TOP 5 cele mai solicitate Centre de Excelență din Chișinău


centre de excelență

La sfârșitul treptei gimnaziale, fiecărui elev i se deschid nenumărate uși ce tind spre oferirea unui viitor mai prosper pe plan profesional; în dependență de rezultatele, cât și realizările obținute pe parcursul a celor nouă ani de școală. Unii optează pentru cele mai bune licee din capitală; pe când alții doresc să își continue studiile la un colegiu cu scopul dobândirii unei specialități. Astfel ținând cont că în ultima perioada centrele de excelență au devenit din ce în ce mai solicitate, vă îndemnăm să citiți în continuare acest articol  pentru a face cunoștință cu unele dintre cele mai puternice centre din Chișinău! 

Mai întâi de toate, care este diferența dintre un colegiu și un centru de excelență? 

Centrele de excelență sunt instituții de învățământ care posedă un potențial sporit. Ele dezvoltă capacitățile sistemului de învățământ profesional tehnic de profil. În Republica Moldova activează 11 centre de excelență, 32 colegii și 43 școli profesionale.

Centrul de Excelență în Economie și Finanțe

Acest centru de excelență este unul dintre cele mai bune din Chișinău datorită specialităților și profesorilor calificați de care dispune. Aici activează 7 specialități (ContabilitateImpozite și percepere fiscalăFinanțe și asigurăriFinanțe și bănciPlanificarea și administrarea afacerilor Administrarea aplicațiilor web, Programarea și analiza produselor program). CEEF a fost prima instituție de învățământ mediu de specialitate care a obținut acreditarea și colaborează cu diverse instituții din străinătate. Pe lângă faptul că elevii au utilaje calitative și de ultima generatie, aceștia posedă și oportunități de dezvoltarea extracurriculară.

Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale

CEITI este cunoscut prin specialitățile și colaborările sale. În era tehnologiilor, profesia de programator sau informatician este destul de întrebată. În cadrul centrului de excelență, fac parte 8 specialități, printre care una este la profil uman ( Contabilitate, Administrarea aplicațiilor Web, Rețele de calculatoare, Servicii Administrative și de Secretariat, Administrarea bazelor de date, Operator pentru suport tehnic al calculatoarelor și Operator pentru suport tehnic al calculatoarelor- introducere, validare și prelucrare date). De asemenea, CEITI are colaborări frumoase cu instituții similare din țară, de exemplu CEEF. Acesta conlucrează de mulți ani cu Academia de Studii Economice și Universitatea de Stat din Moldova.

Centrul de Excelență în Energetică și Electronică

CEEE propune elevilor să influențeze viitorul tehnologizat împreună. El cuprinde 15 specialități pentru cei interesați de fizică, informatică și matematică. Cele mai solicitate specialitati sunt: ”Calculatoare”, ”Rețele de Calculatoare”,  ”Electroenergetică”, ”Electromecanică”, ”Rețele electrice”, ”Tehnologii și rețele de telecomunicații”, ”Electronică”, Electromecanic mașini și echipamente electrice”. Centrul de excelență are profesori calificați, cu un grad didactic superior și predă elevilor în cel mai util și plăcut mod specialitatea.

Centrul de Excelență în medicină și farmacie

Pentru viitorii medici și asistenți medicali este binevenită înscrierea în CEMF. În urma absolvirii centrului de excelență, studenții beneficiază de o mulțime de locuri disponibile de lucru în spitale. Centrul dispune de 13 catedre în care te poți include pentru a învăța o specialitate. De exemplu, există catedra de Discipline Terapeutice, pediatrice, Nursing, chirurgicale, farmaceutice, socio-umane ș.a. Totodată, în cadrul instituției poți face practică în spitale ca asistent medical pentru a te deprinde cu profesia de viitor. CEMF are și un imn care prezintă profesia nobilă de medic ,, Suntem strajerii vieții, Stapani ai sanatatii, Ne aiba-n paza, Bunul Dumnezeu. De-aici luăm tărie, Curaj si omenie, Sa trăiești mereu Colegiul meu.”

Centrul de Excelență în industria ușoară

În cazul în care ți-a plăcut mult educația tehnologică în timpul gimnaziului, o idee bună este să te alături CEIU. Acest centru de excelență cuprinde 8 specialități sau meserii (Confecționer articole de marochinărie, croitor confecționer îmbrăcăminte după comandă, cusător, cosmetician sau chiar frizer). În cadrul instituției vei avea parte și de multe activități extracurriculare pentru fiecare doritor de a cunoaște pe interior industria ușoară. 

Este foarte importantă alegerea unei profesii care ți se va potrivi pentru viitor. Pentru aceasta, trebuie să analizezi cu atenție lucrurile care îți plac și nu, pentru a nu face o alegere greșită. 

Proiectul este susținut financiar în cadrul Programului de granturi mici – 2021, lansat de către Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Spinei Alexandra

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Centrul de proiecte culturale Arta Azi organizează o discuție publică despre cum susținem artiștii independenți
Next Gender-Centru organizează atelierul de lucru: „Mass-media și Agenda „Femeile, Pacea și Securitatea”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × four =