECA

Uniformele purtate de angajații acestor domenii pot fi declarate, pe bună dreptate, folosite în scop estetic. Aceasta este direcția unde aspectul vizual are un rol definitoriu. Pot fi folosite atât uniforme în întregul înțeles al cuvântului, cât și reguli de dress – code. Vestimentația corespunzătoare creează o atmosferă sobră, care redă seriozitatea angajaților și a întreprinderii.

6) Școală

În școlile din Republica Moldova se regăsesc 3 modele de dress-code al elevilor. Primul model include purtarea în exclusivitate a unor piese vestimentare aprobate de administrația instituției. Purtarea aceleiași ținute de către elevi uniformizează șansele acestora de a avea un mediu psihologic favorabil, deci fără discriminare privind bugetul familiei ori tendințele vestimentare.

Al doilea model include un set de culori permise în instituția de învățământ. Cea mai aplicată schemă este cea alb-negru sau alb-albastru închis. Al treilea model impune doar ca vestimentația elevilor să fie decentă.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter: Tiron Mihaela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Startup City Cahul va găzdui un nou eveniment de networking, schimb de opinii și experiențe
Next AI în Acțiune te invită la un eveniment despre partea tehnică a Project Manager
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × one =