Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor sau Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Motivul inițierii acestei sărbători internaționale este trecerea în eternitate la această dată a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, dar și a altor scriitori precum: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).
Te invit să afli 5 curiozități despre topul cărților din întreaga lume.
Cea mai mică carte din lume
Cea mai mică carte din lume este nuvela „Cameleonul” a lui Anton Cehov. Aceasta e cât un bob de sare și are atât lungimea, cât și înălțimea de 0,9 de mm. Cu adevărat uimitor este că această carte are 30 de pagini și 3 ilustrații color. La moment aceasta se află în posesia bibliotecarului american „Mark Palcovik”.
Cea mai mare carte din lume
Cea mai mare carte din lume cântărește 1,4 tone. E lucrată manual și legată în pielea a 13 vaci. Aceasta a fost terminată în 2010 de Varga Bela și Gabor, tată și fiu, doi artiști specializați în arta tradițională a fabricării hârtiei. Cartea, intitulată „Moștenirea noastră naturală fragilă”, cu dimensiunile de 4.18×3.77 metri se află în nordul Ungariei, la Szinpetri.
Cea mai veche carte din Europa
Biblioteca Naţională a Marii Britanii a plătit 14,3 milioane de dolari pentru a cumpăra „Evanghelia după Sf. Cuthbert”, o copie în latină a Evangheliei după Ioan. Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă. Manuscrisul, aflat până acum în posesia ramurii britanice a Societăţii lui Isus, are o copertă din piele roşie, atent lucrată. Cartea a fost descoperită în mormântul „Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham”, în 1104, când acesta a fost deschis.
Reprezentanții bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume: „Este o veritabilă comoară. Legăturile şi paginile sunt intacte, oferindu-ne o conexiune cu strămoşii noştri de acum 1.300 de ani.”
Cea mai citită carte din lume
Cea mai citită carte din lume este Biblia. Aceasta a fost vândută în 3,9 miliarde de copii în toate variantele sale. Popularitatea Bibliei se datorează credinței oamenilor potrivit căreia „Biblia” a fost scrisă sub harul și influența Divinității. Biblia este, de fapt, o colecție de 66 de cărți, care a fost scrisă timp de aproximativ 16 secole.
Cea mai vândută carte pentru copii din lume
Cea mai vândută carte pentru copii din lume face parte din seria scriitoarei britanice J.K. Rowling „Harry Potter”. Aceasta e formată din 7 volume și e vândută în peste 450 de milioane de exemplare.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Adelina Corolenco
No Comment