Tot ce trebuie să știi despre știința secolului XXI – bionica și despre cum aceasta ne influențează viața


Bionica este o disciplină aplicativă a biologiei și o știință interdisciplinară al cărei scop este crearea sistemelor artificiale care au unele particularități ale sistemelor vii, contribuind la progresele tehnice după modelele naturale.

Prin definiția sa, bionica este una dintre domeniile interdisciplinare, combinând științele vieții cu științele ingineriei. În prezent, aceste domenii interdisciplinare sunt biofizică, biomecanică, cibernetică și biocibernetică, biotehnică sau bionică, bioinginerie și inginerie biomedicală și teoria informației.

„Nașterea” științei – Bionica

Termenul „bionică” a fost inventat de maiorul Jack E. Steel din divizia aerospațială a forțelor aeriene americane în august 1958 pentru a promova bionica ca o nouă știință. Cu toate astea, lansarea oficială a noii științe a avut loc în septembrie 1960, când 700 de ingineri, fizicieni, matematicieni, psihologi, psihiatri, biologi și biofizicieni au fost invitați la un congres în Dayton, Ohio. Aproximativ 30 de participanți au vorbit despre bionică, iar un volum de 500 de pagini oferă evidența acestui eveniment. Astfel, la 13 septembrie 1960 se năștea o nouă știință

Istoria Bionicii 

File:Ambroise Pare; prosthetics, mechanical hand Wellcome L0023364.jpg -  Wikipedia

Bionica datează încă din Egiptul antic, unde acum 3.000 de ani a fost folosită prima proteză cunoscută, un deget de la picior care se atașa acestuia cu ajutorul unei bucăți de piele. Astfel, cu trecerea timpului, au început să fie folosite membrele mecanice care recuperau funcția membrelor pierdute. În secolul al XVI-lea chirurgul francez Ambroise Paré a inventat o mână protetică cu un mecanism de mișcare a degetelor. Acesta a pus și bazele amputărilor chirurgicale, constituind primul pas esențial în realizarea ulterioară a implanturilor.

De atunci, această disciplină s-a aflat într-un continuu progres, în special după fiecare dintre marile războaie. Un exemplu elocvent fiind cel de-al Doilea Război Mondial care a determinat dezvoltarea unor proteze realizate din plastic sau titan.

Invenții importante

  1. Implantul cohlear din anul 1976 a fost una dintre marile realizări ale bionicii. Acesta a permis unei persoane să-și recapete un simț pierdut: auzul. Dincolo de un simplu aparat auditiv, care amplifică sunetul, implantul cohlear permite pacienților cu surditate profundă din cauza deteriorării cohleei, dar al căror nerv auditiv funcționează perfect, să simtă efectiv sunetul.
  2. În anul 2000 o retină artificială din siliciu este implantată într-un ochi uman, aceasta fiind fabricată din microcipuri de siliciu care conțineau mii de unități minuscule de conversie a luminii.
  3. În 1961, Heinrich Ernst a dezvoltat prima mână mecanică acționată de computer. În urma invenției sale, în 1963, cercetătorii de la un spital din California au creat primul braț robotizat conceput pentru a ajuta pacienții cu dizabilități.

Bionica reprezintă un mare salt în viitor, având un impact puternic asupra modului în care funcționează oamenii care au pierdut părți ale corpului, oferind posibilitate cercetătorilor să ofere oamenilor mult mai mult din ceea ce au pierdut decât a fost posibil până acum. 

Această știință se află într-o continuă dezvoltare, intervenind în viețile oamenilor mai mult ca niciodată, de aceea merită atenția cuvenită.

Dacă articolul ți-a trezit interes pentru știință și cunoaștere, nu uita să ne urmărești pe paginile noastre de Facebook și Telegram.

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Utilizează bazele de date juridice oferite de Biblioteca Publică de Drept mai ușor, participând la aceste instruiri
Next Job // CICDE angajează specialist în domeniul de cercetare și instruire la distanță
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve + 16 =